Prosim o radu, co je to za housenku. A je nejvetsi u nas? Mne prijde strasne obrovska. Nasel jsem ji normalne na zahrade.
bohata
napsal(a):
Hádám že je to drvopleň obecný (Cossus cossus). Podobně velké by mohly být ještě housenky velkých lišajů, ale určitě je tahle jedna z největších.
diky za urceni, to bude ono. mate nekdo zkusenost s odchovem? na wikipedii jsem se docetl, ze zije 2 roky i dele a kukli se pod kurou ve dreve. mne se zahrabala do listi a do hrubych pilin a uz tyden nevyleza, tak se snad zakuklila. uvidime na jare.
viking
napsal(a):
diky za urceni, to bude ono. mate nekdo zkusenost s odchovem? na wikipedii jsem se docetl, ze zije 2 roky i dele a kukli se pod kurou ve dreve. mne se zahrabala do listi a do hrubych pilin a uz tyden nevyleza, tak se snad zakuklila. uvidime na jare.
Rozhodně největší housenky maj asi martináči. Jinak mi housenka Cossuse zdrhla někdy v srpnu z nedovřené krabičky a našel sem ji až někdy v lednu. Pak se zakuklila a vylíhl se z ní krásnej motejl někdy v únoru.
sova
napsal(a):
Rozhodně největší housenky maj asi martináči. Jinak mi housenka Cossuse zdrhla někdy v srpnu z nedovřené krabičky a našel sem ji až někdy v lednu. Pak se zakuklila a vylíhl se z ní krásnej motejl někdy v únoru.
No, chcipaji, ale jde to. Hodne pred kuklenim lezou a nezerou. je to doba, kdy se vetsinou najdou. Housenky ziji i dele, nez dva roky - zalezi na podminkach. je to polyfag - zere ale predevsim listnate stromy, vcetne ovocnych, kde casto skodi. Housenku nezamenite, zadna jina takhle nevypada - Zeuzera pyrina je bila s cernejma teckama.
Co se velikosti tyce, tak urcite patri mezi nejdelsi - martinaci maji housenky kratsi,a le mohutnejsi a lisajove vetsinou take.
VH
vladimir hula
napsal(a):
No, chcipaji, ale jde to. Hodne pred kuklenim lezou a nezerou. je to doba, kdy se vetsinou najdou. Housenky ziji i dele, nez dva roky - zalezi na podminkach. je to polyfag - zere ale predevsim listnate stromy, vcetne ovocnych, kde casto skodi. Housenku nezamenite, zadna jina takhle nevypada - Zeuzera pyrina je bila s cernejma teckama.
Co se velikosti tyce, tak urcite patri mezi nejdelsi - martinaci maji housenky kratsi,a le mohutnejsi a lisajove vetsinou take.
VH
Diky za potvrzeni, ze mam nasi nejvetsi (dobre, nejdelsi) housenku. tahle mela bratru 9 cm! o to vic me tesi, ze jsem ji na posledni chvili zachranil z kamaradovych sparu, ktery ji chtel predhodit zelvicce.
viking
napsal(a):
Diky za potvrzeni, ze mam nasi nejvetsi (dobre, nejdelsi) housenku. tahle mela bratru 9 cm! o to vic me tesi, ze jsem ji na posledni chvili zachranil z kamaradovych sparu, ktery ji chtel predhodit zelvicce.
proboha a co je toto. Mělo to víc než 10cm
Toz smrtihlav se radi do nasi fauny,to jo,ale je to spis migrant zavislej na priletu z jihu, nase rozmnozujici se generace tady asi neni, sic predpredesly zimy by mohli nejakejm potvoram dovolit prezit v zemi. Jinak vetsi nez Cossus je podle me kazdej vetsi druh lisaje (sphinx ligustri, Agrius convonvuli, Videl sem i pekny maciky z r. Hyles a taky oleandrak. Jinak nejvetsi housenku Saturnie co sem videl mela cca 13 cm, zato byla pomalu tlusta jak libereckej spekacek (lehce nadsazeny,ale ne daleko od pravdy)
tak tohohle krasavce jsem si vyfotil v brdech - mam pocit,že je to to samé
patří mezi velké ale ne největší,větší jsou od martináče hrušňového a některých lišajů.Ta tvoje je od drvopleně obecného a ja je doma choval ve chlebě a parádně se kuklily
tak přesně tuhle úžasnou housenici jsem včera zachránila od jisté smrti. Kousek od kruháče v Ústí n.L. kousek od pumpy Lukoilu a Alberta si to mířila přes cestu. tak jsem ji nechala nalézt na list a ona na to vlezla a já ji na tom listu odnesla do takovýho podrostu větví a trávy a suchých listí daleko od aut a silnice.Začala se zahrabávat a tak jsem měla pocit, že se jí to líbí. Jěště jsem ji řekla, aby nelezla na cestu, snad mi rozuměla.NIkdy na ni nezapomenu, tak byla krásná.
ušis

XXX.XXX.56.207
Dneska jsem ji našel u pařezu staré jabloně je opravdu velkà a nemám ponětí co je to zač prosím poraďte.
ezz

XXX.XXX.139.140
Karelolomouc

XXX.XXX.190.135
Tak tohle je můj objev.
Karelolomouc

XXX.XXX.190.135