Paradox chovu bojovnic - co vy na to?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.12.2013 22:48
michal.siegel

XXX.XXX.35.78

Zdravím všechny chovatele!

Pokud jde o chov bojovnic, každý chovatel vám řekne, že je potřeba AQ minimálně o objemu 20l s topítkem, filtrem, rostlinami atd. atd. Jenže pokud bude křížit dvě betty a najednou se mu vykulí 100 malých a dejme tomu, že přežije ve smůle jen 30, nechce mi snad nikdo tvrdit, že bude mít doba 30 AQ o objemu 20l osázené rostlinami a vybavené veškerou technikou? Pak tedy člověk, který ví o bojovnicích doslova prd, je chová ve vybaveném AQ, kdežto chovatelé je dusí v plastových krabičkách, protože na ně nemají místo, jelikož jich mají moc. Nebo se mýlím? Přeci nejde min. 30 bettkám od třeba 5 párů, tedy 150 rybkám koupit plně vybavená AQ.

Bojovnice, které chovatel prodává, jsou již dospělé, proto tedy nelze uvažovat o tom, že chovatel se bett zbaví dřív, než k tomuto problému dojde. Opravdu by mne zajímalo, zda-li chovatelé, kteří zde radí, jak má správné betta AQ vypadat a ohání se týráním v koulích, sklenicích a krabičkách (mezi námi já jsem také proti tomu) se drží vlastních slov v jejich samotném rozsáhlejším chovu.

s pozdravem
M.S.

25.12.2013 17:35
krysak

XXX.XXX.119.126

Nechovám bojovnice. Chovatelé asi nemají tolik 20l akvárek, mají je sice v malém prostoru, ale zase ví, jak se o ně starat, nenechají je trápit v kazící se vodě atd. Ale jenom dočasně, že by je měli doma až do dospělosti, to se mi nezdá. Ty bojovnice v akvaristikách bývají už dospělé z dovozu.

25.12.2013 19:04
michal.siegel

XXX.XXX.36.218

Jiste ze, preci neproda subadultni bojovnice kdyz neni pomalu videt ani barva ploutvi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.12.2013 11:00

michal.siegel napsal(a):
Zdravím všechny chovatele!

Pokud jde o chov bojovnic, každý chovatel vám řekne, že je potřeba AQ minimálně o objemu 20l s topítkem, filtrem, rostlinami atd. atd. Jenže pokud bude křížit dvě betty a najednou se mu vykulí 100 malých a dejme tomu, že přežije ve smůle jen 30, nechce mi snad nikdo tvrdit, že bude mít doba 30 AQ o objemu 20l osázené rostlinami a vybavené veškerou technikou? Pak tedy člověk, který ví o bojovnicích doslova prd, je chová ve vybaveném AQ, kdežto chovatelé je dusí v plastových krabičkách, protože na ně nemají místo, jelikož jich mají moc. Nebo se mýlím? Přeci nejde min. 30 bettkám od třeba 5 párů, tedy 150 rybkám koupit plně vybavená AQ.

Bojovnice, které chovatel prodává, jsou již dospělé, proto tedy nelze uvažovat o tom, že chovatel se bett zbaví dřív, než k tomuto problému dojde. Opravdu by mne zajímalo, zda-li chovatelé, kteří zde radí, jak má správné betta AQ vypadat a ohání se týráním v koulích, sklenicích a krabičkách (mezi námi já jsem také proti tomu) se drží vlastních slov v jejich samotném rozsáhlejším chovu.

s pozdravem
M.S.

Viděl jste někdy v čem žijí bojovnice v přírodě?

29.12.2013 11:29
michal.siegel

XXX.XXX.38.125

Jedna se o jedince slechtene ;-) divoke bojovnice vypadaji jinak. Spis se zde, jak tak koukam, zadnemu chovateli nechce odpovidat.

29.12.2013 13:34
michal.siegel

XXX.XXX.38.125

Nehlede na to, ze odvolavani se na jejich prirozeny biotop, coz je u dnesnich B. splendens slechtitelske AQ je pouze ubohy argument lidi, kteri budto jsou lini investovat do jejich chovu, nebo si o nich dopredu nic nezjistili, ale za kazdou cenu si ji chteji nechat v prirode nenajdete pul litrove louzicky naskladane vedle sebe, ze kterych k sobe ryby budou preskakovat na pareni. I betty, ktere ziji na ryzovych polich maji vice prostoru, nez jim jsme schopni doprat. Zeptam se ja vas - videl jste nekdy v prirode mustard halfmoon? Feathertail? Crowntail? Bright red veilteil?
Tyto bettky maji s prirodou spolece.pouze rostliny v aq a to jen u zpusobilych chovatelu.

29.12.2013 16:44

michal.siegel napsal(a):
Nehlede na to, ze odvolavani se na jejich prirozeny biotop, coz je u dnesnich B. splendens slechtitelske AQ je pouze ubohy argument lidi, kteri budto jsou lini investovat do jejich chovu, nebo si o nich dopredu nic nezjistili, ale za kazdou cenu si ji chteji nechat v prirode nenajdete pul litrove louzicky naskladane vedle sebe, ze kterych k sobe ryby budou preskakovat na pareni. I betty, ktere ziji na ryzovych polich maji vice prostoru, nez jim jsme schopni doprat. Zeptam se ja vas - videl jste nekdy v prirode mustard halfmoon? Feathertail? Crowntail? Bright red veilteil?
Tyto bettky maji s prirodou spolece.pouze rostliny v aq a to jen u zpusobilych chovatelu.

To není ubohý argument. TO je fakt. Žijí v bahně, bordelu, mají nad sebou tři-osm cm hladinu vody, místy pochopitelně více, ale to je jim fuk, nejsou to ryby, které žijí ve vodním sloupci ani u dna, ani u středu (račte si povšimnout postavení tlamky, když jste takový expert). To, že máte vyžrané, nasvalené ryby s bezchybnou ploutví je právě dílo těch mini akvárií, plastovek či uřezaných pet lahví, jelikož ryba nucená se pohybovat ve velkém prostoru vynakládá naprosto jinou energii (v přírodě by Vám halfmoon vydržel asi tak hodinu v kuse do první rvačky, pak už by mu to nikdy nestihlo dorůst, jelikož samci zápasí dost často a to nejen pod svými hnízdy). Zkuste si koupit v Hornbachu zahradní jezírko, mrskněte si tam jednoho samce a povíme si jestli Vám ho vůbec obepluje, až si najde své místo. Tak jako rájovci se tyto ryby moc nepřesouvají (dělal jsem podobný pokus s operculary v zahradním jezírku). Takže úvaha o tom, že ryba potřebuje padesátku nádrž je k ničemu. Betty jsem choval i množil řadu let, měl jsem je i ve společenské nádrži o 84litrech, kde byly k ničemu, jelikož se poctivě držely v houštině ceratopterisu, který spíše oblézali jako hadi, často s částí těla lehce nad hladinou, než abych je pozoroval plavat nějak úúúžasně byť jen deset cm pod. Ani je netrklo. Samec tam navíc nepotřeboval předvádět žádné boje, takže jeho závoje vypadaly stejně příšerně jako ploutve importovaných samců z Asie, kteří jsou dávno za zenitem. A pro detail - když ryby množíte, tak se o nich říká, že se vytírají, ne že se kříží. Kříží se různé druhy, formy, nebo plemena. Pokud chcete dát samce k samici, nebo samec postaví hnízdo a samice k němu připlave klást jikry, pak se ryby třou. Díky za pochopení

29.12.2013 17:11
michal.siegel

XXX.XXX.38.125

Maji postaveni tlamky nahoru, protoze se jedna o labyrintkya tudiz dychaji at. kyslik. To same plati u cichavcu a podivejte se, jak si plavou. Zajimave, ze muj samec ve velkem aq, co nikdy nevidel jineho samce ma prave tak velke ploutve. A moje bettky nejsou prezrane, pouze je od vetsiny chovatelu dobre krmim a to maate videt, jak se potom pari. Nehlede po tom, jak radi plavou. Ani nevite, jak casto vidim samce 30cm pod hladinou a neejjsou tam chvilku. Ovsem to, ze chovatel nedokaze rybkam doprat dobre podminky se da oduvodnit jakkoliv.

29.12.2013 17:11
michal.siegel

XXX.XXX.38.125

Maji postaveni tlamky nahoru, protoze se jedna o labyrintkya tudiz dychaji at. kyslik. To same plati u cichavcu a podivejte se, jak si plavou. Zajimave, ze muj samec ve velkem aq, co nikdy nevidel jineho samce ma prave tak velke ploutve. A moje bettky nejsou prezrane, pouze je od vetsiny chovatelu dobre krmim a to maate videt, jak se potom pari. Nehlede po tom, jak radi plavou. Ani nevite, jak casto vidim samce 30cm pod hladinou a neejjsou tam chvilku. Ovsem to, ze chovatel nedokaze rybkam doprat dobre podminky se da oduvodnit jakkoliv.

29.12.2013 23:14

michal.siegel napsal(a):

jasněsmajlíksmajlík. Tak jen pro doplnění - potěry jsem odchovával do velikosti 3cm společně. Až ve chvíli, kdy bylo poznat pohlaví jsem je rozděloval. Fascinuje mě dnešní doba internetu, kam si může každý napsat co chce, bez toho, že by měl vůbec nějakou znalost, ale bude si stát za sebevětším nesmyslem. Držím palce s pářením. Hlavně, aby si v té samici neulomil penissmajlík

30.12.2013 11:20
michal.siegel

XXX.XXX.38.125

Pane, moje betty za sebou maji tolik uspesnych pareni... pouze betty z nedostatku prostoru davam pryc. Zajimave, ze ma pozorovani a fakty ohledne chovu nazyvate nesmysly. Vy si je proste radeji nastrkejte do krabicek, ja zde ocekavam reakce serioznich chovatelu, ne lidi, co otevrene podporuji tento hnus.

30.12.2013 11:20
michal.siegel

XXX.XXX.38.125

Pane, moje betty za sebou maji tolik uspesnych pareni... pouze betty z nedostatku prostoru davam pryc. Zajimave, ze ma pozorovani a fakty ohledne chovu nazyvate nesmysly. Vy si je proste radeji nastrkejte do krabicek, ja zde ocekavam reakce serioznich chovatelu, ne lidi, co otevrene podporuji tento hnus.

9.1.2014 21:36
danarny

XXX.XXX.97.33

michal.siegel napsal(a):

Většina chovatelů jsou starší ročníky, co na diskuzní fóra nechodí, takže od nich se asi odpovědi nedočkáte. Mladší ročníky najdete spíš na www.splendenspower.cz, než tady na iFauně. Je tam i rozhovor s chovatelem s fotkama:
http://forum.splendenspower.cz/viewtopic.php?f=13&t=2843&p=36934&hilit=n%C3%A1v%C5%A1t%C4%9Bva#p36934. Ten kdo to dělá v tomhle množství by na internet stejně neměl čas, jen v tom vyměnit vodu musí být dlouhá doba.
Video ze země původu - Betty mají v lahvích od rumu, vytírají je v malých miskách, balí je do miniaturních pytlíčků - http://www.youtube.com/watch?v=fN0lSRoUBYE
http://www.youtube.com/watch?v=7MfvCJ5yXUw

10.1.2014 15:12
michal.siegel

XXX.XXX.48.197

Ano, já vím, že tak velké množství ryb mít po jedné v AQ je nemožné, proto jsem se ptal, zda-li se takoví chovatelé drží svých slov smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík