Moc prosím o radu. před 3 týdny jsem založila akvarium 60 l . Před týdnem mi začaly hnědnout listy u rostlin, rozrůstá se to a z některých listů to jakoby "vlaje". Svítím 11W žárovkou asi 14 hod. denně(akvarko je na světlém místě), filtr běží taky tak, topení na 24 st., vzduchuji až posledních pár dní. Ryby tam zatím nemám. Co to je a jak se toho zbavit ???
Moc děkuji za vaše názory.
Tohle mi zlikvidovalo všechny slabší kytky, jen ty se silnýma listama to přežili. Nemužu se to ho nijak zbavit. Všechno napadený jsem vyházela, akvarium vyčitila, nechala vysušit, mám to tam furt. Mám za to, že já jsem si to tam přinesla s nějakou mořskou mušlí, ale jistá si nejsem na 100procent. Ráda se dozvím jak se toho zbavit
Je to hnědá řasa. Obecně - hnědé řasy jsou když je málo světla, zelené - hodně světla. Rada je zasadit co nejvíc rostlin (do začátku nejlépe rychlerostoucí - např. Egeria), aby se nedostávalo živin pro řasy. Přidat osvětlení, nebo pořídit rostliny, které nepotřebují tolik světla. A častěji měnit třetinu vody za odstátou, dvakrát týdně. Bude to chvilku trvat, ale časem zmizí.
krysak
napsal(a):
Je to hnědá řasa. Obecně - hnědé řasy jsou když je málo světla, zelené - hodně světla. Rada je zasadit co nejvíc rostlin (do začátku nejlépe rychlerostoucí - např. Egeria), aby se nedostávalo živin pro řasy. Přidat osvětlení, nebo pořídit rostliny, které nepotřebují tolik světla. A častěji měnit třetinu vody za odstátou, dvakrát týdně. Bude to chvilku trvat, ale časem zmizí.
Moc díky. Mám tam 11W světlo, svítím 14 hod. (ve dne). Stačí svítit 24 hod. nebo musím koupit silnější svítidlo?? Rostliny jsem dneska ještě nějaký koupila, snad porostou líp (i když bez dobrýho světla asi těžko, že jo). A rybky tam můžu dát i když tam ta řasa je? Nebo radši počkat až zmizí?
vezujona
napsal(a):
Moc díky. Mám tam 11W světlo, svítím 14 hod. (ve dne). Stačí svítit 24 hod. nebo musím koupit silnější svítidlo?? Rostliny jsem dneska ještě nějaký koupila, snad porostou líp (i když bez dobrýho světla asi těžko, že jo). A rybky tam můžu dát i když tam ta řasa je? Nebo radši počkat až zmizí?
Chce to silnější světlo, jak to máte řešené - je v krytu? V noci nemá cenu svítit. Akvárko jede tři týdny se zapnutým filtrem? Je tam dost rostlin? Pak bych tam dala dvě tři rybky, měnit vodu a sledovat.
Světlo je zabudované v krytu (je koupený celý set). Buď půjde koupit silnější nebo holt jiný celý kryt (manžel bude mít radost ). Akva jede 3 týdny se zapnutým filtrem.
Rostliny tam mám :Anubias barteri 1x , Echinodorus ´Indian Red´ 2x - obojí od hnědý řasy (včera jsem ty nejhorší listy odstřihla), dneska jsem dokoupila: Sagittaria subulata 1x a na radu prodavače Hydrotriche hottoniflora 2x (ale koukala jsem, že potřebuje hodně světla, takže nevím nevím...).
vezujona
napsal(a):
Světlo je zabudované v krytu (je koupený celý set). Buď půjde koupit silnější nebo holt jiný celý kryt (manžel bude mít radost ). Akva jede 3 týdny se zapnutým filtrem.
Rostliny tam mám :Anubias barteri 1x , Echinodorus ´Indian Red´ 2x - obojí od hnědý řasy (včera jsem ty nejhorší listy odstřihla), dneska jsem dokoupila: Sagittaria subulata 1x a na radu prodavače Hydrotriche hottoniflora 2x (ale koukala jsem, že potřebuje hodně světla, takže nevím nevím...).
V těch krytech většinou je slabé světlo, ale v 60l setech bývá aspoň 15W. Trochu zvýší účinek tenhle reflektor http://www.zbozi.cz/vyrobek/reflektor-45-cm-1-ks/ přidělá se na zářivku a odráží světlo (jestli tedy už v krytu něco takového není). Pak bych se koukla po rostlinách, které májí rády slabší světlo - hnědovka, anubias, kryptokoryny..
Taj problém s řasou vyřešený. Jdu to sem napsat, kdyby se to třeba někomu hodilo . Po 3.5 týdnech od založení jsem odpustila třetinu vody, řasu co plavala jsem odstranila (bylo jí tam daleko víc než na fotkách), za 2 dny do akvarka dala 6 parmiček a 2 mrňavý ancitruse. Voda je nádherně čistá, řasa zmizela. No, sežrali jí, já vím.