pato
napsal(a):
cawte tak tuto Lycosu nasli dvaja ludia aj na slovensku a vseci sa dohaduju co to je a odkial to prislo a je to zahada ten pavuk ma asi 6-8cm s nohami pomerne veliky
- neviem ci sa nejedna o tu istu lycosu o ktorej sa ti dvaja ludia dohovaraju :-)) - totiz poziadali ma , aby som zistil co to je za druh
lukas
napsal(a):
- neviem ci sa nejedna o tu istu lycosu o ktorej sa ti dvaja ludia dohovaraju :-)) - totiz poziadali ma , aby som zistil co to je za druh
No mohlo by jít o Slíďáka tatarského (Lycosa singoriensis).Vyskytuje se na jižním a východním Slovensku, obývá písčité náplavy Dunaje u Komárna (je velice vzácný).U nás už zřejmě vymizel.
lukas
napsal(a):
- mohli by ste mi niekto poradit , o aky druh sa jedna ?
dik
Poslal jsem link znamemu a tohle mi odpovedel:
Hello Ota,
It's always hard to tell from a low resolution picture but both the general aspect, the prosoma radiate pattern, the opisthosoma pattern, the leg striation and the comparatively stout legs point to Lycosa singoriensis.
Cheers,
Yann
katalog pavouku ceske republiky k ni rika toto:
very rare, found on sandy river banks, in abandoned sand pits.
pred rokem 1950 byla dokumentovana na uzemi jizni moravy, podel ricnich koryt. od ty doby asi ne.
lukas
napsal(a):
- mohli by ste mi niekto poradit , o aky druh sa jedna ?
dik
cau lidi..potreboval bych poradit,jestli nekdo nevi co je toto za pavouka...je to dospela samicka,ale jelikoz je ta fotka starsi,tak neni jeste moc vykrmenamame s kamosem hodne pavouku,ale tohoto sme dostali zadarmo od typka,kterej se o nej nestaral a nevedel od koho ho dostal!zatim nikomu se nepodarilo ho identifikovat!je velice agresivni a zravej
murza
napsal(a):
cau lidi..potreboval bych poradit,jestli nekdo nevi co je toto za pavouka...je to dospela samicka,ale jelikoz je ta fotka starsi,tak neni jeste moc vykrmenamame s kamosem hodne pavouku,ale tohoto sme dostali zadarmo od typka,kterej se o nej nestaral a nevedel od koho ho dostal!zatim nikomu se nepodarilo ho identifikovat!je velice agresivni a zravej
tak ja mam daleko od odbornika, tak si skusim iba tipnut, lebo vyzera podobne ako moja "polycusputka" ale nech ti ju pomenuju tunajsi suprovi odbornici
papapa
argy
napsal(a):
No mohlo by jít o Slíďáka tatarského (Lycosa singoriensis).Vyskytuje se na jižním a východním Slovensku, obývá písčité náplavy Dunaje u Komárna (je velice vzácný).U nás už zřejmě vymizel.
No, ja si dovolim nesouhlasit. L. singoriensis nebyla na Slovaci uz celkem dlouho nalezena, tzn. neexistuji recentni udaje, zato ale v poslednich letech se siri Lycosa vultuosa, kterou dokonce predloni nasli dvakrat v CR (na Morave pobliz Uh. Brodu). Pokud by Vam ten jedinec uhynul, dejte vedet, kazdy doklad takoveho pavouka ma celkem velkou vedeckou hodnotu. VH