Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
mám akvárium (80l) v něm paví očka (gupky), ancistruse, 2 tetry měděné (vím že jich je málo, ale v době kdy jsme je pořizovali jsem o nich nic nevěděla a teď je mi opravdu líto, že jsem se dopustila takové té časté zacatecnicke chyby- vybírat jen podle vzhledu) a šneky zavlečene s kytkami (asi levatky a plovatky).
Poslední dobou se mi stává nemila věc. V akváriu nacházím takové jakoby žížaly, velké jen asi dva centimetry, růžové barvy a mají takovou prisavku jako pijavice nebo tak něco. Asi bych se tim moc nezaobirala, kdyby mi nezacaly umírat gupky. Vždy nějakou dobu (tři, čtyři dny), občas něco zobnou a nakonec většinou umřou. Takhle dopadlo už asi pět gupek a ja bych nerada aby tak dopadly i ty ostatní. Hledala jsem na internetu, co by to mohlo být a našla jsem jenom plostenky nebo hlistice. Na radu clanku z webu rybicky.net jsem si koupila chemický přípravek Multimedikal HU-BEN kombinované léčivo 50ml, ale dočetla jsem se, že se nesmí aplikovat do nádrže s ancistusy.
Včera jsem našla v akváriu larvu vážky (asisidelka), myslíte, že by to mezi sebou mohlo mít nějakou spojitost? Jde mi hlavně o zdraví a pohodu mých rybicek.
Budu ráda za jakékoli rady ohledně záchrany obyvatel mého akvárka.
Bambulina

XXX.XXX.237.131
Děkuji za rychlou reakci, ale to asi nebude ono, chobotnatka je taková jakoby pruhovana to ta u mě není. Ráda bych přidala fotku, ale nezdařilo se mi to dobře vyfotit...
Zadavatelka
Ty gupky mají nafouklé břicho nebo jak vypadají? Dala jste do akvária nějaké rostliny z venkovní nárdže nebo použila nějaké živé krmivo?
Co se týká těch červů, tak jednou jsem si zatáhl do akvárka asi s krmivem něco podobného a malé rybky mi to zahubilo, ale nevím co to mohlo být, to mi bylo tak 12 let. Vypadaly jako tlustší nitěnka.
Navrhuji prostě důkladně akvárko vyčistit jestli je to možné. Rostliny alespoň pořádně osprchovat a dno proprat v horké vodě.
Hlístice a ploštěnky jsou maličké moc vidět nejsou možná tak v noci posvítit na sklo nádrže.
Bambulina

XXX.XXX.237.131
Dobrý den,
moc děkuji za odpověď, nafoukle břicho nemají, spíš jsou naopak hubenejsi... žádné živé krmivo ani rostlinky z venku, to právě nemám tušení, jak se to tam mohlo dostat...
To čištění je zatím jediné řešení, ale obávám se, že to asi úplně nepůjde... nemám, kde bych v době čištění měla rybičky atd.
To, co popisujete, taková tlustší nitenka, tak to je něco podobného, můžu se zeptat, jak jste se toho zbavil? Jsem moc ráda za rady, které jsem zde dostala, doufám, že se mi to podaří nějak vyřešit...
Já jsem je měl v malé elementce, kde bylo jenom pár rostlinek a černé moly, takže to nebylo až tak složivé vyčistit, tenkrát jsem ještě čistil akvárka radikální metodou, tzn. všechen písek do lavoru a proprat ve vaně horkou vodou. To bylo někdy v roce 1980 a největší akvária jsem měl kolem 50 litrů.
V nouzi vám stačí na ryby čistý kbelík s odstátou vodou a vzduchováním.
Druhá možnost je nechat to na přírodě, jestli něco přežije.

Horka voda spolehlive zlikviduje ty zbytecne bakterie, ktere udrzuji ekosystem akvaria v chodu - v nouzi nejvyssi bych radeji koupil a dukladne proplachl novy sterk
napsal(a):
Horka voda spolehlive zlikviduje ty zbytecne bakterie, ktere udrzuji ekosystem akvaria v chodu - v nouzi nejvyssi bych radeji koupil a dukladne proplachl novy sterk
To já vím, samozřejmě dá se jít cestou nového vybavení akvárka alespoň tím štěrkem.

Ja bych pouzil spis chemii,byt hodne nerad. Hlavne jde o to, co to tedy je a bez fotek to fakt neurcime
Hltanovka bahenní? Jen hádám.
Zkuste něco poznat podle obrázků.
https://www.google.com/search?q=pijavice+v+akv%C3%A1riu&tbm=isch&hl=cs&client=ms-android-samsung-gj-rev1&prmd=isvn&sa=X&ved=2ahUKEwiN7KmKgMzuAhUMQBoKHcZbAacQrNwCKAJ6BQgBEKIC&biw=360&bih=647
Bambulina

XXX.XXX.237.131
Dobrý den,
předně se omlouvám za zpozdenou reakci. Všem děkuji za rady, vypadá to jako nějaká pijavice, ale já je na žádné rybce neviděla prisate.
Kdyby se mi to povedlo vyfotit pošlu fotografii.
Bambulina

XXX.XXX.96.203
Dobrý den,
posilam fotku, která se mi celkem povedla. Kdyby někdo věděl, budu ráda za informace.
Ještě bych se chtěla zeptat na nějakou chemii (byť hodně nerada), která by mi mohla pomoct.
Předem díky všem
Bambulina

XXX.XXX.96.203

Tak proti plostence neni treba zasahovat, pokud vim 🤔

Měl by ji vyresit rájovec,ale ten nejspíš nebude vychazet s očky apod 🤐
Bambulina

XXX.XXX.236.75
Dobrý den,
všem děkuji za reakce, ten rajovec asi s pavimi ocky úplně vycházet nebude... A myslíte, že by plostenky mohly způsobit ten problém a umrti? A jestli není třeba nějaká () chemie? Já vím, že tu chemii pořád vytahuji, ale je to takove nejjednodušší řešení. To cisteni, nebo rajovec, nevim, asi by to nedopadlo...
Ještě jednou děkuji všem za odpovědi
Jsou i pasti na ploštěnky (dají se udělat doma). A pak teda doporučují preparát No planaria - zkušenost nemám.
https://cdn.myshoptet.com/usr/www.akvakus.cz/user/shop/detail/218_past-na-plostenky-sklenena.jpg?5c40721a
https://www.noplanaria.cz/no-planaria/no-planaria-50g/
Bambulina

XXX.XXX.236.75
Dobrý den,
moc děkuji za tipy, tím přípravkem bych asi vyhubila i šneky podle popisu na odkazu a o to úplně nestojím, jsou to docela dobří pomocníci (pokud se ovšem nepremnozi a to si hlídám;) ). Ty pasti vypadají dobře, asi vyzkouším... Plostenky se snažím vytahovat i manuálně, když na nějakou narazim.
Ještě jednou moc děkuji za všechny odpovědi
Bambulina

XXX.XXX.70.169
Dobrý večer,
včera jsem v druhé nádrži (ne o které jsem psala výše) - 54l, též paví oka + 5ks pancernicek panda (přivezla jsem si teprve dnes) + nějaké levatky, plovatky - našla na jedné z plovatek tohoto tvora. Podle fotek z internetu mi to připadá jako ta plostenka, ale není to to samé o čem jsem psala, tak nevím... jinak na problem na nějaký podobný problém jako v 80ce jsem nenarazila.
Předem díky za reakce
Bambulina

XXX.XXX.70.169
Dobrý večer,
je mi trochu trapné se takhle stále připomínat, ale kdyby někdo věděl, budu ráda za reakce.

Na té první fotce vidím vak s vajíčky, ploštěnku žádnou?
Bambulina

XXX.XXX.70.169
Děkuji, asi je to možné
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Dobrý večer,
tak asi nakonec dojde k tomu "znovuzalozeni". Přijde mi, že akvarium nějak celkově nefunguje a breberky se mi nedaří odstranit... nemůžu přijít na to, kde je chyba...
Teď bych se ale chtěla zeptat ohledně filtrace. Mám tuto: Filtr TETRA EasyCrystal Box 600 vnitřní . Ale nepřijde mi že funguje jak má... proud vody skoro žádný, "vyfukuje" neporadek a na to, jak je filtr velký, by tam mohlo být více filtracnich náplní... ve filtrech se nevyznám, ale tento mi přijde nějaký zvláštní... i když, v tom molitanu je nějaké "uhlí ", no nevím...
A tak se chci zeptat, zda byste mi doporučili nějakou kvalitní filtrací do tohoto objemu (s vnější filtrací nemám zkušenosti, ale ráda se poucim, opravdu jsem v tomhle úplný laik a vždy jsem si kupovala sety s filtrací a pak vždy jen dokupovala, co bylo potreba)...