Dobrý den, v sobotu jsem si přivezla mladého jedince Lasiodora parahybana. Přišla jsem k němu spíš náhodou, byl mi nabídnut sousedkou po smrti jejího tatínka, který choval všelijakou havěť a rodina se toho teď snaží zbavit. Sklípkana jsem vždycky chtěla, tak jsem si řekla proč ne. Neznali pohlaví ani věk pavouka (velikost i s nohama asi přes půl dlaně), byl držen po delší dobu v malé plastové krabičce, kde po něm byly asi 2 svleky, dlouho neměl krmení, protože rodina se ho bála. Koupila jsem krabičku cvrčků, lignocel a kokosový ořech jako úkryt, k pavoukovi jsem dostala skleněné terárium, do kterého jsem tyto věci umístila a pavouk dostal v sobotu 2 malé cvrčky. Terárium bylo ale nevyhovující, představovala jsem si něco estetičtějšího a tak jsem v neděli vyrazila do petcentra nakoupit nové včetně vyhřívací žárovky. Koupila jsem plastové terárium, ve kterém přímo v petcentru také chovají jednoho pavouka, k teráriu jsem dostala i vinnou větev jako dekoraci, která měla být ošetřena proti parazitům zřejmě pomocí Arpalit spreje. Pavouka jsem odchytila, přemístia vybavení do nového terária, zapla zářivku a pavouka umístila. Pavouk se při manipulaci od začátku choval extrémně bázlivě, když jsem v pondělí přišla k teráriu, ani jsem nebyla příliš blízko, tak začal zmateně pobihat na několik sekund po celém teráriu. V pondělí večer jsem nabídla dalšího cvrčka, kterého si ale už nevzal, dnes ráno jsem ho našla ležet v teráriu na zádech, po návratu z práce ležel na zádech stále, ale kousek na jiném místě, doufala jsem, že se třeba jenom chystá svlékat, ale už to trvá příliš dlouho, nemá pavučinové lůžko a kolem chelicer má tekutinu. Stále ještě občas zatřepe nožičkama, ale předpokládám, že do rána už bude mrtvý. Nechápu, co bylo špatně, nemám zatím v teráriu teploměr a hydrometr, má mi teprve dojít poštou, takže tyto informace neznám, ale nepřijde mi, že by v teráriu bylo moc horko. Je možné, že by pavouk uhynul jen v důsledku stresu z nenadálé manipulace (přeprava, přemístění z krabičky do terária, poté opět do krabičky a do druhého terária, výskyt lidí kolem terária), když byl do této chvíle téměř bez povšimnutí uložen v temnu a chladu v malé krabičce zavřené ve skříňce? Něbo by takto mohla vypadat i otrava z větve postříkané před časem arpalitem? Chci si přivézt jiného sklípkana, když už mám to vybavení, ale nerada bych, aby dopadl stejně. Děkuji, jestli bude mít někdo trpělivost přečíst si to celé a odpovědět :).
Zdravím,
ten nápad s tím Arpalitem (ať už byl Váš nebo ze zverimexu) mi nepříjde moc rozumný. A žárovka do terária pro sklípkana je spíš na škodu. Asi chtěli ve zverimexu hlavně prodat. Pokud měl do teď velmi nízké teploty a Vy jste během několika dnů zvednula nejen na běžnou pokojovou teplotu ale pomocí žárovky ještě o dost porostla. Tak to nebylo asi úplně ideální.
Nicméně na otravu mi to nepříjde jen kvůli tomu, že by se pravděpodobně netočil na záda. Pokud se chtěl svlékat tak i když nevím jaká je vlhkost třeba se mu svléknou nepodařilo (pořád se mi nelíbí ta žárovka, už jen proto, že většina druhů je výrazně aktivnější právě v noci). Mé L. Parahybany se mají k světu při teplotě kolem 24 přes den a v noci k 20°C. I když máte v pokoji běžnou teplotu i slabou žárovkou se může lokálně výrazně zvýšit. Pokud ale vzal v krátké době potravu, tak je divné, že by se během pár dnů chtěl svléknout. Měl k dispozici misku s vodou (alespoň malou) nebo třeba narošenou stěnu terária ?
S pozdravem
Matte.
Díky za odpověď, asi bude ten důvod ta teplota. Vodu k dispozici měl, a také čerstvě navlhčený lignoce. S tím svlékáním se mi to taky úplně nezdálo. Arpalit používají ve zverimexu na předměty vzané z venkovního prostředí, aby zahubili potencionální parazity. Mají takhle přímo ve zverimexu v teráriu takové větve a stejné dali mně.
V literatuře jsem přečetla, že se doporučuje vytápět terárium na asi 26-28°C pomocí žárovky na asi 8 hodin denně a tip byl použít červenou žárovku, jejíž světlo pavouk neregistruje a tudíž se může pozorovat i přes noc, kdy je nejvíce aktivní. Ve zverimexu žárovku mají, stejně tak u nějakého kamaráda mého kamaráda (to není důležité ) jsem viděla objímky ve vyvrtaném květináči a v tom umístěna žárovka v teráriu, tak čemu pak věřit. No měla jsem počkat na ten teploměr...
101

XXX.XXX.210.163
Dle meho ho otravil ten arpalit. Je podavan proti clenovcum. Pro dalsiho pavouka bych doporucil vymyt roztokem sava a poradne oplachnout. Tu vetev bych tam radeji nedaval, porid si na burze treba kus korkove kury.
Pavouky prepravuji na docela velke vzdalenosti, jednou jsem posilal i do Japonska, vsichni to prezili. Zadny stres.
Hodne stesti s chovem.
maroux

XXX.XXX.130.11
Sklípkanů jsem choval během dvaceti let bezpočet, žárovku jsem neměl ani u jednoho z nich. Naprosto zbytečná, dokonce bych řekl až škodlivá. Věci ošetřené Arpalitem jsou nesmysl, všechno vždy radši ošetřit nechemickou cestou. Zaráží mě však úhyn v poloze na zádech, podle mých zkušeností tak sklípkan zemře pouze při nepovedeném svleku, např. když je vyrušen neulovenou potravou (z vašeho příspěvku jsem nepochopil, jestli byl cvrček, kterého už si nevzal, vyndán, nebo jestli zůstal v teráriu. Na tohle pozor, jde o nejčastější příčinu úhynů). Klasicky ovšem sklípkan uhyne na břiše, s nohama skrčenýma pod sebou. To skrčení nohou je takové avízo, jakmile zpozorujete, že je takhle zatahuje pod sebe, už mu moc času nezbývá. Jinak mám asi patnáctiletou samici Parahybany a je to asi nejodolnější sklípkan, jakého jsem kdy měl.
Cvrčka jsem hned potom, co jsem pavouka našla na zádech odstranila. On se ale ani svlíkat nezačal, nic nepukalo, prostě jen ležel na zádech s pokrčenýma nohama. S tím arpalitem jsem doufala, že to nebude problém, protože např. pro kočky je arpalit taky vysoce toxický, ale může se stříkat i v místnosti, kde kočka normálně bývá, jen tam nesmí být v tu chvíli postřiku, pak až to zaschne, se může zase vklidu vpustit. Každopádně větve pro jistotu vyhodím, mám už k dispozici i teploměr, takže budu hlídat. Děkuji všem za reakce.