Dnes jsem sbírala jablka a jakmile jsem cítila na lýtku nějaký pohyb, pokoušel se o mě infarktový stav. pavouk asi 5 cm, nebyl nohatý ale zavalitý, (ne " samá ruka samá noha" jako jsou pavouci tady na vesnici, ale spíš takový, který lidé chovají v teráriích ) velmi chlupatý, Dlouhé bílé chloupky na černém těle ( takže vypadaly šedivé ) nebo černobílé pruhované nohy, velký kulatý zadek, světlehnědý. Jelikož jsem silný arachnofobik totálně jsem zamrzla, srdce se rozbušilo, spustily se slzy, volala jsem na maminku aby ho setřásla než ke mně došla vylezl mi přes lýtko až k podpaží! Někam ho setřásla Ale už se mi nepodařilo ho najít abych ho vyfotila. Prý takového pavouka za 65 let neviděla a jelikož bydlíme v Beskydech, kde je chladno, sama bych takového pavouka nečekala na takovém místě.
Nevím, jestli chcete identifikovat pavouka, nebo spíš politovat, vzhledem k tomu, že popisu vašich emocí věnujete více řádků, než popisu pavouka, ale jelikož to druhé nezvládám (protože jsem necita), zkusím alespoň to první. Podle černobílého zbarvení a velikosti to může být slíďák tatarský:
https://www.google.cz/search?q=sl%C3%AD%C4%8F%C3%A1k+tatarsk%C3%BD&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjfqLSJ9v7VAhVGsxQKHXz0B7kQ_AUICigB&biw=1366&bih=662
světle hnědý, kulatý zadeček má křižák čtyřskvrnný:
https://www.google.cz/search?q=k%C5%99i%C5%BE%C3%A1k+%C4%8Dty%C5%99skvrnn%C3%BD&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiyq9rb9P7VAhUJvRQKHefoB0oQ_AUICigB&biw=1366&bih=662
První je největší pavouk, který se u nás vyskytuje. Je třeba si však uvědomit, že pokud opravdu trpíte fobií, pamatujete si mylně nejen detaily, ale především velikost toho, co ve vás probudilo záchvat. To si potom budete pamatovat mnohem větší.
Ano, ano :) šlo mi o identifikaci, to jsem nezmínila. Děkuji. V šoku jsem sice byla, ale snažila jsem si ho prohlédnout dobře a jelikož ho mamka sklepávala z trička, a ta s pavouky nemá sebemenší problém, zminovala stejný popis. Nejvíce mne překvapily ty bílé dlouhé chloupky, a ten slídák se mu opravdu VELMI podobá, ale opravdu nezapomenu na odlišnou barvu zadečku. Nenosí si samice slídáka třeba na zadečku kokon? I tohle mě napadlo, ale to asi těžko.
Samičky nosí kokon pod zadečkem, ale miminka se vozí mámě nahoře na něm, což je velmi dobré vysvětlení, které mě ale vůbec nenapadlo!
Tak doufám, že jich to přežilo co nejvíc, protože jich tady moc není! Sama bych si ho přála někdy vidět naživo a zatím se mi nepoštěstilo.
Příšte asi půjdu sbírat jablka s vámi!