Dobrý den,
zakládám akvárko. Víceméně je to nápad dětí, takže něco velmi jednoduchého s nenáročnými rybami. Já sama jsem jako dítě též měla, ale to už je nějaký pátek :-) Potřebuji poradit jak na filtraci. Prošmějdila jsem toho dost a nejvíce se mi líbí (poměr cena výkon) vnitřní filtr eheim pick up. Máme akvárko 75l a já našla jen varianty pro 60l a pak 160l. Nemá někdo zkušenost? A je třeba k tomuto filtru ještě neco dalšího, nebo jen zapojím a filtruji? Moc děkuji
Záleží jeké ryby v tom akváriu budete chtít chovat, ale ten filtr co píšete má dost malý objem filtrační hmoty myslím kolem 0,2 litru, takže to jse spíše sranda filtr pro udržení průzračné vody. To je můj názor.
Já jsem třeba měl od Eheim Aquaball filtry a ty už mají několik pater a jsou to podle mě dobré filtry, ale stojí kolem 800 - 1000 Kč.
Já bych vám doporučil si raději pořídit nejlevnější čerpací hlavu od Atman AT-200 a k tomu biokvacit kostku 10 x 10 x 16 cm což máte 1,5 litru filtrační hmoty.
Raději mít filtrační hmotu větší než malou. Taky záleží na rozměrech nádrže, ale podle mě se do akvárka vleze.
Jak jsem psal na začátku záleží hodně na tom, co chcete chovat a pak taky nezapomenout na topítko a osvětlení.
Podle mě je nejvýhodnější / nejlevnější cesta si koupit nějaký komplet třeba Eheim kde máte i kryt atd. třeba i z druhé ruky.
A co se týká filtrů obecně, ano můřete filtr vložit do akvárka a začít filtrovat, ale akvárium se musí zaběhnout asi tak měsíc. Návody podle mě najdete lehce na internetu. Rychlejší cesta je do akvárka vlít vodu s bakteriemi z nějakého funčního filtru.