Mili pavoukari.
Verim, ze sve chovance znate opravdu dobre a po vsech strankach, nicmene, zajimalo by mne, kolik z vas si troufne odhadnout, co je na nasledujicim obrazku za druh sklipkana.
Vyhodu maji jiste ti, kteri tyto krasavce chovaji.
Berte to treba i jako takovy maly vylet do mikrosveta a pripojte se i se svymi fotografiemi.
E.
enigma
napsal(a):
Mili pavoukari.
Verim, ze sve chovance znate opravdu dobre a po vsech strankach, nicmene, zajimalo by mne, kolik z vas si troufne odhadnout, co je na nasledujicim obrazku za druh sklipkana.
Berte to treba i jako takovy maly vylet do mikrosveta a pripojte se i se svymi fotografiemi.
E.
Zkusím:Mně to připadá jako karapax od nějaký Poecilotherie(druhově si fakt netroufnu,jsem amatér).Trochu mate to,že je to bez chelicer...
to je můj tip...
ddt
napsal(a):
Zkusím:Mně to připadá jako karapax od nějaký Poecilotherie(druhově si fakt netroufnu,jsem amatér).Trochu mate to,že je to bez chelicer...
to je můj tip...
No, to byla rychlovka. Priste sem musim dat neco zapeklitejsiho :-)
Poecilotheria to je. Exuvie pochazi od jedince ve 4. svleku.
Troufne si tu nekdo na druh?
Docela mne zajima, podle jak maleho fragmentu tela (svlecky) jste schopni druh odhadnout.
E.
enigma
napsal(a):
No, to byla rychlovka. Priste sem musim dat neco zapeklitejsiho :-)
Poecilotheria to je. Exuvie pochazi od jedince ve 4. svleku.
Troufne si tu nekdo na druh?
Docela mne zajima, podle jak maleho fragmentu tela (svlecky) jste schopni druh odhadnout.
E.
No tak ještě to zkusím:není to regaliska?Má tu kresbu docela kontrastní,ale to střílim...jsou si strašně podobný.
Zkus sem ještě něco hodit,je to dobrý nápad...Co jsem vyhrál?Co třeba Poecilotherii dle vlastního výběru
ddt
napsal(a):
No tak ještě to zkusím:není to regaliska?Má tu kresbu docela kontrastní,ale to střílim...jsou si strašně podobný.
Zkus sem ještě něco hodit,je to dobrý nápad...Co jsem vyhrál?Co třeba Poecilotherii dle vlastního výběru
Tak ja to taky zkusim :o) pripojuju se , ze je to regaliska , nenapada me jina "bezna" poecka s tak kontrastni kresbou , navic ve 4.svleku .
pato
napsal(a):
vyzera to pekne ale je to dost male myslim tu cast tazko to urcit ale ja si typnem fasciatu nech to tu neni rovnake
Takze, mili prispevatele, mame tu vyhodnoceni.
Je to regaliska. Vyborne. Predcili jste moje ocekavani. Cekala jsem, ze to bude vetsi orisek.
Ted ale trochu z jineho soudku, at to neni jednotvarne.
Mame tu objekt c.2.
Jiste vsichni na prvni pohled poznate, co na obrazku je.
Otazka ale zni - komu tato cast tela patri?
Tesim se na vase odpovedi.
E.
enigma
napsal(a):
Mili pavoukari.
E.
Pro nejrychlejsi, spravne odpovidajici tu bohuzel nemam zadnou odmenu.
I kdyz - je tady preci to vedomi, ze jste FAKT DOBRI :-)
E.
P.S.: Lukasi, asi te zklamu, diplom ani poecka dle vlastniho vyberu nebude :-)
enigma
napsal(a):
Mili pavoukari.
E.
presne aj ja si myslim ze je to P.cambridge
enigma
napsal(a):
Takze, mili prispevatele, mame tu vyhodnoceni.
Je to regaliska. Vyborne. Predcili jste moje ocekavani. Cekala jsem, ze to bude vetsi orisek.
Ted ale trochu z jineho soudku, at to neni jednotvarne.
Mame tu objekt c.2.
Jiste vsichni na prvni pohled poznate, co na obrazku je.
Otazka ale zni - komu tato cast tela patri?
Tesim se na vase odpovedi.
E.
Hmmm...,
zajimave spektrum nazoru.
Nejblize je Jerry. Je to Avicularia. I pres znacnou druhovou specifitu techto organu si netroufnu posoudit, na jake vysi je u chovatelu stromaku detailni znalost morfologie paricich organu samcu ruznych druhu avikularii (nechci nikoho podcenovat :-).
Jako napovedu k rozpoznani druhu proto posilam fotku jine casti tela stejneho zvirete.
Ted uz by mel byt jasny i druh. Takze - kdo ho poznate?
E.
enigma
napsal(a):
Hmmm...,
zajimave spektrum nazoru.
Nejblize je Jerry. Je to Avicularia. I pres znacnou druhovou specifitu techto organu si netroufnu posoudit, na jake vysi je u chovatelu stromaku detailni znalost morfologie paricich organu samcu ruznych druhu avikularii (nechci nikoho podcenovat :-).
Jako napovedu k rozpoznani druhu proto posilam fotku jine casti tela stejneho zvirete.
Ted uz by mel byt jasny i druh. Takze - kdo ho poznate?
E.
Nejspíš Avicularia versicolor
pato
napsal(a):
presne aj ja si myslim ze je to P.cambridge
Opet to nejlepe odhadl Jerry.
Je to adultni 1,0 Avicularia versicolor.
Na sklipkana vedl dost plodny zivot, potomstvo je "snad" na ceste.
Budis mu tedy vzdana cest a slava.
Pro dnesek tu pro vas mam trochu jiny "pohled na vec".
Jake jmeno priradite k teto fotografii?
E.
enigma
napsal(a):
E.
Tak že podle mě je to nějakej zemní sklípkan buď to M. velvetosoma, Gr. rosea nebo něco docela jinýho E. pulcherimaklaasi
J E R R Y
enigma
napsal(a):
E.
Dobrý fotky Enigmo, jakým foťákem je to focený ???
argy
napsal(a):
Dobrý fotky Enigmo, jakým foťákem je to focený ???
Dik,
fotak je obyc. 3mpix. digital, Olympus camedia, dulezitejsi je ale asi to, ze je nastavcem pripojeny na celkem kvalitni binolupu. Daji se tak delat pomerne detailni fotky, i kdyz clovek nema k dispozici supermakro. Fotky z mikroskopu jsou taky dost zajimavy, casem se tu treba neco objevi (mozna i od nekoho jineho nez odemne)
E.
minienti
napsal(a):
Jo a taky třeba Nhandu.
Tak, neni to ani jeden z jmenovanych druhu, je to "neco docela jineho". Snad pomuze mala napoveda v podobe detailu nohy. (?)
E.
enigma
napsal(a):
Tak, neni to ani jeden z jmenovanych druhu, je to "neco docela jineho". Snad pomuze mala napoveda v podobe detailu nohy. (?)
E.
Kdo pozná čí chelicery to jsou,co?
enigma
napsal(a):
Dik,
fotak je obyc. 3mpix. digital, Olympus camedia, dulezitejsi je ale asi to, ze je nastavcem pripojeny na celkem kvalitni binolupu. Daji se tak delat pomerne detailni fotky, i kdyz clovek nema k dispozici supermakro. Fotky z mikroskopu jsou taky dost zajimavy, casem se tu treba neco objevi (mozna i od nekoho jineho nez odemne)
E.
čaues Kozle!
Já su jen pouhý broučkař ,ale troufl bych si typnout že je to Pterinochylus murinus ?
*shandy*
napsal(a):
čaues Kozle!
Já su jen pouhý broučkař ,ale troufl bych si typnout že je to Pterinochylus murinus ?
Taky myslim, ze takhle nakrknuty muze byt jen Pterinochilus :-). Druh - tezko rict, podle zbarveni bych se taky priklonila k pavoukovi, ktery nese oznaceni Usambara (nebo Usumbara)? Ted opravdu vaham jak je to spravne...
Co predchozi hadanku (chelicery+noha), ma jeste nekdo nejake navrhy? Je to vcelku "obycejne" zviratko, jen ho asi malokdo pozoroval takhle zblizka:-)
E.
enigma
napsal(a):
Taky myslim, ze takhle nakrknuty muze byt jen Pterinochilus :-). Druh - tezko rict, podle zbarveni bych se taky priklonila k pavoukovi, ktery nese oznaceni Usambara (nebo Usumbara)? Ted opravdu vaham jak je to spravne...
Co predchozi hadanku (chelicery+noha), ma jeste nekdo nejake navrhy? Je to vcelku "obycejne" zviratko, jen ho asi malokdo pozoroval takhle zblizka:-)
E.
Tak u KOzla se přikláním k Murinusovi. U fotek enigmy bych tipnul Brachypelma albopilosa
jura
napsal(a):
Neni ta noha B. vagans pred svlekem? to je takhle hneda
Tak vida. Prece to nakonec nekdo dokazal poznat.
Hlavohrud + noha jsou opravdu od B. vagans. Jen upresnim, ze nejde o stadium pred svlekem, ale po svleku (foceny vsak neni pavouk, ale svlecka, zivemu "objeku" by se pod lupou asi moc nelibilo :-)).
Na dnesnim obrazku sklipkani nohy se muzete podivat na zajimave usporadani trnu v oblasti nad "chodidlem". Tusite nekdo, komu noha patri? Pro lepsi orientaci v obrazku dodam, ze je focena vnitrni strana kloubu metatarsus (vlevo) - tarsus (vpravo).
E.
enigma
napsal(a):
Hlavohrud + noha jsou opravdu od B. vagans. Jen upresnim, ze nejde o stadium pred svlekem, ale po svleku (foceny vsak neni pavouk, ale svlecka, zivemu "objeku" by se pod lupou asi moc nelibilo :-)).
Na dnesnim obrazku sklipkani nohy se muzete podivat na zajimave usporadani trnu v oblasti nad "chodidlem". Tusite nekdo, komu noha patri? Pro lepsi orientaci v obrazku dodam, ze je focena vnitrni strana kloubu metatarsus (vlevo) - tarsus (vpravo).
E.
albopilosa?????jako sklipkanu mam dost,ale eště mě nenapadlo poznávat je podle detailu
enigma
napsal(a):
E.
No drsný chlupy má růžena.. Žeby ta?
justin
napsal(a):
No drsný chlupy má růžena.. Žeby ta?
Ani zadna Grammostola to neni. V tomto pripade bych doporucila zamerit se predevsim na zbarveni. Jako napovedu vkladam jeste fotografii casti karapaxu toho sameho zvirete.
E.
spiderman
napsal(a):
Zkusím Citharischius crawshayi ?
No jasne ze to je C. crawshayi.
Ty trny za tarzem maji i dalsi sklipkani, casto se vsak lisi velikosti, umistenim i poctem.
A copak to tu mame dnes? Myslim, ze tentokrat by to mela byt hracka. I kdyz...uvidime.
E.
enigma
napsal(a):
Ty trny za tarzem maji i dalsi sklipkani, casto se vsak lisi velikosti, umistenim i poctem.
A copak to tu mame dnes? Myslim, ze tentokrat by to mela byt hracka. I kdyz...uvidime.
E.
Ahoj! Nedá mi to a taky sem dám pár "detailů"...
bobrik
napsal(a):
Ahoj! Nedá mi to a taky sem dám pár "detailů"...
vypadá docela hrůzostrašně...a přitom je to mazel
xxxxxxxxxx
napsal(a):
ale ty poslední dva obrázky samozřejmě nepatří žádnému sklípkanovi, nýbrž veleštírovi obrovskému (Pandinus imperator)
Ok tak sem dám taky jednu hádanku
euny
napsal(a):
Že by Chromatopelma cyanopubescens?
Jasně, je to Chromatopelma Uhodne někdo co je na následující fotografii? Je to docela jednoduché...
B
enigma
napsal(a):
E.
Tak tu mame po delsi odmlce pokracovani serialku nazvaneho Mikrokosmos, a s nim i pokracovani tajemne koncetiny z prispevku zadaneho 3.3. Jeji majitel zatim zustal neurcen a ceka na vase tipy...
E.
justin
napsal(a):
tak když to neni bicoloratumka tak by to mohla bejt boehmeika nebo baumgartenka...
Tak tak. Je to B. boehmei, samice v 11. svleku.
Dalsi fotka, kterou jsem vystrachala ze svych souboru je detail prvni kracive koncetiny dospeleho samce sklipkana s viditelnym tibialnim hakem.
Komu asi patri?
E.
enigma
napsal(a):
Tak tak. Je to B. boehmei, samice v 11. svleku.
Dalsi fotka, kterou jsem vystrachala ze svych souboru je detail prvni kracive koncetiny dospeleho samce sklipkana s viditelnym tibialnim hakem.
Komu asi patri?
E.
to je těžší.. možná Pterinochilus murinus TCF nebo P. chordatus, ale je to jenom pokus