Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2010 00:38
alarios

XXX.XXX.60.236

Dobrý den,

myslíte že je možné mít skaláry amazonské v akváriu 80x35x35 cm? Vím že je to asi jen nesplnitelný sen, ale pořád ve mně hlodá červík naděje... :) Jsou to nádherné ryby a myslím že jsem kdesi na internetu četl že se vytřeli i v akváriu o obsahu 85 litrů.
Taky bych byl rád kdyby mi tu někdo napsal jakým rybkám by se tam opravdu dařilo. Bylo by fajn aby se dožívali alespoň těch 5ti let. Předem děkuju všem za rady a názory.

7.5.2010 23:48
vai

XXX.XXX.143.34

Ne, není to bohužel možné! Že se mnohé akvarijní ryby úspěšně vytírají v malých objemech vody je sice pravda (např. tetrovitě rybky v několika litrových vytíračkách), ale zdárný trvalý chov po dobu několika let je něco úplně jiného. Pro chov skalár je dle mě nutné minimum alespoň 200 litrů při výšce nádrže 50 cm.

8.5.2010 15:48
alarios

XXX.XXX.60.236

Bál jsem se toho. Nicméně - děkuji za odpověď:-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.5.2010 19:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já měla 6 skalár (2samice na 4 samce) v akvárku 90x30x35(40)cm (d-š-v). Dožili se 8-12 let. Netvrdím, že to byly ideální podmínky, ale rybám se dařilo a byla to atraktivní podívaná. Dominantní pár při tření dokázal zabrat víc jak 3/4 akvária. (Vychovat mladý se jim nikdy nepodařilo, na to jich bylo tam bylo moc, takže jikry vždy do pár dní zmizely.) Před rokem mi umřel poslední samec, tak tam teď mám kardinálky čínský, červený tetry, šneky a ancistruse.
Znovu bych si už skaláry do tak malého akvárka nepořizovala. (ani tu první skupinu jsem nepořizovala záměrně) Jde to, ale bylo to na hraně, ve větším by jim určitě bylo líp. Možná pro jeden pár by to stačilo, ale to zase člověk přijde o část z jejich repertoáru chování.
Pokud máš místo na větší akvárium, určitě je lepší pořídit větší, aspoň 110x35x40cm.
Nedostatečná výška se dá částečně nahradit udržováním hladiny co nejvýš a nízkým dnem, např. z jedné vrstvy oblázků nebo břidlice. (kryptokoryny mi bez problémů koření na břidlici, skoro se jim daří líp než tam kde je mám zakořeněné v písku.)

18.10.2010 17:34
dav37

XXX.XXX.66.86

smajlíkProč ne?Pane bože skaláři v takovém akváriu sice moc nevirostou ale rozhodně tam můžou být.smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík