Rád bych se zeptal. Našel jsem poměrně krásný velký kus ztrouchnivělého dřeva. Ponořil jsem ho do vody na jeden den, ale asi se voda nestačila dostat do celého kusu dřeva. Je tak velký že možná by se tam nedostala ani po několika dnech. Moje otázka je, zda-li tam případné larvy brouků mohou narazit na něco co by mi je zrušilo. Nějaké jiné larvy, hmyz a tak co by je mohli zabít. Děkuji za info :).
Zdravím, osobně bych tento kus rozebral a pomlel. U velkého kusu se velmi těžko odhaduje správná vlhkost a těžko se zjišťuje stupeň rozkladu v jednotlivých částí kmene. U pomletého je možno dovlhčit/vysušit dle potřeby a navíc člověk vidí co se nachází uvnitř. Mohou tam být larvy jiných brouků (tesaříci, roháči atd), mravenci a kdo ví co všechno.
Zdravím, při sběru trouchu jsem mnohdy narazil na larvy jiných brouků. Když nějaká velká larva narazí na nějakou Vaši malou, dokážete si představit, jak to asi dopadne. Ve dřevě mohou být i dospělý brouci. Také se může stát, že Vaše samice usoudí, že je špalek již "obsazený" jiným druhem a že to není místo, kde je vhodné založit novou generaci. Prostě se nevyklade. Nebo naklade málo. Když budete mít extra smůlu, tak tam budou třeba čerstvé vejce nebo larvy např. našeho roháče kozlíka a ani pak nepoznáte, že chováte úplně jiný druh, než jste původně chtěl. Samice obecně kladou tam, kde ví, že je to pro potomstvo místo, vhodné pro život. Takže hrozba to může být ale nemusí, je to loterie, nevíte co je uvnitř. Jak jsem psal, nejlepší je rozebrat a pomlet. Pokud to jsou špalky cca 20x20cm a víte (z další části stromu), že je dřevo čisté, z dobrou vlhkostí a stupněm rozkladu, není třeba jej drtit a může zůstat v celku.
Také jsem začínal tak, že jsem hledal nějaký vhodný špalek, na kladení roháčů, okolo dal substrát atd... Ale časem jsem došel na to, že bez problémů kladou i do substrátu. Tím substrátem je samozřejmě trouch. Na kladení používám velmi JEMNĚ mletý trouch, který PEVNĚ upěchuji do výšky 15-20cm, případně zabuduji trohchnivé kusy dřeva. Tvrdost tak, že se dá rukou lámat ale drží zase pohromadě a dá se vrtačkou pomlet na jemno. Vlhkost střední až vyšší, ale zase ne tak aby pri stisku v pěst kapala voda. Pro larvy podobně se napěchuje do nádoby, jen nemusí být tolik jemný.
S úspěchem to takto funguje např pro Dorcus sp., Prosopocoilus sp., Rhaetulus crenatus, Lamprima adolphinae, Phalacrognathus muelleri, Cyclommatus sp., Rhyssonotus nebulosus atd. U Odontolabis sp. se mi na kladení osvědčila směs hrabanky a trouchu mletá velmi na jemno a jen velmi jemně stlačená vrstva.
J.Ch.
Winterfal3
napsal(a):
Děkuji Vám za zprávu. Asi máte pravdu, radši jsem dál ten kmen jeste na týden do vody. To už by snad mělo pomoci. je to taková ta vnější část (oblouk) bez středu kmene. Takže je to sice dlouhé, ale širší než 20 cm to nikde neni. Tak snad to bude stačit. Děkuji :).
Dříve jsem taky dřevo namáčel ve vodě (max jeden den), ale nedoporučuji, protože byste to musel nechat zase vyschnout na normální vlhkost a to se vám nepodaří odhadnout. Do mokrého dřeva vám roháči klást nebudou. Já bych doporučoval si raději najít nějakou silnější mrtvou větev, která čerstvě spadla ze stromu. Nařezat na špalky, tím zkontrolujete j stav dřeva. Takové ty s tvrdým středem a jenom malou ztrouchnivělou vrstvou nebrat. Když dáte velký výběh a různé dřevo, tak si samice snad něco vybere.
Naprostý souhlas. Také "dřevo" nemáčím a hledám ho s vhodnou vlhkostí již v lese.
Ja si oblíbil to kladení do substrátu (jemně mletý stlačený trouch). Má to spoustu vyhod, jednak vlhkost je naprosto pod kontrolou, je to vhodné pro většinu druhů, všechen prostor je maximálně využit pro kladení a hlavně vidím po obvodu a naspod, kdy a jestli už jsou larvy, abych mohl včas vybírat a stěhovat imaga do nového.
J.ch.
Tak koukám, že se mám ještě hodně co učit. Tak já ho teda rozmelu :) Děkuji za rady. Jinak jestli se ještě můžu zeptat mimo téma. Vykuklila se mi pred týdnem pachnoda ale má pořád venku křídla. Už normálně funguje jako ostatní, takže hádám že je asi už aktivní. Problém je, že s nima nedokáže moc chodit a vždy se s nima převrátí na záda a já jí musim obrátit večer když přijdu domu. Za ten samý den jí musim obrátiit asi 10x. Mám pocit, že má možná poničená křídla a zda se, že je nemůže schovat. Nemáte s tím někdo zkušenosti? :).