Zdravím,
chtěl bych se s Vámi podělit o zkušenost.V minulém týdnu jsem použil do substrátu novou várku trouchu (červený- z pařezu), dal jsem do něj 3 larvy Ch.p.confluens.Druhý den jsem je našel ležet (KO) na substrátu, napadlo mě, že jsem zas udělal nějakou zákl.chybu, jako studený substrát apod.
Včera jsem dal do stejného druhu substrátu ugandu (začínají se kuklit) a dnes jí vidím opět nataženou na vrchu.Larvu jsem dal jen tak do krabice a už jsem se s ní loučil.Asi za 20 minut jsem pozoroval, že trochu pohybuje hlavou a párem nohou.Stejně jsem myslel, že ten pohyb je ten "předsmrtný".K mému údivu za další čtvrthodinu už byla krásně zatočená a plná života.Ten substrát jsem hned vyhodil, trouch jsem totiž sebral z nějakého letitého pařezu, ošetřeného asi nějakým sajrajtem.
Budu rád, pokud třeba někdo má zkušenost podobnou a hlavně jak se vyvarovat opakování této chyby.
Na závěr příspěvku bych velmi uvítal, aby diskuse o různých problémech obchodního rázu byly přesunuty do jiného "koutu", protože mám za to, že to dost kazí jinak asi slušnou kvalitu těch příspěvků o chovu.
Byla ta výměna jen o trochu a ne o celé hrabance? Párkrát se mi stalo, že po výměně substránu s příliš čerstvým listím začal substrát kvasit a stejný scénář.
Dtto při přidání trusu...
Lépe se osvědčilo (v zásadě eliminuje všechny problémy), když promícháte substrát a necháte ho dva týdny uležet.
Používám 40L kýble od barvy, nechám substrát 2 týdny zavřený, pokud po otevření zapáchá, promíchám, nechám dva dny odvětrat a vše ok.
Larva na povrchu substrátu většinou znamená, že se larvě v substrátu nelíbí a snaží se dostat jinam. Nejčastěji je to, že substrát začne pracovat třeba i po přemístění do teplejšího prostředí, možná i po smíchání se starým substrátem se může výrazně rozvinou nějaká produkce metanu, což může celkem rychle larvy otrávit. Důležité je zabezpečit větrání a larvám tedy nedávat čerstvě nasbíranou listovku, raději ji nechat nějakou dobu třeba v pytli, kde trochu větrá.
Asi ideální by bylo si udělat někde takový kompost, kde by se listí rozkládalo a pak z toho brát už stabilní substrát. Na to ale většina chovatelé nemá místo.
Setkal jsem i s případy. že si někdo dal larvy do kbelíků od barev, ale zapomněl na větrací otvory, larvy se zákonitě udusily. Do klasických malých krabiček větrací otvory nedělám, tam je vždy mírné větrání zaručené pod víčkem, ale do kbelíků vždy větší větrání do víka a taky z boku pod víkem.
Poznámka, někdy se larvy zdržují na povrchu substrátu, když je tento moc vlhký a larvy se chtějí kuklit, tak se zakuklí i v důlku na povrchu.