Kukly zlatohlávků, pomoc při líhnutí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.6.2015 09:26
moviereaper

XXX.XXX.81.33

Zdravím, před nějakou dobou jsem si pořídil larvy Dicronorrhina derbyana layardi, všechny se mi úspěšně zakuklily a touto dobou by se měli líhnout první kousky. Nebude potřeba jim při líhnutí nějak trochu pomoc? Četl jsem, že jim ve stadiu kukly vyhovuje sušší substrát a domnívám se, že v sušším substrátu kokon více ztvrdne, tak aby se z toho brouk vůbec dostal ven. Předem děkuji za odpovědi.

21.6.2015 13:25
chudoba.josef

XXX.XXX.233.229

Zdravím, u tohoto druhu není třeba broukům pomáhat, až přijde čas, vylezou sami. Dicronorrhiny nemají tak pevné kokony, ale jestli chcete, můžete do jednoho opatrně udělat malé okénko a přeměnu pozorovat. Nejlepší je ale dopřát broukům klid a počkat.
J.ch.

21.6.2015 23:18
nicolas.coleoptera

XXX.XXX.43.77

Všeobecně vzato, druhy, které se kuklí bez písku obvykle dokážou vylézt sami.dejte jim ještě tak 3-5týdnů a pokud nevylezou, podívejte se opatrně dovnitř.jaká je teplota?

22.6.2015 07:21
moviereaper

XXX.XXX.81.33

Děkuji za rady. Chovám je při teplotě kolem 20 stupňů.

13.7.2015 09:28
moviereaper

XXX.XXX.230.120

No tak jsem se podíval do dvou kokonů a teda dostat se do nich bylo dost těžké, byly tvrdé jak kámen a brouci uvnitř uhynulí, protože se nemohli dostat ven... no příště nebudu nechávat substrát sušší, ale trochu vlhký...

13.7.2015 23:01
tomvoj

XXX.XXX.98.73

moviereaper napsal(a):
No tak jsem se podíval do dvou kokonů a teda dostat se do nich bylo dost těžké, byly tvrdé jak kámen a brouci uvnitř uhynulí, protože se nemohli dostat ven... no příště nebudu nechávat substrát sušší, ale trochu vlhký...

Dobrý den, navrhoval bych vám provádět kontrolu larev, které se mají kuklit a zapsat si na krabičku datum, kdy jste kuklu objevil. Od toho dne asi 1,5 - 2 měsíce trvá vývoj Divrinorrhiny v brouka, pokud by po těch dvou měsících nevylezl, zkusil bych se podívat do kokonu. Samozřejmě závisí i na podmínkách, v kterých máte uložené kokony, velmi silné vyschnutí jim nesvědčí. Já většinou nechávám Dicronorrhiny pohromadě ve skupinách kolem deseti larev a klidně je nechám zakuklit v 5 - 10 litrech substrátu, až potom vyberu kokony a dám po jednom do krabiček. Pokud je substrát vlhčí, tak zasypu kokon do poloviny, ale krabičku zavřu a dám do tmy do skříně, pokud je substrát sušší, tak samozřejmě nevlhčím, ale zasypu kokon celý. Myslím si, že neškodí Dicronorrhinám přidat písek před kuklením do substrátu. T. V.

14.7.2015 22:08
moviereaper

XXX.XXX.230.120

Děkuji za radu. Naštěstí ztráty nebudou tak velké, jak jsem se obával, dneska se mi začaly líhnout další kousky, tak to zatím vypadá, že to odnesly jen první dva nejstarší kokony.

15.7.2015 10:15
xyz

XXX.XXX.230.196

Orientační doby vývojových stadií Ch. p. confluens při teplotě podkladu 32 °C (v 2,5 l PET lahvi):
larva v kokonu 1 týden ± 2 dny, kukla 5 týdnů ± 5dnů, imago v kokonu 4 týdny ± 8 dnů, tzn. že brouk vyleze z kokonu za cca 10 týdnů od vytvoření kokonu při dané teplotě - statistika z 10 ks.

15.7.2015 10:40
tomvoj

XXX.XXX.186.146

Pěkný příspěvek i brouci. Pozor ale u některých zlatohlávků na teploty nad 28 °C jsou v kokonech už moc, například jsem si tak odepsal Eudicella hubini i jiné Eudicelly. Nyní nechávám kukly maximálně do 25 °C. T. V.

17.7.2015 22:43
nicolas.coleoptera

XXX.XXX.32.39

Jsou druhy kde teplota přes 22stupńů je moc...S.preussi, Ch.kraatzi.

19.7.2015 13:24
moviereaper

XXX.XXX.230.120

Ještě jeden dotaz, jak dlouho zůstávají brouci po opuštění kokonu zahrabaní ve substrátu? Četl jsem, že po vykuklení jsou ještě po nějaké dva týdny v kokonu, ti moji jsou ale z něj už venku a v teráriu se mi zahrabali a už tři dny nevylézají. Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík