DominikDODO

XXX.XXX.240.253
Zdravím, mám takový dotaz, ohledně topení... Nemohu nikde sehnat přímou odpověď... Potřebuju abych měl v teráriu kolem těch 25° (momentálně 18° a to zima ještě ani pořádně nezačala)... Nevím co je nejlepší, jestli žárovka (popřípadě jaká), nebo topná folie nebo kabel (o tom nevím absolutně nic) a nebo topný kámen (popřípadě kolik W by měl mít, aby vytopil terárko 25×25×25)
Předem děkuji za odpovědi
Modýlek

XXX.XXX.37.129
Ono to je takhle težké poradit,nejlepší je totiž osobně vyzkoušet,zaleží i kolik těch terárek musíte vyhřát. Osobně bych zavrhl výhřevný kámen do terária,spíš šel cestou výhřevného kabelu,vedeného za terárii. Topné folie,pod terária se moc nedoporučují,to jí spíš dát na zadní stěnu terária,nejlépe pokud je v teráriu nějaká 3d stěna,aby to nebylo na přímo rozpálené sklo pro sklípkana. Nebo nad každým teráriem nějaká ta bodová žárovka,ale tam zase člověk musí ohlídat aby to teplo nebylo nadměrné,nejlépe jen v jedné části terária. Také záleží na větrání terária. Já osobně třeba přitápím jen 15w malýma žárovkama se závitem e14 a ta mě zvedne teplotu v terárku oproti místnosti cca o 1,8 stupně a to je mám v krytu od exotery položené na vrchu,kde je i větrání a zabírá cca jednu třetinu vrchní části. Je možnost zavěsit i světlo přímo do terária,pokud je v horní části větrání,do nějakého malého kvetináčku,ale pouze tehdy,aby se na něho nemohl sklípkan dostat a to se mu takřka vždy podaří,jelikož se na mřížce pro větrání na stropě bezproblémů udrží,takže by část větrání musela být vlastně zpětně zalepena sklem,aby se tak nemohl pavouk udžet na stropě terária v okolí vyvěšeného světla. Proto bych doporučil světlo dát spíše nad terárium,než do terária. Důležité si je hlavně vždy po instalaci jakého koliv topení důkladně zmeřit dosažené teploty,ale ne jen třeba za půl hodiny,ale klidně za 5h Až bude jistota,že vše je vyhřáté na maximum a teplota již neporoste. Asi jsem moc nepomohl,ale třeba aspon trochu inspiroval