Dobrý den. Asi před týdnem jsem si ke svému samečkovi Betty bojovnice dokoupila dvě samičky Betty. Až do dnes bylo vše ok. Dnes jsem si všimla, že je akvárko nadměrně zakalené a na zemi plavaly barevné kousky čehosi. Pak jsem si všimla svého Samce Betty. Je celý ohlodaný a to byl tak nádherný a velký. Je vystrašený v rohu akvárka a vypadá, že dlouho nebude žít. Samice jsem odendala, prosím poraďte co dál, nechci o svého samce přijít. Děkuji
balisek
napsal(a):
Nemáte-li chovatelské ambice, vraťte samice do obchodu. Betta není hejnová ryba a často se nesnesou ani různá pohlaví. Máte-li pocit, že je v akváriu prázdno, lze dle jeho objemu najít jiné vhodné ryby, kde vzájemné soužití nebude způsobovat problémy.
Samičky Vám do obchodu zřejmě zpátky nevezmou. Ale určitě bych je dala pryč. Není to jediný případ - stává se to docela často, že samičky samce okoušou. Betu je opravdu nejlépe chovat samostatně - hlavně pokud máte malé akvárium. Nebo tam dát dostatek úkrytů (rostlinky, skalky), ale proč je zbytečně stresovat.