aaabbbccc
napsal(a):
Dobrý den.Mohl by mi někdo poradit jak přilákat Saturnia pavonia a Saturni pyri?Kdy,na co?Moc děkuji.
Tomáši,
asi nejjednodušší je nalákání na neoplozenou samici. Dneska se mi zase jedna vylíhla a byl jsem s ní ve 14 hod. u listnatého lesa. A nic. Tak jsem ji nechal na jabloni v Třebíči na dvorku a v 17 hodin letního času přiletěl dost velký úplně čerstvý samec. Chce to tak aspoň dva slunečné dny a pak lítají často. Někdy jsou však ti samci dost opotřebovaní (už mají za sebou víc než tři samice) a už jsou dost slabí.
Na vnadidlo samozřejmě nelétají (nemají sosák). Na světlo se snad dá chytit oplozená samice. Jednou mi sama sedla na dům i bez světla.
Přeji úspešné pozorování.
Mimmo
mimmo
napsal(a):
Tomáši,
asi nejjednodušší je nalákání na neoplozenou samici. Dneska se mi zase jedna vylíhla a byl jsem s ní ve 14 hod. u listnatého lesa. A nic. Tak jsem ji nechal na jabloni v Třebíči na dvorku a v 17 hodin letního času přiletěl dost velký úplně čerstvý samec. Chce to tak aspoň dva slunečné dny a pak lítají často. Někdy jsou však ti samci dost opotřebovaní (už mají za sebou víc než tři samice) a už jsou dost slabí.
Na vnadidlo samozřejmě nelétají (nemají sosák). Na světlo se snad dá chytit oplozená samice. Jednou mi sama sedla na dům i bez světla.
Přeji úspešné pozorování.
Mimmo
To jsi ji nechal jen tak na jabloni? To neuletěla?
yfang
napsal(a):
To jsi ji nechal jen tak na jabloni? To neuletěla?
Neoplozená samice ve věku do 48hodin neuletí ani neodleze. Dřív jsem zkoušel terárium zakryté roštem, ale samec potřebuje vizuální kontakt, aby ji našel. Jinak je zmatený a sedne někde poblíž. Vyčichat ji dokáže na vzdálenost až 15 km (po větru), ale pak ji musí vidět.
Někdy nechávám samici volně v otevřeném teráriu, když jedu do práce. Odpoledne na ní visí samec nebo už je pryč a samice tam klade na pruty nebo na síťku. Pokud není oplozená, neklade neoplozená vajíčka ani ve věku 4-5 dní.
mimmo
napsal(a):
Neoplozená samice ve věku do 48hodin neuletí ani neodleze. Dřív jsem zkoušel terárium zakryté roštem, ale samec potřebuje vizuální kontakt, aby ji našel. Jinak je zmatený a sedne někde poblíž. Vyčichat ji dokáže na vzdálenost až 15 km (po větru), ale pak ji musí vidět.
Někdy nechávám samici volně v otevřeném teráriu, když jedu do práce. Odpoledne na ní visí samec nebo už je pryč a samice tam klade na pruty nebo na síťku. Pokud není oplozená, neklade neoplozená vajíčka ani ve věku 4-5 dní.
Aha. To jsem nevěděl. A to je takhle se všemi martináči?
yfang
napsal(a):
Aha. To jsem nevěděl. A to je takhle se všemi martináči?
Není to se všemi úplně stejně. Některé samice začínají klást neoplozená vajíčka dříve (Aglia tau, A. atlas), někteří kopulují mnohem déle (S. pyri, Samia cynthia) - proto nikam neutečou a páření začíná v různou denní či noční dobu a taky v odlišném ročním období. Ale samci by měli přiletět za zdrojem feromonů vždy.
mimmo
napsal(a):
Není to se všemi úplně stejně. Některé samice začínají klást neoplozená vajíčka dříve (Aglia tau, A. atlas), někteří kopulují mnohem déle (S. pyri, Samia cynthia) - proto nikam neutečou a páření začíná v různou denní či noční dobu a taky v odlišném ročním období. Ale samci by měli přiletět za zdrojem feromonů vždy.
Zdravím,
sice to nepatří do tématu ale jsem také z Třebíče :-) Pošlete mi na sebe email?
Díky
Ondřej Helan
ondrej.helan@gmail.com
www.arachne.wz.cz
kvetak
napsal(a):
Zdravím,
sice to nepatří do tématu ale jsem také z Třebíče :-) Pošlete mi na sebe email?
Díky
Ondřej Helan
ondrej.helan@gmail.com
www.arachne.wz.cz
Taky se poridam,pokud muzu pozadat o mail nebo ICQ,moje ICQ je 225-997-364 a mail stryx@centrum.cz
Mozna prijdem na spolecnou rec,zabyvam se hl. celedi Sphingidae,ale celkove me zajimaj nocni motejli,i kdyz denni taky sbiram.
Ľubomír víťaz

sova
napsal(a):
Taky se poridam,pokud muzu pozadat o mail nebo ICQ,moje ICQ je 225-997-364 a mail stryx@centrum.cz
Mozna prijdem na spolecnou rec,zabyvam se hl. celedi Sphingidae,ale celkove me zajimaj nocni motejli,i kdyz denni taky sbiram.
To, čo napísal Mimmo je OK. Saturnia pavonia resp. pavoniella sú takmer všadeprítomné a samce v pohode prilietajú k neoplodneným samiciam i v intravilánoch obcí či miest. Chce to hlavne prijatelné počasie a čas - slnečné popoludnie, teplo a aspoň aký - taký pohyb vzduchu. S Aglia tau to chce ísť na hranu bukovéhop lesa a tam jej dopriať trošku času, aby odznel stres z transportu a dostala sa do pohody. Je vhodné umiestniť ju tam ráno a na druhý deň prísť po ňu. Ideálne je to spraviť tak, že samičku dáte do malej klietky, z ktorej nedokáže cez oká pletiva vyliezť von, ale zároveň sú oká pletiva dostatočne veľké na to, aby sa mohla s prilietajúcimi samcami cez pletivo páriť. Rovnakým spôsobom takto úspešne párim i zubokrídle lišaje, ale tiež treba ísť so samicami na lokalitu výskytu. Iste by tak išli i iné motýle, trebárs väčšie Lasiocampidae. Veľa úspechov Ľuboš.