heureka
napsal(a):
jo, já chovám achatiny, několik druhů, ale nejenom achatiny
Achatina achatina
Uživatel s deaktivovaným účtem

heureka
napsal(a):
to je jasný, uvařit v hrnci vodu /musí bublat/, vhodit šneka i s ulitou
10 min vařit a pak pokapat citronem a ... jdu zvracet
Nejste někdo z Ostravy? jeden dva kousky bych si pořídil
heureka
napsal(a):
To nevím, zatím mě plně zaměstnává chov přírodních forem, vytváření větších chovných vícegeneračních skupin a rozšiřování chovu o nové přírodní druhy.
HEUREKA
Díky za odpověď. Jde o to, že chci kvůli prostoru zkusit zatím chovat jen dva "šnečky" (aby jednomu nebylo smutno :)
Z tvých krásných fotek mne nejvíc barevně zauja Achatina fulica a iredalei. Dají se sehnat? Mohli by být spolu? Jakého věku se oblovky dožívají?
Díky moc za info, na netu toho bohužel moc není.
lerry
napsal(a):
Díky za odpověď. Jde o to, že chci kvůli prostoru zkusit zatím chovat jen dva "šnečky" (aby jednomu nebylo smutno :)
Z tvých krásných fotek mne nejvíc barevně zauja Achatina fulica a iredalei. Dají se sehnat? Mohli by být spolu? Jakého věku se oblovky dožívají?
Díky moc za info, na netu toho bohužel moc není.
Oblovky se dožívají 5 - 10 let, nedoporučuji chovat dva rozdílné druhy dohromady, mohou se napadat. Oblovky nepotřebují příliš prostoru. Momentálně nemám skoro žádné mladé, protože teprve kladou vajíčka, letos je to trochu opožďené kvůli nedávnému chladnému počasí, ale teď po oteplení jsou už první vajíčka.
Každému doporučuji začít jednodušším druhem, od kterého si koupím alespoň 3 - 4 jedince. A chovat se dají i ve větší plastové krabici. Chovám je na lignocelu, v pokojové teplotě a krmím převážně okurkou. Momentálně zkouším i průmyslově vyráběné krmivo tak uvidíme.
HEUREKA
heureka
napsal(a):
Oblovky se dožívají 5 - 10 let, nedoporučuji chovat dva rozdílné druhy dohromady, mohou se napadat. Oblovky nepotřebují příliš prostoru. Momentálně nemám skoro žádné mladé, protože teprve kladou vajíčka, letos je to trochu opožďené kvůli nedávnému chladnému počasí, ale teď po oteplení jsou už první vajíčka.
Každému doporučuji začít jednodušším druhem, od kterého si koupím alespoň 3 - 4 jedince. A chovat se dají i ve větší plastové krabici. Chovám je na lignocelu, v pokojové teplotě a krmím převážně okurkou. Momentálně zkouším i průmyslově vyráběné krmivo tak uvidíme.
HEUREKA
Děkuju moc za popis. Tak to mne nenapadlo, že by se mohly i "poprat". Právě jsem si říkala, že by bylo zajímavé zjistit, zda by spolu tyto dva druhy odchovaly mladé. Jinak mezi nimi jsou i nějaké rozdíly v náročnosti na chov? Myslela jsem, že náročnost je stejná......
A ještě dotaz....na netu jsem se dočetla, že je nutné pro budoucí odchov mladých, aby byly několik měsíců achytiny "zazimované". Je nutné je dát po tuto dobu "do chladu" nebo je možné nechat je doma a pouze přestat krmit a rosit?
Díky.
lerry
napsal(a):
Děkuju moc za popis. Tak to mne nenapadlo, že by se mohly i "poprat". Právě jsem si říkala, že by bylo zajímavé zjistit, zda by spolu tyto dva druhy odchovaly mladé. Jinak mezi nimi jsou i nějaké rozdíly v náročnosti na chov? Myslela jsem, že náročnost je stejná......
A ještě dotaz....na netu jsem se dočetla, že je nutné pro budoucí odchov mladých, aby byly několik měsíců achytiny "zazimované". Je nutné je dát po tuto dobu "do chladu" nebo je možné nechat je doma a pouze přestat krmit a rosit?
Díky.
Nevím jestli je rozumné začínat chov nějakých zvířat jejich druhovým křížením...!!! Náročnost není stejná, některé snesou všechno a některé Vám při stejném zacházení prostě uhynou.
A to platí i o tom zimování, některé kladou vejce i bez zimního
spánku a některé bez něj neodchováte. Protože je chovám v pokojové teplotě, tak když se ochladí, přestože se ve dne topí, tak to vede k tomu, že se zahrabou a spí až do března. Problém by mohl být třeba v paneláku pokud se topí i v noci tak by bylo potřeba je dát někam do chladna.
HEUREKA
heureka
napsal(a):
Nevím jestli je rozumné začínat chov nějakých zvířat jejich druhovým křížením...!!! Náročnost není stejná, některé snesou všechno a některé Vám při stejném zacházení prostě uhynou.
A to platí i o tom zimování, některé kladou vejce i bez zimního
spánku a některé bez něj neodchováte. Protože je chovám v pokojové teplotě, tak když se ochladí, přestože se ve dne topí, tak to vede k tomu, že se zahrabou a spí až do března. Problém by mohl být třeba v paneláku pokud se topí i v noci tak by bylo potřeba je dát někam do chladna.
HEUREKA
Díky za info. Na netu se toho člověk o achatinách bohužel moc nedozví. U každého článku jsou rozdílné informace, hlavně to vázne na určení druhů, někde píší, že největší je A.fulika, jinde, že A.achatina a jiní chovají údajně oba zmíněné druhy fulika i iredalei úspěšně dohromady v jednom akváriu.....tak nevím, asi to s tím napadáním nebude tak horké.
Jinak mě osobně nejde o to křížení, jednoduše chci dva šnečky, aby měli dostatek místa a líbí se mi tyto dva druhy. O chov v plastové bedýnce mi opravdu nejde, chci jim prostředí přiblížit alespoň trochu přírodě......
lerry
napsal(a):
Díky za info. Na netu se toho člověk o achatinách bohužel moc nedozví. U každého článku jsou rozdílné informace, hlavně to vázne na určení druhů, někde píší, že největší je A.fulika, jinde, že A.achatina a jiní chovají údajně oba zmíněné druhy fulika i iredalei úspěšně dohromady v jednom akváriu.....tak nevím, asi to s tím napadáním nebude tak horké.
Jinak mě osobně nejde o to křížení, jednoduše chci dva šnečky, aby měli dostatek místa a líbí se mi tyto dva druhy. O chov v plastové bedýnce mi opravdu nejde, chci jim prostředí přiblížit alespoň trochu přírodě......
Taky jsem měla takové idealistické představy. Ale šneci to vidí jinak. Co nasázíš, to sežerou, co nesežerou, to aspoň vyhrabou. Zbylo právě jen akvárium a lignocel...
lerry
napsal(a):
Osobně jsem několikrát na vlastní oči viděl jak A. iredalei vykousala do jiného druhu díru, přestože měla co žrát.
Zkoušel jsem je mrmit i kočičí konzervou a půlka přes noc zmizela.
Napodobovat přirozené prostředí je v tomto případě obtížné, pokud je nechcete rozmnožovat tak jim jako podklad zkuste dát
akvarijní štěrk, mohl by míň znečišťovat stěny, ale zase je může poškrábat.
HEUREKA
navel
napsal(a):
a ještě jednu
Ahoj, šneci jsou fajn, mám pár otázek:
Jak řešíte omatlané stěny slizem? Vždyť tam nemůže být za půl dne vidět (nebo po skle nelezou?).
Zajišťujete nějak strop víkem?
Jaká musí být vlhkost?
Dají se také takhle chovat naši šneci z přírody?
A stačí pro chov pár, nebo potřebují být ve skupince?
Díky, Terka
hekate
napsal(a):
Jak řešíte omatlané stěny slizem? Vždyť tam nemůže být za půl dne vidět (nebo po skle nelezou?).
Jaká musí být vlhkost?
Díky, Terka
Ahoj, naši šneci se určitě dají chovat, jako dítě jsem je několik let měla ve starém akváriu na balkoně a dařilo se jim docela dobře. Bylo zajímavé je pozorovat. Taky mi kladli vajíčka a vylíhli se malí šnečci. Jen bys musela nějak vyřešit zimování, to vyzkoušené nemám, na podzim jsem je vždycky vypustila a na jaře si našla nové.
hekate
napsal(a):
Jaká musí být vlhkost?
Díky, Terka
S tím slizem se to dá řešit pouze pravidelným čištěním, já udržuju pouze přední stěnu, aby dovnitř bylo dobře vidět - pokud není v teráriu šneků příliš není to tak hrozné. Terárium by mělo být přikryté, aby tolik nevysychalo, ale zase musí trochu větrat, aby přebytečná vlhkost odcházela ven. Substrát nesmí být jako bahno - šneci se snadno utopí. Chovat se takto dají samozřejmě i naši šneci - bez problémů.
Chovat se dá jeden šnek, nebo pár anebo celé skupiny.
HEUREKA
heureka
napsal(a):
S tím slizem se to dá řešit pouze pravidelným čištěním, já udržuju pouze přední stěnu, aby dovnitř bylo dobře vidět - pokud není v teráriu šneků příliš není to tak hrozné. Terárium by mělo být přikryté, aby tolik nevysychalo, ale zase musí trochu větrat, aby přebytečná vlhkost odcházela ven. Substrát nesmí být jako bahno - šneci se snadno utopí. Chovat se takto dají samozřejmě i naši šneci - bez problémů.
Chovat se dá jeden šnek, nebo pár anebo celé skupiny.
HEUREKA
Děkuju moc, líbí se mi naše pásovky a pak i ti velcí světlí - z Vašich mě nejvíc zaujali ti albíni.
hekate
napsal(a):
Děkuju moc, líbí se mi naše pásovky a pak i ti velcí světlí - z Vašich mě nejvíc zaujali ti albíni.
Zdravim, koukám že se to tu rozjelo, a tak bych se chtěl taky zeptat koupil jsem si pravě 4 kusy Achatin achatin a májí asi tak 10cm ulitu. Předtím jsem choval šneky Achatina fulica, zajímalo by mě jestli jsou nějaké rozdíly v jejich chovu. Případně jakej podklad to terárka by byl nejlepší, já osobně jim dávám jako podklad tak 10cm lignacelu a na to ještě tak 5cm rašeliníku. Předem dík za odpovědi.
kudskli
napsal(a):
Zdravim, koukám že se to tu rozjelo, a tak bych se chtěl taky zeptat koupil jsem si pravě 4 kusy Achatin achatin a májí asi tak 10cm ulitu. Předtím jsem choval šneky Achatina fulica, zajímalo by mě jestli jsou nějaké rozdíly v jejich chovu. Případně jakej podklad to terárka by byl nejlepší, já osobně jim dávám jako podklad tak 10cm lignacelu a na to ještě tak 5cm rašeliníku. Předem dík za odpovědi.
A. reticulata
cislo.5

heureka
napsal(a):
Achatina reticulata
Tohoto šneka jsem přivezl z hraniční oblasti jižního Sudánu a Etiopie.Myslel jsem si,že se jedná o oblovku,byla již mrtvá.Doma jsem ji náhodou rozbil a v ulitě se objevily zbytky těla a malí šnečci.Jelikož jsem se zde dočetl,že oblovky kladou vejce,jak se ti šneci dostali dovnitř?Je to jiný rod,nebo ti šneci vlezli do ulity po smrti majitele a nějak tam uhynuli?
cislo.5

cislo.5
napsal(a):
Tohoto šneka jsem přivezl z hraniční oblasti jižního Sudánu a Etiopie.Myslel jsem si,že se jedná o oblovku,byla již mrtvá.Doma jsem ji náhodou rozbil a v ulitě se objevily zbytky těla a malí šnečci.Jelikož jsem se zde dočetl,že oblovky kladou vejce,jak se ti šneci dostali dovnitř?Je to jiný rod,nebo ti šneci vlezli do ulity po smrti majitele a nějak tam uhynuli?
2
cislo.5

heureka
napsal(a):
Achatina reticulata
Už asi rok chovám Oblovky Achatina, ale nie som si istý aký druh mám.
podľa fotografií, čo som tu videl, by som tipoval na Achatina reticulata.
Viete mi prosím potvrdiť moju domnienku?
Pred Vianocami 2008 začali znášať vajíčka a nesú ich doteraz.
Už mám od nich cca 300 mladých v rôznych veľkostiach.
peter z bratislavy
napsal(a):
Už asi rok chovám Oblovky Achatina, ale nie som si istý aký druh mám.
podľa fotografií, čo som tu videl, by som tipoval na Achatina reticulata.
Viete mi prosím potvrdiť moju domnienku?
Pred Vianocami 2008 začali znášať vajíčka a nesú ich doteraz.
Už mám od nich cca 300 mladých v rôznych veľkostiach.
Ďalšie foto Achatin
peter z bratislavy
napsal(a):
Ďalšie foto Achatin
Ešte jeden obrázok Achatin
peter z bratislavy
napsal(a):
Ešte jeden obrázok Achatin
Ahojky taky mám Achatiny-nevím jaké.Dostala jsem je!A k tomu slizu-je to hrůza-zaslizujou terko ihned po čištění a můžu začít znovu!!
pupulu
napsal(a):
Ahojky taky mám Achatiny-nevím jaké.Dostala jsem je!A k tomu slizu-je to hrůza-zaslizujou terko ihned po čištění a můžu začít znovu!!
Tak to musím tie moje Achatiny pochváliť za čistotnosť. Po slize niet skoro žiadnej stopy. A mladé rastú ako z vody. Neviem, čo s nimi budem robiť, asi ich vysadím do foliovniku po jarnom oteplení, že či tam dorastú, ale tým pádom sme tento rok bez papriky.
Majú tieto slimáky aj nejake kulinárske využitie?, alebo čo sa dá urbobiť s mladými?
peter z bratislavy
napsal(a):
Tak to musím tie moje Achatiny pochváliť za čistotnosť. Po slize niet skoro žiadnej stopy. A mladé rastú ako z vody. Neviem, čo s nimi budem robiť, asi ich vysadím do foliovniku po jarnom oteplení, že či tam dorastú, ale tým pádom sme tento rok bez papriky.
Majú tieto slimáky aj nejake kulinárske využitie?, alebo čo sa dá urbobiť s mladými?
Dobrý večer. Zablúdil som na forum tejto rubriky a kedže som pri prezeraní natrafil na tieto zaujímavé tvory, tiež rozmýšlam čo asi robia chovatelia so svojimi prebytkami. Niekde som čítal o farmách na obrovské slimáky v južnom Francúzsku. Možno by boli vhodnejšie na celoročný konzum, keď naše slimáky strácajú koncom leta svoju kvalitu údajne pre vysoký obsah kremíka v svalovine. Je tu neaký degustátor čo by mohol posúdiť túto exotickú špecialitu ?
Gregi

XXX.XXX.208.121
Dostal jsem již před třemi dny dvě oblovky Bony a Klida.Ale hned druhý den mi ve škole při referátu o oblovkách jeden?#@&%("* rozbil terárium a nakřápl jim ulity.pořadte prosím někdo co dělat když jsou v krabici od bot a nechtějí ani sépiovou ani skořápky.
Bohousch

XXX.XXX.218.10
Dobrý den,
můžete poradit ke šnekům obecně?
Máme tři, daří se jim Na ulitách se jim tvoří něco jako šedé/bílé prasklinky. Ulity nejsou prasklé, je to spíš na povrchu. Sépiovou kost mají neustále k dispozici, ale nežerou ji denně. Když dostanou novou, můžou se po ní zbláznit, ale druhý-třetí den o ni ztratí zájem. Vlhkost mají možná až moc velkou. Může to být tvrdá voda? Vodní kámen?
Moc díky.
Zdravím,
záleží na větrání a vlhkosti, jestli se do ní nepustila plíseň. Je fajn mít dvě a jednou týdně je prohazovat, druhou nechat vždy proschnout a za týden zas šup s ní z5 Tak to zkuste
Pěkný den
Jirka T.
justa

XXX.XXX.20.67
Ahoj, nedávno jsem si pořídila 4 mláďátka, dvě rostou jako o život, třetí je docela dohání, ale čtvrtý se mi z terárka "ztratil". Byl maličkatý asi 1cm, možná 1,5cm... Je možné že umřel a ti ostatní ho snědli? Jinak tedy je to záhada záhad...
Rachel732002

XXX.XXX.129.131
Mám doma 3 druhu Achatin spolu v terárium a nic si nedělají... aji se mi nakřížily a jsou ty mladí velmi zajímaví ( no novej druh :) ).
xxxyyy

XXX.XXX.17.137
Zdravím všechny, dostala jsem 2 oblovky. Zatím mají asi 1,5 cm, dala jsem je na lignocel. Můžu se zeptat jak často čistíte terárium? Díky.
Lesi

XXX.XXX.195.178
Ahojte, rada by som si zadovážila týchto afrických slimákov a to konkrétne achatinu reticulatu. Pôvodne som chcela len jedného, jednak aby sa mi nemnožili a po ďalšie kvôli priestoru. No ako zisťujem, asi bude lepšie si zobrať aspoň dvoch že? No rada by som vedela, čo sa stane ak budem chovať iba jedného? Dožije sa menej, bude mu smutno? Ďakujem za odpovede.
Sarsy

XXX.XXX.158.136