Kde žije naše kudlanka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.9.2005 07:39

Kde v naší republice se vyskytuje kudlanka nábožná, já vím že je to Morava ale kde konkrétně? Rozšiřuje se? Například dříve vzácný křižák pruhovaný žije i u nás v Lounech.
Díky za odpovědi.

20.8.2005 17:21

jenda napsal(a):
Kde v naší republice se vyskytuje kudlanka nábožná, já vím že je to Morava ale kde konkrétně? Rozšiřuje se? Například dříve vzácný křižák pruhovaný žije i u nás v Lounech.
Díky za odpovědi.

Vím, že jsou kudlanky hojně u Mikulova (Pálava) a v těsném okolí. Podle mě jsou určitě, ale po celém dolním území u hranic z Rakouskem. Slyšel jsem, že jsou i v okolí Přerova a to v docela velkém počtu. Kudlanka nábožné se vyskytují v ojedinělých případech i v Polsku a to je už co říct.
P.S.

20.8.2005 21:51

oniel7 napsal(a):
Vím, že jsou kudlanky hojně u Mikulova (Pálava) a v těsném okolí. Podle mě jsou určitě, ale po celém dolním území u hranic z Rakouskem. Slyšel jsem, že jsou i v okolí Přerova a to v docela velkém počtu. Kudlanka nábožné se vyskytují v ojedinělých případech i v Polsku a to je už co říct.
P.S.

Určitě se vydám na výlet. Kudlanky jsem sice choval ale ve volné přírodě jsem žádnou neviděl. Určitě bych ji domu nebral jen bych ji vyfotil.
Moc diky za odpověd. Jenda

1.9.2005 21:23

jenda napsal(a):
Díky za odpovědi.

Ahoj! Pokud ti můžu radit, zajeď si do Bzence - přírodní rezervace váté písky nebo cvičák a tam není nejmenší problém vidět nejen kudlanky, ale třeba i ještěrky zelené. A občas i pakudlanky jižní. V příspěvku nade mnou byl zmíněn výskyt v okolí Přerova. Nedá mi nereagovat, sám jsem z Přerova, mám zde 2 nálezy, hlášeno je kolem 40, ale slyšel jsem i o nálezu na severní Moravě. Ale rapidní šíření severním směrem je známo nejen u mantisky, ale třeba i u drobného tesaříka Calamobius filum, který byl svého času vzácný i na Jižní Moravě, teď ho běžně smýkám i v okolí Přerova. Hmyzu zdar

2.9.2005 07:39

bobřík napsal(a):
Ahoj! Pokud ti můžu radit, zajeď si do Bzence - přírodní rezervace váté písky nebo cvičák a tam není nejmenší problém vidět nejen kudlanky, ale třeba i ještěrky zelené. A občas i pakudlanky jižní. V příspěvku nade mnou byl zmíněn výskyt v okolí Přerova. Nedá mi nereagovat, sám jsem z Přerova, mám zde 2 nálezy, hlášeno je kolem 40, ale slyšel jsem i o nálezu na severní Moravě. Ale rapidní šíření severním směrem je známo nejen u mantisky, ale třeba i u drobného tesaříka Calamobius filum, který byl svého času vzácný i na Jižní Moravě, teď ho běžně smýkám i v okolí Přerova. Hmyzu zdar

Mantisku najdete casto v podstate na jekekoliv stepni strani zhruba po Olomouc vsude, and Olomouce spis lokalne (ale to neznamena, ze zde neni obcas hojna). Treba na Kosiri ji je celkem dost. Jinak je hlasena az od Sumperka. Zjevne se siri. Pokud chcete mit jistotu a nechcete se moc trmacet, tak zajedte do Brna a kouknete se na Hady. Ted je na ne nejlepsi cas a je jich dost :-) VH

2.6.2006 08:53

jenda napsal(a):
Určitě se vydám na výlet. Kudlanky jsem sice choval ale ve volné přírodě jsem žádnou neviděl. Určitě bych ji domu nebral jen bych ji vyfotil.
Moc diky za odpověd. Jenda

Ato ony se nesmí brát z "divočiny" do chovu ?

2.6.2006 15:02

vladimir hula napsal(a):
Mantisku najdete casto v podstate na jekekoliv stepni strani zhruba po Olomouc vsude, and Olomouce spis lokalne (ale to neznamena, ze zde neni obcas hojna). Treba na Kosiri ji je celkem dost. Jinak je hlasena az od Sumperka. Zjevne se siri. Pokud chcete mit jistotu a nechcete se moc trmacet, tak zajedte do Brna a kouknete se na Hady. Ted je na ne nejlepsi cas a je jich dost :-) VH

S tím Kosířem souhlasím všema deseti,bo sem odsud a musíte být opravdu slepí,nebo blbí,aby ste je nenašli....akorát musíte vědět kde.

2.6.2006 18:43

brewi napsal(a):
Ato ony se nesmí brát z "divočiny" do chovu ?

To víš, že nesmí. Jako třeba užovky.

2.6.2006 19:35

sova napsal(a):
S tím Kosířem souhlasím všema deseti,bo sem odsud a musíte být opravdu slepí,nebo blbí,aby ste je nenašli....akorát musíte vědět kde.

Ja obyvam Prerov, ale kundlanku jsem tu nikdy nepozoroval

20.7.2006 13:56

jenda napsal(a):
Díky za odpovědi.

Minulý rok jsem na ni narazil v Brně na nesečené louce

20.7.2006 15:22

lukas dvorak napsal(a):
Minulý rok jsem na ni narazil v Brně na nesečené louce

Teď v sobotu sme na Kosíři čapli dvě na poměrně malé ploše...ani sme to nepročesávali. Byl to párek a samice měla asi 4 cm na délku,samec tak 3. Byly asi 2 svleky před adultem.

21.7.2006 12:24

jenda napsal(a):
Díky za odpovědi.

dávno i v jižních Čechách, na Majdaleně

ale tipnu si že se rozšiřuje nejen přirozeně, takže i v okolí Loun by se zřejmě dala zastihnout, pro ni vhodných lokalit je tam dost

časem asi přestane být chráněná

21.7.2006 13:20

radekp napsal(a):
dávno i v jižních Čechách, na Majdaleně

ale tipnu si že se rozšiřuje nejen přirozeně, takže i v okolí Loun by se zřejmě dala zastihnout, pro ni vhodných lokalit je tam dost

časem asi přestane být chráněná

Zdar,
my jsme našli před 2 rokama na podzim několik kusů adult. a subadult. ( asi 10ks) kousek od naši bytovky na malé asi 10m velké louce.

2.9.2006 00:00

tom napsal(a):
Zdar,
my jsme našli před 2 rokama na podzim několik kusů adult. a subadult. ( asi 10ks) kousek od naši bytovky na malé asi 10m velké louce.

Vyskytují se i v okolí Olomouce? ználi popřípadš Šumperk/uničov, Medlov?

2.9.2006 08:24

bobřík napsal(a):

jojo, kudlanek je ve Bzencu spousta...a co se tyka jesterek zelenych,ty nejsou jen na cvicaku,ale aji o pak kilaku dal v piskovne...

2.9.2006 21:26

frankie napsal(a):
Vyskytují se i v okolí Olomouce? ználi popřípadš Šumperk/uničov, Medlov?

Nymfy se vyskytují např. v oblasti Mohelno, Rouchovany a Dukovany. Lehce se odliší od kobylek, protože neskáčou, ale běhají. V srpnu se okřídlená imága rozlétají do širokého okolí. Někdy až do Třebíče. Běžně i do Jaderné elektrárny Dukovany, kde se někdy i množí. Část jich zůstává na místě vylíhnutí. Na místech, kde nevymrznou ootéky, se dají pozorovat nymfy i v příštím roce. Za deset minut se jich dá ( v VI a VII) pozorovat i více než 10 ks. Nemusí to být nutně jen step. Stačí teplá místa (např. jižní svahy), kde se moc nekosí tráva. Samičky se dají někdy pozorovat až do začátku listopadu. Za chladných nocí a v nebezpečí si lehnou na záda do důlku mezi drny trávy. V této poloze se dokáží dobře bránit. Imágo mráz nesnáší a rychle mu podlehne. Ootéky snad vydrží až do - 15 st. Kudlanka zřejmě nemá vysoké nároky na čistotu životního prostředí. Na většině našeho území jí vadí asi jen silný mráz a plyšové trávníky.
Jak se chová v zajetí, nevím.

2.9.2006 23:39

mimmo napsal(a):
Nymfy se vyskytují např. v oblasti Mohelno, Rouchovany a Dukovany. Lehce se odliší od kobylek, protože neskáčou, ale běhají. V srpnu se okřídlená imága rozlétají do širokého okolí. Někdy až do Třebíče. Běžně i do Jaderné elektrárny Dukovany, kde se někdy i množí. Část jich zůstává na místě vylíhnutí. Na místech, kde nevymrznou ootéky, se dají pozorovat nymfy i v příštím roce. Za deset minut se jich dá ( v VI a VII) pozorovat i více než 10 ks. Nemusí to být nutně jen step. Stačí teplá místa (např. jižní svahy), kde se moc nekosí tráva. Samičky se dají někdy pozorovat až do začátku listopadu. Za chladných nocí a v nebezpečí si lehnou na záda do důlku mezi drny trávy. V této poloze se dokáží dobře bránit. Imágo mráz nesnáší a rychle mu podlehne. Ootéky snad vydrží až do - 15 st. Kudlanka zřejmě nemá vysoké nároky na čistotu životního prostředí. Na většině našeho území jí vadí asi jen silný mráz a plyšové trávníky.
Jak se chová v zajetí, nevím.

To se mrknu, takhle vidět krasavici v přírodě, asi vyrazím s foťákem... Mám dotaz, který nepatří sem, ale nikdo mi na něj nechce odpovědět... Jsem začínající chovatel, a chci nazbírat co nejvíce informací, než si objednám svého jedince. Prosimvás, jak udržujete teplotu? to terárium, nebo nádubu kde máte kudlanku nějak přihřejváte Lampou pro chovatele? nebo jí máte normálně v místnosti a tam to upravujete?

Promiňte že vám lezu do tohoto tématu, stačí mě dvou větná odpověď a pak se může pokračovat... Prosím napiště

4.9.2006 23:52

jenda napsal(a):
Díky za odpovědi.

Ahoj. Je to měsíc asi, jedna sebou v noci flákla na počítačku, co mám na stole u světla. Taky jsem čuměla. Znám je z okolí bengálského zálivu.
Takže tahle učinila ránu, byla lapena a vystěhována dveřmi. Lokalita: Němčičky u Židl., okraj obce.

5.9.2006 08:02

helas napsal(a):
Ahoj. Je to měsíc asi, jedna sebou v noci flákla na počítačku, co mám na stole u světla. Taky jsem čuměla. Znám je z okolí bengálského zálivu.
Takže tahle učinila ránu, byla lapena a vystěhována dveřmi. Lokalita: Němčičky u Židl., okraj obce.

Aha, tak to chapu tu ropuchu, jsme skoro sousedi - Moutnice :) Na JM jsou kudlanky opravdu bezne - ani neni treba xerotermniho biotopu. Na sever od Brna to uz xerotermy byt musi. Koseni ji nevadi, znam ji i z dalnicnich naspu, ktere se kosi drsne. Naopak, bez koseni by leckery ten biotop zanikl. VH

STROJVEDOUCÍ Z BUDIŠ

29.9.2017 15:00
STROJVEDOUCÍ Z BUDIŠ

XXX.XXX.52.184

Dnes spatřena kudlanka na nádraží v Budišově nad Budišovkou.

29.9.2017 21:16
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.68.135

Co výskyt kudlanek v okoli Rychnova nad Kněžnou? Je nějaký nález?

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.9.2017 21:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

My máme kudlanek plnou zahradu . Když bylo dobré počasí, tak jsem jich u nás na skalkách našla devět za čtvrt hodiny. Kdyby chtěl někdo také vidět kudlanky, tak přijeďte do Vizovic, máme jich tady spoustu .

29.9.2017 23:34
farmarb

XXX.XXX.213.170

Luboš Jedlinský napsal(a):
Co výskyt kudlanek v okoli Rychnova nad Kněžnou? Je nějaký nález?

Ano. Jde-li považovat za okolí Rychnova i rozhraní okresů Rychnov, Pardubice a Hradec Králové. Jsme asi 7 km západně od Chocně a kudlanky jsme zaznamenali letos celkem v hojném počtu.
Dokonce nás navštívil i nosorožík kapucínek.

2.10.2017 12:33
lukasbiker

XXX.XXX.37.12

Kamarádovi s Ostravě přiletěla kudlanka oknem do kanceláře, takže bych řekl že o šíření na sever se nedá pochybovat a nedávno jsem četl článek o hojném výskytu kolem Vsetína.

2.10.2017 19:40
Lukyn K.

XXX.XXX.208.109

Na Mělnicku jich je taky dost. Když jsme byli na trávě u nás v Liběchově tak jsme našli pět kudlanek ani ne za necelou půlhodinu. Většinou je vídám na loukách poblíž Labe.

2.10.2017 20:26
machlena

XXX.XXX.96.44

Letos v srpnu- Vyškov na Moravě

Přidejte reakci

Přidat smajlík