Ahoj,chtěli bychom založit nové akvárko,pouze jako dekoraci,nejsme s nebudeme chovatelé....samozřejmě jako každý začátečník absolutně nevím,jak na to....jedná se mi o cenu,ale hlavně o to,aby se měli rybky dobře...vyplatí se nechat si udělat akvárko na míru a dokoupit příslušenství,nebo vyjde levněji koupit hotové akvárko i s příslušenstvím? a poradí mi ve zverimexu dostatečně ohledně výběru ryb?aby se nežrali,aby každá snesla stejné prostředí atd....poradíte začátečníkovi??díky
blondys
napsal(a):
Ahoj,chtěli bychom založit nové akvárko,pouze jako dekoraci,nejsme s nebudeme chovatelé....samozřejmě jako každý začátečník absolutně nevím,jak na to....jedná se mi o cenu,ale hlavně o to,aby se měli rybky dobře...vyplatí se nechat si udělat akvárko na míru a dokoupit příslušenství,nebo vyjde levněji koupit hotové akvárko i s příslušenstvím? a poradí mi ve zverimexu dostatečně ohledně výběru ryb?aby se nežrali,aby každá snesla stejné prostředí atd....poradíte začátečníkovi??díky
Ahoj, ano, vyplatí se nechat si udělat akvárko na míru, nebo koupit v rozměru, v kterém se akvárka běžně prodávají, než celý set. Tam většinou osvětlení a filtrace nestojí za nic, musí se stejně časem vyměnit, tím se to prodraží. Ve zverimexu si nenechte radit s výběrem ryb, většinou to dopadá špatně, úplně nevhodná kombinace, buď tomu prodavač sám nerozumí nebo mu je to jedno, hlavně že něco prodá. Když jsem začínala, se vším mi poradili na diskuzích o rybičkách, nebo jsem ty diskuze pročítala. Třeba tady http://rybicky.net/ nebo http://www.aquapage.cz/ . Zásada do začátku je - nejdřív napustit akvárko, dát štěrk, rostliny, zapnout filtr a světlo a nejlépe měsíc nechat bez ryb. Teprve potom, až uvidíte, že rostlinky rostou a nehnijou a voda je čistá, pomalu přikupovat rybky, ne všechny naráz. Existují sice různé chemické přísady, které by měly ten proces zabíhání akvárka urychlit, ale to nemám vyzkoušené, nelíbí se mi dávat do vody chemii a navíc to těšení se, a sledování i prázdného akvaárka, je docela fajn. Přeju, ať se vás avaristika tak správně chytne
Díky moc,asi si budeme muset nechat udělat na míru,chceme rohový a ty rohový sety jsou dost mastný....a u truhláře si asi nechat udělat ten vršek na míru,na osvětlení a tak...jen nevím,jak se tam přidělá ten filtr,nemáte někdo radu?já moc kutil nejsem a přítel taky ne,ale zvládli jsme udělat klec pro hlodavce,tak snad zvládnem i tohle....
blondys
napsal(a):
Díky moc,asi si budeme muset nechat udělat na míru,chceme rohový a ty rohový sety jsou dost mastný....a u truhláře si asi nechat udělat ten vršek na míru,na osvětlení a tak...jen nevím,jak se tam přidělá ten filtr,nemáte někdo radu?já moc kutil nejsem a přítel taky ne,ale zvládli jsme udělat klec pro hlodavce,tak snad zvládnem i tohle....
Tak to je ideální, vršek u truhláře a nechat tam dát odpovídající osvětlení (u hotových setů je většinou slabé a rostlinky špatně rostou). Filtr - záleží pro jaký se rozhodnete. Jestli vnější, to pak stojí někde pod akvárkem a dovnitř vedou jenom hadice. Jestli vnitřní, přicucne se přísavkama, které jsou u filtru, kamkoliv na sklo do akvárka (většinou dozadu, aby nebyl moc vidět). Ta klec vypadá pěkně, pro koho je?
Tak my už včera objevili rohový akvárko na netu i s vrškem....za dobrou cenu...dokoupí se vnitřní filtr Fluval ( vybírali sme taky podle ceny a ten je tak mezi),topítko a tak...rostlinky asi budeme mít umělý,ještě nevíme...klec je pro osmáka,je tam taková hnědá skvrna na větvi tak to je on....byla to ale docela fuška...
blondys
napsal(a):
Tak my už včera objevili rohový akvárko na netu i s vrškem....za dobrou cenu...dokoupí se vnitřní filtr Fluval ( vybírali sme taky podle ceny a ten je tak mezi),topítko a tak...rostlinky asi budeme mít umělý,ještě nevíme...klec je pro osmáka,je tam taková hnědá skvrna na větvi tak to je on....byla to ale docela fuška...
Neee, umělý neeee Živý kytky jsou v akvárku hrozně důležitý, zpracovávají odpad z ryb, bez nich to nikdy nebude ono. Navíc umělé brzy porostou řasou, protože tam nikdy nebude ta správná rovnováha, a to vypadá hodně nevábně... A živý kytky jsou krásný! Je třeba vybrat do začátku nenáročné a rychle rostoucí, např. egeria, limnophila, dobrý jsou cryptokoryny, nenáročný na světlo... Fluval je podle mě dobrá volba
A jo, osmák, já ho tam přehlídla
Díky za rady,akvárko se už zabíhá,ted trochu bojujeme s pH a tvrdostí vody a budem kupovat rybky....díky za rady,taky sme si z nich něco vzali...
Tak já jsem netrpělivá a chemii při zákládání akvárka jsem používala a používám.Kdysi jako mladá holka jsem začla Sanilem a po revoluci,když nějaký čas jsem vystačila s přípravkem s názvem Regulátor akvarijní vody.I když jsem jednou za čas akvárko celé vypustila,ryby dala do kýblu a čistila,i když jsem po svatbě ryby i akvárko táhla 250 km,vždy jsem napustila vodu z vodovodu,dala přípravek a nikdy neuhynula ani jedna rybka.Taky při čištění a částečné obměně vody jsem jeden z přípravků přidala a nikdy neměla problém s plísní a jinou ohavností,jen jednou,když jsem si cosi zavlekla do akvárka při koupi nových ryb.Mluvím o 75l a 200l akvárku.A Fluval na 200litrové mám už léta-šlape bez jedimé závady .dana
akvárkou zatím šlape,všechny fotky jsou na http://rybicky.net/nadrze/10471