Zdravím, před nějakou dobou jsem si pořídil larvy Dicronorrhina derbyana layardi, všechny se mi úspěšně zakuklily a touto dobou by se měli líhnout první kousky. Nebude potřeba jim při líhnutí nějak trochu pomoc? Četl jsem, že jim ve stadiu kukly vyhovuje sušší substrát a domnívám se, že v sušším substrátu kokon více ztvrdne, tak aby se z toho brouk vůbec dostal ven. Předem děkuji za odpovědi.
moviereaper
napsal(a):
No tak jsem se podíval do dvou kokonů a teda dostat se do nich bylo dost těžké, byly tvrdé jak kámen a brouci uvnitř uhynulí, protože se nemohli dostat ven... no příště nebudu nechávat substrát sušší, ale trochu vlhký...
Dobrý den, navrhoval bych vám provádět kontrolu larev, které se mají kuklit a zapsat si na krabičku datum, kdy jste kuklu objevil. Od toho dne asi 1,5 - 2 měsíce trvá vývoj Divrinorrhiny v brouka, pokud by po těch dvou měsících nevylezl, zkusil bych se podívat do kokonu. Samozřejmě závisí i na podmínkách, v kterých máte uložené kokony, velmi silné vyschnutí jim nesvědčí. Já většinou nechávám Dicronorrhiny pohromadě ve skupinách kolem deseti larev a klidně je nechám zakuklit v 5 - 10 litrech substrátu, až potom vyberu kokony a dám po jednom do krabiček. Pokud je substrát vlhčí, tak zasypu kokon do poloviny, ale krabičku zavřu a dám do tmy do skříně, pokud je substrát sušší, tak samozřejmě nevlhčím, ale zasypu kokon celý. Myslím si, že neškodí Dicronorrhinám přidat písek před kuklením do substrátu. T. V.
Orientační doby vývojových stadií Ch. p. confluens při teplotě podkladu 32 °C (v 2,5 l PET lahvi):
larva v kokonu 1 týden ± 2 dny, kukla 5 týdnů ± 5dnů, imago v kokonu 4 týdny ± 8 dnů, tzn. že brouk vyleze z kokonu za cca 10 týdnů od vytvoření kokonu při dané teplotě - statistika z 10 ks.