Slepené ploutve betty bojovnice

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pusheen_niky

27.4.2021 10:54
Pusheen_niky

XXX.XXX.168.100

Dobrý den potřeboval bych poradit.
Moje betta má slepené ploutve a je pořád u dna. Mám 20 l akvárium a mám tam jen bettu. Spoustu živých rostlin a topítko. Jednou týdně měním půlku vody v akvárium. Napadlo mě že můžu zkusit vyměnit úplně vodu a vše v akvárium umýt i květiny jsem propláchla, ale nepomohlo to, pořád je u dna a moc nejí.
Budu ráda za každou radu.

27.4.2021 12:11
jkdk

XXX.XXX.38.49

Úplná výmena vody bolo veľmi zlé riešenie a len rozhodilo rovnováhu v nádrži, čo môže rybe ešte viac uškodiť. I výmena jednej polovice môže byť moc, ideálne podľa potreby je meniť cca tretinu, prípadne pokiaľ je voda viac znečistená, robiť takéto menšie výmeny častejšie (v krajných prípadoch i denne, no nikdy nemeniť väčší objem). Inak by bolo vhodné i povedať, na akú teplotu je nádrž vyhrievaná a tiež, odkiaľ ste ju získali a ako dlho ju máte. Pomohla by i fotografia nádrže.

27.4.2021 21:29
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Filtraci tam máte? Jak.dlouho je akva zaběhnuté?

Pusheen_niky

28.4.2021 10:15
Pusheen_niky

XXX.XXX.168.100

Akvárium mám na 26 stupňů a foto zde

Pusheen_niky

28.4.2021 10:34
28.4.2021 14:47
bflmp

XXX.XXX.209.178

Ty mušle bych dala pryč, mohou nepříznivě ovlivňovat složení vody.. jinak je hezké, že tam máte ty sytě modré kamínky a já nevím, co ještě na dně, ale kdybyste si dali stejně záležet na tom, aby tam bylo hodně rostlin (čím více, tím lépe), byla by určitě šťastnější... krom toho by nebylo nutné měnit vodu jednou týdně...

28.4.2021 19:37
JoPe

XXX.XXX.82.6

Pusheen_niky napsal(a):
Foto zde

Fotka ryby není detailní, takže je obtížné posoudit její zdravotní stav. Nejčastěji bývají ploutve těchto ryb postiženy bakteriálním rozpadem, popř. některými povrchovými parazity. Zařízení akvária je vidět až moc dobře jen se zeptám, vám se nelíbí např. krásný přírodní biotop napodobující třeba mělkou zarostlou tůň ? Tohle prostředí, ve kterém ta ryba žije je strašně umělé a nepřirozené a bývá často takto prezentováno asijskými obchodníky, ale s pěknýn kouskem přírody nemá nic společného. Chce to změnu. Normální říční písek přirozeného zbarvení, zasadit do něj vodní rostliny, osadit vhodným osvětlením a hned se na to bude lépe koukat a hlavně rybkám se pak lépe daří.

28.4.2021 19:57
Dotaz

XXX.XXX.9.111

Filtr nevidím, stejně tak nevidím "spoustu živých rostlin". "Spousta" je osázeno víc než 50% dna. Kdyby tam měl aspoň pistie, co žerou jako blázen, ale bez filtru a dostatečné masy rostlin se nedivím, že má slepené ploutve. Chce to zlepšit rybě životní podmínky. Plus k topítku krycí sklo nebo kryt.

Pusheen_niky

28.4.2021 20:19
Pusheen_niky

XXX.XXX.168.100

29.4.2021 10:08
Honza1991

XXX.XXX.229.107

Pusheen_niky napsal(a):
Foto zde

Dobrý den. Tohle je čerstvě napuštěná nádrž. Viz. ty bublinky na skle. To znamená nezaběhlé akvárko a tím pádem nestabilní prostředí. Do takového prostředí nepatří žádná ryba. Natož Betta. Dříve nebo později to rybu oslabí natolik, že je na světě problém. S tím půjde těžko něco dělat. Fungující akvárko nevznikne přes noc. Řešit to nějakým léčivem nemá smysl. Je to jako léčit někoho s otravy a přitom ho jedu nadále vystavovat. Ten jed jsou totiž špatné podmínky chovu. Ale mít správně fungují akvárko nějaký čas trvá. Je to prostě začarovaný kruh. Můžete zkusit zvednout teplotu, pořídit dostatek rostlin, měnit denně část vody a omezit při tom krmení na minimum... Ale nic z toho již nemusí stačit, protože tyhle změny mají jistotu setrvačnost. Nicméně alespoň vytvoříte zaklad pro kvalitní prostředí pro další rybu. :-)

Jen malý příklad jak může takové akvárko pro Bettu vypadat:
https://rybicky.net/nadrze/26432
https://rybicky.net/nadrze/25037

29.4.2021 12:33
juhaj

XXX.XXX.164.121

Zadavatelko, z vašeho dotazu a následné komunikace mi přijde, že jste akvárium zakládala a pak se rybičce snažila pomocí s dobrým úmyslem a pocitem zodpovědnosti. Jenže to bohužel, nestačí. Těžko soudit na sto procent jen z popisu a obrázku, ale myslím, že to je pro rybku konečná.
Akvaristika je malé umění, nestačí jen dát na dno, co se líbí mě, dolít vodu a šup rybka a budem se kochat.Hlavní je potřeba chovaného druhu ryby.
Většinou přijde rozčarování. Ale nevzdávejte to. Na první rybce vidíte, že takhle ne.
Pozorně nastudujte rady, co jste dostala, odkazy,které jsou na ověřenou stránku a začněte znovu. A nebojte se ptát, třeba i na hloupost. Pokud máte FB, prihláste se do nějaké akvarijní skupiny. Ale k tomu ptaní. Ptejte se PŘÉDEM! Nikomu nevadí dotaz začátečníka, byt naivní. Ale po akci, kdy ryba odchází na špatnou péči, to lidi naštve.

Přidejte reakci

Přidat smajlík