Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.12.2015 14:15
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Dobrý den, prosím znalé o radu. Při mytí oken jsem na zdi v domě našla sedět pidikudlanku, velikost tak 1cm i s nohama. Dost dlouho mi trvalo, než jsem to identifikovala, ale je to určitě kudlanka. Kudlanka je dravá, masožravá? Čím ji tedy v této pidi velkosti krmit? To snad jedině mšice, ale v zimě doma? Nejraděj bych ji někomu nabídnula, nějakému chovateli či kroužku mladých přírodovědců...jenže tady u nás na vesnici nic takového není, chovatele žádného neznám

Cvrk

2.12.2015 20:02
Cvrk

XXX.XXX.101.8

Nemůžete to zvířátko vyfotit a obrázek sem vložit? Vajíčka kudlanek u nás zimují a nymfy se líhnou na jaře, takže v této roční době by se neměly vyskytovat. Možná nelze vyloučit, že se vlivem teplého počasí na začátku podzimu něco vylíhlo (něco podobného se tady vzácně stává např. roháčům, letos na začátku listopadu vylezli v Brně, ale to jsou hotová imaga co jen v zemi čekají na teplé počasí na jaře), ale spíš bych řekl, že kokon musí projít zimováním a ten hmyzák bude něco jiného. Jinak by se to dalo krmit octomilkami, co by šlo možná ještě teď v bytě nalákat na kvasící citrón nebo trochu vína. Taky záleží na tom, odkud jste, kudlanky se sice v posledních letech šíří, ale třeba u Liberce bych je nečekal.

3.12.2015 08:40
tygla

XXX.XXX.255.38

Zdravím,

a není to náhodou lovčice? Mládě kudlanky v téhle době mi přijde nepravděpodobné a vzhled lovčice kudlanku připomíná.

JG.

4.12.2015 11:20
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Máme nějakou dobu nová comp a nějak se jinak spářil s Olympusem, nějak to teď neovládám, takže nevím, jestli se mi povedlo vložit správnou fotku A jen tahle jedna se mi povedla vyfotit. Dneska jsem ji na šáchoru hledala, ale už nenašla, nevím, kde je jí zase konec...nerada bych ji vyluxovala Do sklenice jsem ji dávat nechtěla...

4.12.2015 11:22
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Takže vložit se povedlo, ale prcek nikde není. Jsem z jihovýchodní Moravy. Bohužel, asi mamku, jsem našla při mytí oken, skříplou(mrtvou) v rámu dveří

Cvrk

4.12.2015 12:04
Cvrk

XXX.XXX.47.254

No páni,

tak jste se trefila. Lokalita taky sedí, jižní Morava je místo původního výskytu kudlanek u nás. Akorát tedy venku nymfy mají smůlu, zimu nepřežijí. Pokud prcka najdete, klidně ho dejte do větší sklenice od okurek, dovnitř kus plastikového mušího pletiva nebo jemné větvičky, na hrdlo punčochu a zkuste ty octomilky.

4.12.2015 12:16
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Díky za radu, snad na ni ještě někde v kuchyni narazím...Já jsem moc nepochybovala, že je to kudlajz, dospělce běžně v zahradě potkávám, spíše koncem léta, ale takto malinkatou jsem ji v životě neviděla...respective bych si jí v zahradě těžko všimnula, ale na béžové zdi, byla vidět pěkně Dala jsem ji na ten šáchor, nenapadlo mne, že odsud zdrhne, vždyť na té zdi čučela několik dní...pamatuju si, že jsem ze židle i koukala, co to tam je, ale zblízka jsem mrknout nešla, až při tom úklidu.

5.12.2015 10:31
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Pokračování: kudlanky se mi někde doma vylíhnuly, někde kolem okna v jídelně. Dneska jsem jich tam našla asi 5 (ještě jsem nenachystala sklenici, pak je sesbírám) dalších nejmíň 5 tam leží mrtvých, buďto umřely hlady, nebo v tom mají prsty pavouci, co si předou pavučiny za záclonou. Nejsem prase, co neuklízí, jen je nechci pozabíjet, tak je většinou povyhazuju z okna, pavučiny ometu...za pár dnů jsou tam znovu...no tak je tam nějaký čas nechám, než nadělají velký bordel pak je zase vyženu a tak dokola Jsou to jen takoví prckové Horší bude s tím jídlem, hrozny mám na misce, octomilky nikde Asi v zimě nejsou?

Cvrk

5.12.2015 14:12
Cvrk

XXX.XXX.101.8

No s krmením může být problém. Teď, když je venku teplo, bych čekal, že se ještě možná octomilky někde kolem kompostu dají nalákat. Ale vábí je vůně alkoholu (jejich larvy se živí kvasinkami), proto jsem navrhoval lako lákadlo to víno (pití, ne hrozny, ty leda zkvašené). Další možnost jsou larvy skladišťáků - potravinových molů, které jsou ovšem mezi hospodyňkami velmi nepopulární.

6.12.2015 12:07
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Larvy molů mne napadly první...ještě minulý týden jsem vyhazovala celý pytlík oříšků, co mi zlikvidovaly, neustále s nima ve špajzu bojuju. Teď jako na potvoru ani jeden červík Moc teplo není nevím, jestli přiletí na to víno, hned to zkusím. Ano já pochopila ovoce, však když nechám v létě na misce, za chvilku tu jsou, tak zkusím červené Nachytala jsem jich nejmíň 10ks. A po zevrubné prohlídce je jich tak 15mrtvých, většinu mají pavouci v síti.

7.12.2015 16:24
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Pokračování: podařilo se mi objevit dva červíky zaváječe...ti jsou na ně asi velcí. I jednoho motýlka(zavíječe) a nic Octomilky nikde nejsou, už jsem se ptala i po příbuzenstvu. Asi mi pochcípají hlady, nebo se sežerou navzájem

Stryx

12.12.2015 02:27
Stryx

XXX.XXX.188.2

Pravdepodobne to mamka kudlanka nakladla nekam do prostoru bytu :) Mel sem onehda doma kokon a nalihly se me v pulce listopadu. Jinak kudlanka je dneska temer po celem uzemi CR. U tech mladych bych nevidel takovy problem s krmenim, jako s fotoperiodou, na to evropske kudlanky pri odchovu casto dojizdi.

12.12.2015 14:13
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Stryx napsal(a):
Pravdepodobne to mamka kudlanka nakladla nekam do prostoru bytu :) Mel sem onehda doma kokon a nalihly se me v pulce listopadu. Jinak kudlanka je dneska temer po celem uzemi CR. U tech mladych bych nevidel takovy problem s krmenim, jako s fotoperiodou, na to evropske kudlanky pri odchovu casto dojizdi.

Hmm, je po nich Snažila jsem se jim tam strčit všechno, co jsem kde chytila, ale nesnědly nic(pravda, ty octomilky jsem nesehnala) vážně nevím, čím se takovíto prckové živí Poumíral i ten zbytek, co jsem pokusně do sklenice nedala a nechala je u okna. Škoda, mrzí mne to

13.12.2015 20:56
nasut

XXX.XXX.115.202

A to přitom stačilo koupit tady na ifauně flašku octomilek... Stojí tak 50 kč + poštovný...

14.12.2015 14:01
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

nasut napsal(a):
A to přitom stačilo koupit tady na ifauně flašku octomilek... Stojí tak 50 kč + poštovný...

Bohužel se to potkalo ve špatnou dobu...umíral mi pes Sem jsem přišla poprvé a že se prodávají i octomilky by mne ani nenapadlo, škoda, že jste neporadil dřív. Příště, díky.

15.12.2015 08:08
tomvoj

XXX.XXX.186.146

Dobrý den, ty kudlanky nábožné neřešte, přes zimu se to odchovat nedá z důvodů, jak psal Stryx.
Jinak malé kudlanky se dají v nouzi krmit i kaší z moučného červa, malá kapka na párátku nebo špejli - jak se říká namočit ji do toho čumák a kudlanka začne žrát.
Akorát je to časově dost náročné. Octomilky divoké se dají i v zimě sehnat v nějakém zanedbaném oddělení ovoce v obchodě a nejlépe samozřejmě sehnat jako násada bezkřídlých.

Přidejte reakci

Přidat smajlík