Svlek Chromatopelma cyaneopubescens

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Krux17

3.4.2021 14:13
Krux17

XXX.XXX.253.37

Ahoj,
mám dotaz. Po svleku Chromatopelma cyaneopubescens pavouk nehybne porád lězel na zádech. Hned po svleku mel z koncetin vytékající nejspíš exuviální tekutina. Po te pavouk uhynul. Byl cca po 4 svlečkách a všechny byli v pohodě. Pavouk byl aktivní.
Prosím o radu co se mohlo stát.
Děkuji.

7.4.2021 16:00
Ache

XXX.XXX.44.85

Chromatopelma cyaneopubescens je velmi háklivá na přílišné rosení, po přelití rychle umírá. Já jsem je měla a v začátcích mi tak odešly dvě samice než jsem získala cit pro rosení. Jinak při svleku obecně bohužel umírají často.

7.4.2021 22:24
Tarantela

XXX.XXX.177.253

Co to moje oči vidí?! Copak je chudák Chromatopelma květina, aby se rosila? Jde o suchomilného sklípkana který se chová na suchu - na suchém neoroseném substrátu s přístupem k vodě. Ve správných podmínkách neumírají, ale prosperují!
Nyní k původnímu dotazu. Důvodů úmrtí může být více. Od chybné péče až po zranění, přičemž zranění mohlo být i vnitřní a otevřelo se se svlekem (tzv. cysty, jak se jim pro nedostatek správné terminologie pro sklípkaní nemoci říká). Bylo by dobré více popsat péči a vyfotit i terárko, pokud jej ještě máte. Měl po svleku sklípkan přístup k vodě? Jak dlouho po svleku uhynul? Odkud vytékala pozorovaná tekutina a v jakém množství? Čím víc fotek tím více lze poradit, takto se můžeme pouze dohadovat. Sklípkana je mi líto a chválím, že se snažíte přijít na problém a tím předejít dalším úmrtím v budoucnu. Bohužel toho bez více informací a lepší dokumentace nedokážu poradit.

Krux17

10.4.2021 16:58
Krux17

XXX.XXX.22.228

Sklipkana jsem choval pouze v suchu. Nikdy nebyl roseny. Vedel jsem ze tento druh je na to haklivy.
Co se tyce vybaveni. Bohuzel foto jiz nemam, ale terarium bylo 30x30x30 cm. Podestylka kokosovy substrat. Mel tam misku s cerstvou vodou a byl tam kus predem vyvareneho korene z venku. Pavouka jsem mel od velmi maleho vzrustu cca 1 cm (i s nohama). Nikdy nemel problem ani s potravou a byl dost aktuvni. Mel udelane pavucinove luzko ktere si pravidelne zvetsoval dle sve potreby. V den svleku uz zustal na zadech a vsiml jsem si te bile tekutiny, ktera mu lezla z kusadel a take z clanku na nohach.
Svlecku mel krasnou a celou. Byla stejna jak predosle svlecky. Nechal jsem ho nerusene jeste X hodin ale to uz jsem vedel ze to neni v poradku.
Mam jeste sklipkana smithuv a ten je uz dospely a v poradku. Byl jsem hodne smutny ze se to stalo prave memu pavoukovy. Sklipkani jsou v nerusene casti pokoje kde nemaji mit z ceho stres.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.4.2021 23:43
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tohle já neposoudím, míru stresu myslím, ale určité procento pavouků nepřežije svlek - je to dost rozsáhlá změna a něco prostě neproběhne jak má, nemusí to být vina špatných podmínek atd

Přidejte reakci

Přidat smajlík