Mikrokosmos, aneb znate je dobre?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2006 18:38

Mili pavoukari.
Verim, ze sve chovance znate opravdu dobre a po vsech strankach, nicmene, zajimalo by mne, kolik z vas si troufne odhadnout, co je na nasledujicim obrazku za druh sklipkana.
Vyhodu maji jiste ti, kteri tyto krasavce chovaji.
Berte to treba i jako takovy maly vylet do mikrosveta a pripojte se i se svymi fotografiemi.

E.

14.2.2006 17:32

enigma napsal(a):
Mili pavoukari.
Verim, ze sve chovance znate opravdu dobre a po vsech strankach, nicmene, zajimalo by mne, kolik z vas si troufne odhadnout, co je na nasledujicim obrazku za druh sklipkana.
Berte to treba i jako takovy maly vylet do mikrosveta a pripojte se i se svymi fotografiemi.

E.

Zkusím:Mně to připadá jako karapax od nějaký Poecilotherie(druhově si fakt netroufnu,jsem amatér).Trochu mate to,že je to bez chelicer...to je můj tip...

14.2.2006 17:43

ddt napsal(a):
Zkusím:Mně to připadá jako karapax od nějaký Poecilotherie(druhově si fakt netroufnu,jsem amatér).Trochu mate to,že je to bez chelicer...to je můj tip...

No, to byla rychlovka. Priste sem musim dat neco zapeklitejsiho :-)
Poecilotheria to je. Exuvie pochazi od jedince ve 4. svleku.
Troufne si tu nekdo na druh?
Docela mne zajima, podle jak maleho fragmentu tela (svlecky) jste schopni druh odhadnout.

E.

14.2.2006 17:56

enigma napsal(a):
No, to byla rychlovka. Priste sem musim dat neco zapeklitejsiho :-)
Poecilotheria to je. Exuvie pochazi od jedince ve 4. svleku.
Troufne si tu nekdo na druh?
Docela mne zajima, podle jak maleho fragmentu tela (svlecky) jste schopni druh odhadnout.

E.

No tak ještě to zkusím:není to regaliska?Má tu kresbu docela kontrastní,ale to střílim...jsou si strašně podobný.
Zkus sem ještě něco hodit,je to dobrý nápad...Co jsem vyhrál?Co třeba Poecilotherii dle vlastního výběru

15.2.2006 11:22

ddt napsal(a):
No tak ještě to zkusím:není to regaliska?Má tu kresbu docela kontrastní,ale to střílim...jsou si strašně podobný.
Zkus sem ještě něco hodit,je to dobrý nápad...Co jsem vyhrál?Co třeba Poecilotherii dle vlastního výběru

Tak ja to taky zkusim :o) pripojuju se , ze je to regaliska , nenapada me jina "bezna" poecka s tak kontrastni kresbou , navic ve 4.svleku .

15.2.2006 23:29

samurai napsal(a):
Tak ja to taky zkusim :o) pripojuju se , ze je to regaliska , nenapada me jina "bezna" poecka s tak kontrastni kresbou , navic ve 4.svleku .

vyzera to pekne ale je to dost male myslim tu cast tazko to urcit ale ja si typnem fasciatu nech to tu neni rovnake

16.2.2006 13:11

pato napsal(a):
vyzera to pekne ale je to dost male myslim tu cast tazko to urcit ale ja si typnem fasciatu nech to tu neni rovnake

Takze, mili prispevatele, mame tu vyhodnoceni.
Je to regaliska. Vyborne. Predcili jste moje ocekavani. Cekala jsem, ze to bude vetsi orisek.
Ted ale trochu z jineho soudku, at to neni jednotvarne.
Mame tu objekt c.2.
Jiste vsichni na prvni pohled poznate, co na obrazku je.
Otazka ale zni - komu tato cast tela patri?
Tesim se na vase odpovedi.

E.

16.2.2006 13:57

enigma napsal(a):
Mili pavoukari.

E.

Pro nejrychlejsi, spravne odpovidajici tu bohuzel nemam zadnou odmenu.
I kdyz - je tady preci to vedomi, ze jste FAKT DOBRI :-)

E.

P.S.: Lukasi, asi te zklamu, diplom ani poecka dle vlastniho vyberu nebude :-)

16.2.2006 17:50

enigma napsal(a):
Pro nejrychlejsi, spravne odpovidajici tu bohuzel nemam zadnou odmenu.
I kdyz - je tady preci to vedomi, ze jste FAKT DOBRI :-)

E.

P.S.: Lukasi, asi te zklamu, diplom ani poecka dle vlastniho vyberu nebude :-)

Já bych tipoval S. calceatu.

16.2.2006 18:34

zetor napsal(a):
Já bych tipoval S. calceatu.

Já si myslim že je to určitě nějakej stromák asi Avicularia nebo Psalmopoeus.

16.2.2006 20:31

minienti napsal(a):
Já si myslim že je to určitě nějakej stromák asi Avicularia nebo Psalmopoeus.

Psalmopeus cambridgei

16.2.2006 22:17

enigma napsal(a):
Mili pavoukari.

E.

presne aj ja si myslim ze je to P.cambridge

17.2.2006 17:13

enigma napsal(a):
Takze, mili prispevatele, mame tu vyhodnoceni.
Je to regaliska. Vyborne. Predcili jste moje ocekavani. Cekala jsem, ze to bude vetsi orisek.
Ted ale trochu z jineho soudku, at to neni jednotvarne.
Mame tu objekt c.2.
Jiste vsichni na prvni pohled poznate, co na obrazku je.
Otazka ale zni - komu tato cast tela patri?
Tesim se na vase odpovedi.

E.

Hmmm...,
zajimave spektrum nazoru.
Nejblize je Jerry. Je to Avicularia. I pres znacnou druhovou specifitu techto organu si netroufnu posoudit, na jake vysi je u chovatelu stromaku detailni znalost morfologie paricich organu samcu ruznych druhu avikularii (nechci nikoho podcenovat :-).
Jako napovedu k rozpoznani druhu proto posilam fotku jine casti tela stejneho zvirete.
Ted uz by mel byt jasny i druh. Takze - kdo ho poznate?

E.

17.2.2006 20:25

enigma napsal(a):
Hmmm...,
zajimave spektrum nazoru.
Nejblize je Jerry. Je to Avicularia. I pres znacnou druhovou specifitu techto organu si netroufnu posoudit, na jake vysi je u chovatelu stromaku detailni znalost morfologie paricich organu samcu ruznych druhu avikularii (nechci nikoho podcenovat :-).
Jako napovedu k rozpoznani druhu proto posilam fotku jine casti tela stejneho zvirete.
Ted uz by mel byt jasny i druh. Takze - kdo ho poznate?

E.

Nejspíš Avicularia versicolor

17.2.2006 21:00

minienti napsal(a):
Nejspíš Avicularia versicolor

No, tak když JERRY píše versicolor, tak já metallica

17.2.2006 23:16

pato napsal(a):
presne aj ja si myslim ze je to P.cambridge

Opet to nejlepe odhadl Jerry.
Je to adultni 1,0 Avicularia versicolor.
Na sklipkana vedl dost plodny zivot, potomstvo je "snad" na ceste.
Budis mu tedy vzdana cest a slava.

Pro dnesek tu pro vas mam trochu jiny "pohled na vec".
Jake jmeno priradite k teto fotografii?

E.

18.2.2006 00:43

enigma napsal(a):

E.

Tak že podle mě je to nějakej zemní sklípkan buď to M. velvetosoma, Gr. rosea nebo něco docela jinýho E. pulcherimaklaasi
J E R R Y

18.2.2006 18:04

enigma napsal(a):

E.

Dobrý fotky Enigmo, jakým foťákem je to focený ???

18.2.2006 18:44

argy napsal(a):
Dobrý fotky Enigmo, jakým foťákem je to focený ???

Dik,
fotak je obyc. 3mpix. digital, Olympus camedia, dulezitejsi je ale asi to, ze je nastavcem pripojeny na celkem kvalitni binolupu. Daji se tak delat pomerne detailni fotky, i kdyz clovek nema k dispozici supermakro. Fotky z mikroskopu jsou taky dost zajimavy, casem se tu treba neco objevi (mozna i od nekoho jineho nez odemne)

E.

18.2.2006 23:19

minienti napsal(a):
Tak že podle mě je to nějakej zemní sklípkan buď to M. velvetosoma, Gr. rosea nebo něco docela jinýho E. pulcherimaklaasi
J E R R Y

Jo a taky třeba Nhandu.

21.2.2006 16:16

minienti napsal(a):
Jo a taky třeba Nhandu.

Tak, neni to ani jeden z jmenovanych druhu, je to "neco docela jineho". Snad pomuze mala napoveda v podobe detailu nohy. (?)

E.

23.2.2006 20:53

enigma napsal(a):
Tak, neni to ani jeden z jmenovanych druhu, je to "neco docela jineho". Snad pomuze mala napoveda v podobe detailu nohy. (?)

E.

Kdo pozná čí chelicery to jsou,co?

23.2.2006 21:01

enigma napsal(a):
Dik,
fotak je obyc. 3mpix. digital, Olympus camedia, dulezitejsi je ale asi to, ze je nastavcem pripojeny na celkem kvalitni binolupu. Daji se tak delat pomerne detailni fotky, i kdyz clovek nema k dispozici supermakro. Fotky z mikroskopu jsou taky dost zajimavy, casem se tu treba neco objevi (mozna i od nekoho jineho nez odemne)

E.

čaues Kozle!
Já su jen pouhý broučkař ,ale troufl bych si typnout že je to Pterinochylus murinus ?

23.2.2006 21:27

keltmen napsal(a):

Taky to vidím na nějakou pterinochilu

23.2.2006 21:38

keltmen napsal(a):

Taky myslím, že je to Pterinochilus, a to buď sp. "Usumbara", nebo murinus

23.2.2006 22:58

*shandy* napsal(a):
čaues Kozle!
Já su jen pouhý broučkař ,ale troufl bych si typnout že je to Pterinochylus murinus ?

Taky myslim, ze takhle nakrknuty muze byt jen Pterinochilus :-). Druh - tezko rict, podle zbarveni bych se taky priklonila k pavoukovi, ktery nese oznaceni Usambara (nebo Usumbara)? Ted opravdu vaham jak je to spravne...

Co predchozi hadanku (chelicery+noha), ma jeste nekdo nejake navrhy? Je to vcelku "obycejne" zviratko, jen ho asi malokdo pozoroval takhle zblizka:-)

E.

23.2.2006 23:12

enigma napsal(a):
Taky myslim, ze takhle nakrknuty muze byt jen Pterinochilus :-). Druh - tezko rict, podle zbarveni bych se taky priklonila k pavoukovi, ktery nese oznaceni Usambara (nebo Usumbara)? Ted opravdu vaham jak je to spravne...

Co predchozi hadanku (chelicery+noha), ma jeste nekdo nejake navrhy? Je to vcelku "obycejne" zviratko, jen ho asi malokdo pozoroval takhle zblizka:-)

E.

Tak u KOzla se přikláním k Murinusovi. U fotek enigmy bych tipnul Brachypelma albopilosa

23.2.2006 23:26

midloch napsal(a):
Tak u KOzla se přikláním k Murinusovi. U fotek enigmy bych tipnul Brachypelma albopilosa

1)noha + hruď = Lasiodora parahybana
2)chelicery = Pterinochilus murinus

24.2.2006 15:33

ddt napsal(a):
1)noha + hruď = Lasiodora parahybana
2)chelicery = Pterinochilus murinus

Noha nevim, chelicery od Kozla jsou usambary

24.2.2006 15:35

jura napsal(a):
Noha nevim, chelicery od Kozla jsou usambary

Neni ta noha B. vagans pred svlekem? to je takhle hneda

24.2.2006 15:44

enigma napsal(a):

E.

enigmo, nemůže to být vaganska?

24.2.2006 16:27

jura napsal(a):

Ta noha by mohla být třeba od P.cambridge-těžko říct

24.2.2006 16:29

desteros napsal(a):
Ta noha by mohla být třeba od P.cambridge-těžko říct

A né to jsem se sek,cymbridgei to není.

25.2.2006 16:44

jura napsal(a):

Tak vida. Prece to nakonec nekdo dokazal poznat.
Hlavohrud + noha jsou opravdu od B. vagans. Jen upresnim, ze nejde o stadium pred svlekem, ale po svleku (foceny vsak neni pavouk, ale svlecka, zivemu "objeku" by se pod lupou asi moc nelibilo :-)).

Na dnesnim obrazku sklipkani nohy se muzete podivat na zajimave usporadani trnu v oblasti nad "chodidlem". Tusite nekdo, komu noha patri? Pro lepsi orientaci v obrazku dodam, ze je focena vnitrni strana kloubu metatarsus (vlevo) - tarsus (vpravo).

E.

25.2.2006 18:01

enigma napsal(a):
Hlavohrud + noha jsou opravdu od B. vagans. Jen upresnim, ze nejde o stadium pred svlekem, ale po svleku (foceny vsak neni pavouk, ale svlecka, zivemu "objeku" by se pod lupou asi moc nelibilo :-)).

Na dnesnim obrazku sklipkani nohy se muzete podivat na zajimave usporadani trnu v oblasti nad "chodidlem". Tusite nekdo, komu noha patri? Pro lepsi orientaci v obrazku dodam, ze je focena vnitrni strana kloubu metatarsus (vlevo) - tarsus (vpravo).

E.

albopilosa?????jako sklipkanu mam dost,ale eště mě nenapadlo poznávat je podle detailu

25.2.2006 18:32

nery napsal(a):
albopilosa?????jako sklipkanu mam dost,ale eště mě nenapadlo poznávat je podle detailu

Ne, ne.
Neni to ani zadna jina Brachypelma.
A co se tyka toho poznavani podle detailu: O tom to prave je :-).

E.

25.2.2006 18:38

enigma napsal(a):

E.

No drsný chlupy má růžena.. Žeby ta?

1.3.2006 15:09

justin napsal(a):
No drsný chlupy má růžena.. Žeby ta?

Ani zadna Grammostola to neni. V tomto pripade bych doporucila zamerit se predevsim na zbarveni. Jako napovedu vkladam jeste fotografii casti karapaxu toho sameho zvirete.

E.

1.3.2006 19:23

enigma napsal(a):
Ani zadna Grammostola to neni. V tomto pripade bych doporucila zamerit se predevsim na zbarveni. Jako napovedu vkladam jeste fotografii casti karapaxu toho sameho zvirete.

E.

Že by alpopilosa?
J E R R Y

3.3.2006 20:20

minienti napsal(a):
Že by alpopilosa?
J E R R Y

Ani albopilosa, ani jina Brachypelma.
No tak, vzdyt tech "zrzavych" sklipkanu zas tolik neni :-)

E.

3.3.2006 20:34

enigma napsal(a):

E.

Nebo, že by P. murinus

3.3.2006 20:43

enigma napsal(a):

E.

Co třeba nějakej Chilobrachys?

3.3.2006 20:48

justin napsal(a):
Co třeba nějakej Chilobrachys?

Zkusím Citharischius crawshayi ?

3.3.2006 21:59

spiderman napsal(a):
Zkusím Citharischius crawshayi ?

No jasne ze to je C. crawshayi.
Ty trny za tarzem maji i dalsi sklipkani, casto se vsak lisi velikosti, umistenim i poctem.

A copak to tu mame dnes? Myslim, ze tentokrat by to mela byt hracka. I kdyz...uvidime.

E.

10.8.2006 21:52

enigma napsal(a):
Ty trny za tarzem maji i dalsi sklipkani, casto se vsak lisi velikosti, umistenim i poctem.

A copak to tu mame dnes? Myslim, ze tentokrat by to mela byt hracka. I kdyz...uvidime.

E.

Ahoj! Nedá mi to a taky sem dám pár "detailů"...

10.8.2006 21:53

bobrik napsal(a):
Ahoj! Nedá mi to a taky sem dám pár "detailů"...

vypadá docela hrůzostrašně...a přitom je to mazel

11.8.2006 09:56

enigma napsal(a):

E.

Tak tohle vypadá na Theraphosa blondii...

11.8.2006 10:00

xxxxxxxxxx napsal(a):
Tak tohle vypadá na Theraphosa blondii...

ale ty poslední dva obrázky samozřejmě nepatří žádnému sklípkanovi, nýbrž veleštírovi obrovskému (Pandinus imperator)

11.8.2006 14:34

xxxxxxxxxx napsal(a):
ale ty poslední dva obrázky samozřejmě nepatří žádnému sklípkanovi, nýbrž veleštírovi obrovskému (Pandinus imperator)

Ok tak sem dám taky jednu hádanku

11.8.2006 14:54

bobrik napsal(a):
Ok tak sem dám taky jednu hádanku

Že by Chromatopelma cyanopubescens?

11.8.2006 19:01

euny napsal(a):
Že by Chromatopelma cyanopubescens?

Jasně, je to Chromatopelma Uhodne někdo co je na následující fotografii? Je to docela jednoduché...

B

11.8.2006 19:15

bobrik napsal(a):
Jasně, je to Chromatopelma Uhodne někdo co je na následující fotografii? Je to docela jednoduché...

B

Zdarec, já myslím, že to je Sphodromantis viridis

11.8.2006 19:15

bobrik napsal(a):

B

Tak to je na 100% zástupce kudlanek, a pokud se jedná o druh, tak nejspíše Sphodromantis sp.

13.8.2006 16:55

tom napsal(a):
Zdarec, já myslím, že to je Sphodromantis viridis

jasně je to viridiska B

23.10.2006 22:45

enigma napsal(a):

E.

Tak tu mame po delsi odmlce pokracovani serialku nazvaneho Mikrokosmos, a s nim i pokracovani tajemne koncetiny z prispevku zadaneho 3.3. Jeji majitel zatim zustal neurcen a ceka na vase tipy...

E.

23.10.2006 22:47

enigma napsal(a):
Tak tu mame po delsi odmlce pokracovani serialku nazvaneho Mikrokosmos, a s nim i pokracovani tajemne koncetiny z prispevku zadaneho 3.3. Jeji majitel zatim zustal neurcen a ceka na vase tipy...

E.

bicoloratumka?

30.10.2006 21:01

nery napsal(a):
bicoloratumka?

Tak, Nery, je to tesne vedle. Z tech 2, max. 3 nejbeznejsich druhu s timto zbarvenim koncetin jsi zvolil tu nespravnou.
Nejaky dalsi nazor?

E.

30.10.2006 21:27

enigma napsal(a):
Tak, Nery, je to tesne vedle. Z tech 2, max. 3 nejbeznejsich druhu s timto zbarvenim koncetin jsi zvolil tu nespravnou.
Nejaky dalsi nazor?

E.

Brachypelma boehmei

30.10.2006 21:44

enigma napsal(a):

E.

tak když to neni bicoloratumka tak by to mohla bejt boehmeika nebo baumgartenka...

31.10.2006 20:35

justin napsal(a):
tak když to neni bicoloratumka tak by to mohla bejt boehmeika nebo baumgartenka...

Tak tak. Je to B. boehmei, samice v 11. svleku.
Dalsi fotka, kterou jsem vystrachala ze svych souboru je detail prvni kracive koncetiny dospeleho samce sklipkana s viditelnym tibialnim hakem.
Komu asi patri?

E.

31.10.2006 21:02

enigma napsal(a):
Dalsi fotka, kterou jsem vystrachala ze svych souboru je detail prvni kracive koncetiny dospeleho samce sklipkana s viditelnym tibialnim hakem.
Komu asi patri?

E.

Pálím od boku: Nějaká Grammostola?

31.10.2006 21:47

enigma napsal(a):
Komu asi patri?

E.

to je těžší.. možná Pterinochilus murinus TCF nebo P. chordatus, ale je to jenom pokus

Přidejte reakci

Přidat smajlík