Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2017 16:28
Myšacie

XXX.XXX.205.213

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám Brachypelmu Smithi koupenou 3 cm velkou, teď ji mám 1 a půl roku, je po 4. svleku. Leze po skle v teráriu a padá, při jednom pádu si zlomila jeden z těch dvou článku co s nimi dělá pavučiny... Má první otázka je zda ji tento článek doroste? A druhá věc co mě tíží, na zadečku má takový bílý "chuchvalec"... Přidávám foto. A nevím zda jsou to její chloupky, tedy neškodné, nebo je to plíseň či jiné onemocnění...? Poradí te mi prosím? Děkuji předem za odpovědi.

2.1.2017 21:27
Irminia

XXX.XXX.12.161

Dobrý den,
z fotky to není moc zřetelné ale ta snovací bradavka není nic vážného. Při dalším svleku to bude dobré.

K druhému dotazu. Může se jedna jen o starší uvolněné chloupky, které sklípkan úplně nevykopal. Nebylo by na škodu vzít nějaký jemný štěteček (já používám klasický malý plochý - z papírnictví) a zkusit ji na tom místě jakoby pohladit. Pokud to snadno odstraníte a pod tím bude normální narůžovělá až světle hnědá kůže je to naprosto v pořádku. V opačném případě pomůže poté foto zadečku Smithky po odčesání bílých chloupků. To se pak bude dát uvažovat o co by mohlo jít (v těch horších případech může jít jak o plíseň tak i parazita). Dle mého to ale není tento případ. Možná někdo bude vědět víc a já se také přiučím.

S pozdravem
Matte.

3.1.2017 00:24
kubas

XXX.XXX.8.18

Ahoj podle me ji mas urcite vic nez ve 4 svleku. Na 4 svlek je dost velka a uz ma pekne barvy. Podle me je to urcite uz tak 7 az 8 svlek. Co se tyka toho zadecku tak jde urcite o vycesane chloupky dej ji tam misku s vodou pavouci maji v oblibe po vycesani davat zadecek do vody..vlastni zkusenost.

3.1.2017 00:34
Irminia

XXX.XXX.12.161

Nemyslim si, ze by tazatel tvrdil ze je 4.sv ale ze za dobu kdy ho ma se 4x svleknul. Samozrejme je to svlek vyssi( muze byt i vic nez 8). To ale nebylo podstatou dotazu.

Napajecka je neprehlednutelna z fotky. Navic bych nechal vzdy misto v tera suche kde by mohl pavouk zavitat. Hlavne pokud mate obavy z moznych plisni.

To: Kubas
Pokud Ti sklipkan "s oblibou" dava abdomen do misky s vodou mel bych podezreni na vnejsi parazity. Hodne druhu takto resi tyto problemy. Mnohdy je zvladnou, takze to treba ani chovatel nebere na zretel ( to by ale bylo na diskuzi u jineho vlakna).
Nicmene to opravdu vypada v pripade tazatele na nedokopane zahave chloupky.

S pozdravem
Matte.

3.1.2017 13:52
Myšacie

XXX.XXX.213.220

Irminia a kubas,

mockrát děkuji za odpovědi.

Snovací bradavku má zlomenou delší dobu a už se stihla i svléknout, jednou, ale stále ji nedorostla. Je tedy možné, že jí bude trvat celé dorostení několik svleků?

A ano, měl jste pravdu, ten "chuchvalec" jsou opravdu její chloupky, které šly štětečkem po pohlazení dolů a má pod nimy narůžovělou barvu.

V terariu má spoustu suchého místa, nádoba s voudou zabírá jen kousek a nebyla dolitá, protože na ní celou noc stála. Nerada jí stresuji.

Strašně jste mi pomohl a spadl mi kámen ze srdce.

DĚKUJI.

3.1.2017 14:31
kubas

XXX.XXX.241.66

Tak ono s oblibou to není pravé slovo. Chtěl jsem spíše říct, že když pavouk uvolní žahavé chloupky má tendenci to nějakým způsobem zchladit:). Parazity v tom nevidím, chovám pavouky 16 let a nikdy jsem se s něma nesetkal a také neříkám, že když hned uvolní žahavé chloupky tak si začn dávat zadek do vody. Prostě jen to, co jsem za svou chovatelskou zkušenost vysledoval.

Doporučil bych ti ještě pokud pavouk často lozí a padá, tak odstraň z terária velké kameny a další věci, které by ho mohly poranit. Nejlepší máš lignocel a kousek kůry, případně něco jiného jako úkryt. Dále bych doporučil možná změnit velikost terária, pro smitku postačí výška 25 cm, není potřeba vyšší, poté následují pády, které mohou pavouka zranit. Vhodné je klasika 25x25x25. Myslím, že pro brachypelmy postačí nahoře klidně 20 cm.

Přidejte reakci

Přidat smajlík