Dobrý den,
ano, akvária jsem měla, a pěkná, s s fungujícím mikroklimatem. Jenže je to přes třicet let.
Takže teď si plním sen a oprašuju tohle staré hobby.
Dost věcí mě udivilo, věšině nerozumím. Některé novoty jsem nepřijala už předem... takže jsem sehnala akvárium 400l, v50, hl.60. To už je, myslím, docela vydařený rozměr.
Dostala jsem k němu i biofiltr Tetra, vnější. Akvárium bylo ještě včera v bezrproblémovém provozu. Osazenstvo - tlamovci.
Já chci akvárium smíšené. Se zónami pro skaláry (k nim nějaké vallisnerie), úkryty pro black molly a párek bojovnic; líbající čichavce a ty správné plže a sumečky či několik ancistrusů na úklid a řasy... přiměřený počet živorodek (k nim kryptokoriny+ ž kdyswi jsem si všimla, že mají rády kyselejší prostředí) - aby měly ty ostatní ryby co žrát, když odjedu (množit nechci). Danie k hladině, henjka neonek a razborek... celkem tak 50 rybek max.
Dno z prosátého mořského písku, s náklonem, min,. 5 - 15 cm. Nějakej ten šutr z téhož zdroje (pískový lom). Kus břidlice.
A hlavně rostliny. I ty ale přiměřěně, přiměřeně, pane králi; ale různé, ve skupinách.
Dnes jsem akvárium přivezla a co teď. Zíra je kouosek odsud burza, tam zajdu - ale jinak? KOukám po obchodech a připadají m tam věci neuvěřitelně předražené (neonka obecná 30 Kč, od chovatele je přitom za cca 3,50). A jak jsem ty ochody prolízala, přišlo mi, že je tam obrovská spousta nesmyslů - tedy por mé účely.
Já si kdysi musela vystačit s vrčícím vzduchovacím motorkem, ketrej vháněl vzduch pod tři placaté plastové věci, co byly úplně u dna - a tím se provzdušňovalo to dno i voda. Mělo to tam někde i kus molitanu - ten jsem občas vytáhla a vyčistila.
Odkalovat jsem musela sotva jednou za měsíc a jen trošku - vodu jsem spíš jen přilévala, jak poklesla hladina.
A teď čtu, jak se má voda měnit několikrát týdně - proč??
Pokud umím - snad - ještě vytvořit v dostatečně velkém akváriu mikroklima, potřebuji vůbec ten biofiltr? Je ale ještě vůbec k sehnání takovéhle jednoduché provzdušňování ode dna?
A svícení. Mívala jsem dvě žárovky - časem zářivky kvůli spotřebě - na jedné jsem měla spínací hodiny (žárovka 15W), aby svítila cc a11 hodin, druhá se rozsvěcela ručně, když jsme byli doma a chtěli se kochat.
A rostliny rostly jak divé, a ryby taky.
Nedodávala jsem - a ani neměřila žádné CO2, CO3 či kýhočerta, jen dbala, aby se všechno to tvorstvo vzájemně snášelo, event. mělo kam se schovat, dostala-li některá z cichlid hlad.
A teď jsem z toho všeho jelen, pardon, laň. Takových věcí! Jak se v tom vyznat, k čemu to je?
Ty patáky na úpravu vody jsem z průzkumu hned vyloučila - tehdy jsem měla v akváriu vodu z paneláku, chlorovanou, stačilo ji nechat odsestát. Teď máme vodu neupravovanou, hlubinnou, je ale tvrdá.
Tak se nemůžu dobrat nějaké cesty, jak si najít ty pravé rostliny a ryby v té nepřeberné nabídce... a ty věci k tomu de koupit rozumně taky nevím. A ryby - až se akvárko usadí; počítám tak týden.
Ráda bych měla kontakty na někoho, kdo prodává rostliny a ryby v Brně neb okolí, ale nikoho neznám. A rady bych taky přivítala vděčně...
Akvaristika se dá dělat různě. Milijóny serepetiček, chemikálií, hnojiv, CO2, neustálé testování a laborování, neustálé výměny vody, aby se v ní ty sajrajty nehromadili... nebo taky ne.
V akvaristikách samozřejmě propagují high-tech přístup, protože na prodeji těch mašinek a blbinek vydělávají, žejo ;-) Takže každý začátečník nabyde dojmu, že bez bublání CO2 nejde slušné akvárko vůbec provozovat. Ale podívejte se třeba tady: akvárko úplně bez ničeho. Ani světlo, ani honič vody, absolutně nic. Jen slunce, rostliny, bezobratlí a ryby. Výměny vody maximálně jednou za pár měsíců do 10% objemu. A funguje nádherně. Dobrý, ne? ;-)
http://www.tuncalik.com/2009/09/biotope-in-my-study/
pidla
napsal(a):
Akvaristika se dá dělat různě. Milijóny serepetiček, chemikálií, hnojiv, CO2, neustálé testování a laborování, neustálé výměny vody, aby se v ní ty sajrajty nehromadili... nebo taky ne.
V akvaristikách samozřejmě propagují high-tech přístup, protože na prodeji těch mašinek a blbinek vydělávají, žejo ;-) Takže každý začátečník nabyde dojmu, že bez bublání CO2 nejde slušné akvárko vůbec provozovat. Ale podívejte se třeba tady: akvárko úplně bez ničeho. Ani světlo, ani honič vody, absolutně nic. Jen slunce, rostliny, bezobratlí a ryby. Výměny vody maximálně jednou za pár měsíců do 10% objemu. A funguje nádherně. Dobrý, ne? ;-)
http://www.tuncalik.com/2009/09/biotope-in-my-study/
Děkuji mockrát, mluvíte mi z duše! Ukázka krásná.
Dojmu, že všechny ty krámy potřebuji, se mi dosud nepodařilo nabýt.
Zatím je ve čtyřstovce dost rostlin, čistá voda (kupodivu tomu napomohl dvoudenní blackout ze začátku týdne), banda testovacích gupek, jejich počet drží na jakési téměř rozumné úrovni tři malí skaláři, sedm danií (neodolala jsem, tyhle tryskoryby odjakživa miluju), jeden namíchnutej, zatvrzele zavíčkovanej zubovec (buď se namíchnul fakt hodně, nebo nežije), tři black molly a jinak nic.
Prozatím jsem si vystačila s bublifukem a topítkem s termostatem (jistil to čajník; plyn naštěstí šel).
Větší investice jen do LED zářivek, 2x 13W - bude to stačit? Pokud LEDky nejsou vhodné, nevadí, rvát šediny si nebudu - tyhle zářivky se hodí všude. Ale nevím, jak poznat zavčas, je-li tio to správné světlo, mnoho jsem o tom nenašla, názory přerůzné a lišící se... pořádný filtr bych potřebovala na informace...