Rada ohledně výskytu některých Carabidae v ČR a SK

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.2.2007 14:26

Potřebuji radu od zkušenějších entomologů. Jedná se mi o Carabidae. Jak je to s výskytem těchto druhů na území ČR a SK:

Calosoma Chrysostigma reticulatum,

Carabus Eucarabus comptus,

Carabus Carabus clathratus auraniensis,

Carabus Callistocarabus marginatus,

Carabus Hygrocarabus variolosus nodulosus,

Díky za odpovědi.

www.ento-brouci.ic.cz

16.2.2007 14:59

jarda22 napsal(a):
Potřebuji radu od zkušenějších entomologů. Jedná se mi o Carabidae. Jak je to s výskytem těchto druhů na území ČR a SK:

Calosoma Chrysostigma reticulatum,

Carabus Eucarabus comptus,

Carabus Carabus clathratus auraniensis,

Carabus Callistocarabus marginatus,

Carabus Hygrocarabus variolosus nodulosus,

Díky za odpovědi.

www.ento-brouci.ic.cz

Ahoj!
Pokud vím tak C. reticulatum je už u nás vyhubená, snad padesát let ji nikdo nechytal, Limnocarabus clathratus se vyskytoval v lužních lesích v místech kde dnes stojí Nové Mlýny, na jižním Slovensku by neměl být problém, C. marginatus se v bývalém Československu nevyskytuje - chybná determinace (došlo k záměně s C. violaceus) a H.v. nodulosus by se nejblíž měl vyskytovat někde v Bavorském lese takže není úplně vyloučen jeho výskyt na Šumavě. Co se týče E. comptus, ten by se snad měl vyskytovat někde na východním Slovensku, nejsem si jistý jestli nebyl přiřazen k druhu E. scheidleri. Pokud se v něčem pletu, opravte mě prosím ;) s pozdravem bobr

16.2.2007 18:56

bobřík napsal(a):
Ahoj!
Pokud vím tak C. reticulatum je už u nás vyhubená, snad padesát let ji nikdo nechytal, Limnocarabus clathratus se vyskytoval v lužních lesích v místech kde dnes stojí Nové Mlýny, na jižním Slovensku by neměl být problém, C. marginatus se v bývalém Československu nevyskytuje - chybná determinace (došlo k záměně s C. violaceus) a H.v. nodulosus by se nejblíž měl vyskytovat někde v Bavorském lese takže není úplně vyloučen jeho výskyt na Šumavě. Co se týče E. comptus, ten by se snad měl vyskytovat někde na východním Slovensku, nejsem si jistý jestli nebyl přiřazen k druhu E. scheidleri. Pokud se v něčem pletu, opravte mě prosím ;) s pozdravem bobr

Shodou okolností jsem viděl jednu z posledních calosom reticulatum(možná tu poslední) na burze v Praze...sbíral ji p.Roubal v roce 46 a stála docela dardu
Renno

Přidejte reakci

Přidat smajlík