Dobrý den,
velmi mě zajímá chov květinových kudlanek (zejména Pseudocreobotra wahlbergi a orchideové kudlanky - Hymenopus coronatus i Helvia cardinalis). Už jsem o nich hodně četla, ale chtěla jsem se zeptat na jednu věc, ze které stále moudrá nejsem - samotný „výběh”, ve kterém jsou kudlanky chovány. Podle informací jsou květinové kudlanky velmi citlivé na plísně, takže je vhodné, aby jejich terárium bylo co nejlépe větrané. Jak toho ale docílit? Stačí, když má to terárium dolní větrací lištu? Nebo je třeba, aby to terárium mělo větrání přes celý vršek jako Reptizoo terária? Četla jsem, že je nejlepší, když jsou větrací otvory naproti sobě pro nejlepší průchod vzduchu, ale toho je těžké docílit v teráriu aniž by se vrtalo do skla. Nebo je vhodnější mít je v průhledné plastové krabici s větráním přímo vytvořeným pro jejich potřeby? Nebo dokonce ve flexáriu?? S tím ale souvisí jejich nároky na vlhkost - jak docílit, aby se v ubikaci udržela vlhkost až 75%? Stačí třeba jenom 2x denně zavlažit terárium rozprašovačem?
Nejvíce se mi zamlouvá nápad, že bych vytvořila bioaktivní terárium, kde by mi s případnými problémy s plísní pomáhali chvostoskoci a tropické stínky. Mám ale přesto pocit, že bych měla věnovat pozornost tomu větrání, proto se raději ptám tady. Pokud květinové kudlanky někdo chováte, byla bych moc ráda za rady nebo případně fotky, jak máte jejich ubikaci zařízenou. Děkuju mockrát!
Dobrý den, věřím, že informace na netu jsou zrovna ohledně tohoto tématu značně zavádějící, protože ne vždy lidé, co ty stránky píší ví, o čem mluví. Proto doporučuji třeba naši fb skupinu Mantis Meet, kde najdete asi světově největší koncentraci (ochotných) odborníků v oboru a můžete se tam případně doptat na další dotazy. Ohledně péče jste vybrala poměrně rozdílné druhy, Hymenopusky jsou trochu méně suchomilné než Pseudocreobotry, do Helvií bych se zatím nepouštěl, má je u nás jediný člověk a jejich chov je zatím docela náročná věc sama o sobě. Každopádně začnu s tím, že doopravdy není potřeba tak vysoká vlhkost, 75% stálé vlhkosti reálně nepřežijí ani ty nejvíc nenáročné kudlanky. Skleněné tera jen s jednou malou větrací lištou je pro to dost nevhodné, protože poskytne minimum proudění vzduchu, případně plísně atd., proto se používají různé plastové kelímky/krabičky s velkým otvorem na boku pokrytým síťovinou+ to samé na víku, což většinou bohatě stačí. Plně sítěná terária mám osobně rád, ale tady na tyhle druhy se nehodí, voda se tam vyařuje až moc rychle (ikdyž Pseudocreobotra by to asi dala) Rosí se maximálně (a to je důležité si zapamatovat) obden, vždy tak, aby se voda stihla vypařit, ale aby se kudlanka zároveň stihla napít. Že před svlekem je třeba i nějaká vzdušná vlhkost už určitě víte. Tak snad to takhle zatím pomůže, kdyžtak se na mě nebojte obrátit :).