Ricinus-živná rostlina:

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.11.2008 10:05
mimmo

XXX.XXX.64.231

pro informaci bych chtěl ukázat chovatelům Samií, že skočec (Ricinus) se dá vypěstovat v teplejších oblastech i venku do zajímavých rozměrů. Mám teď asi 10 rostlin, které měří kolem 2,5 m. Jsou vysazené venku od června, kdy měly cca 20 cm. Zalévané a přihnojované jen v suchém období. Nedávno jsem viděl v Šaštíně (nedaleko českých hranic) riciny o výšce kolem 3,5 m. Tak to nevím, jestli to nejsou náhodou trvalky uchované přes zimu v teple.

2.11.2008 18:31
vladimir hula

XXX.XXX.55.245

mimmo napsal(a):

pro informaci bych chtěl ukázat chovatelům Samií, že skočec (Ricinus) se dá vypěstovat v teplejších oblastech i venku do zajímavých rozměrů. Mám teď asi 10 rostlin, které měří kolem 2,5 m. Jsou vysazené venku od června, kdy měly cca 20 cm. Zalévané a přihnojované jen v suchém období. Nedávno jsem viděl v Šaštíně (nedaleko českých hranic) riciny o výšce kolem 3,5 m. Tak to nevím, jestli to nejsou náhodou trvalky uchované přes zimu v teple.

No, myslim, ze neprizijou - me teda vzdycky shodili listi a jara se nedocklay. VH

6.11.2008 10:09
bouda

XXX.XXX.189.166

vladimir hula napsal(a):
No, myslim, ze neprizijou - me teda vzdycky shodili listi a jara se nedocklay. VH

Dobrý den. Rostliny v našich podmínkách opravdu nepřežijí. Podle literatury i mých vlastních zkušeností se v prostředí střední evropy jedná pouze o druh pěstovaný jako letnička.

6.11.2008 10:14
bouda

XXX.XXX.189.166

vladimir hula napsal(a):

Zajímavé ovšem je, že pro samie není tato pro obratlovce prudce jedovatá rostlina nijak škodlivá. Mohl by jste podat nějaké vysvětlení?

6.11.2008 21:34
xxxxxxxxxx

XXX.XXX.31.196

bouda napsal(a):
Zajímavé ovšem je, že pro samie není tato pro obratlovce prudce jedovatá rostlina nijak škodlivá. Mohl by jste podat nějaké vysvětlení?

Jedovaté látky jsou obsaženy pouze v semenech. Naopak mladé výhonky, listy i květy se v tropech požívají jako zelenina.

7.11.2008 13:36

xxxxxxxxxx napsal(a):
Jedovaté látky jsou obsaženy pouze v semenech. Naopak mladé výhonky, listy i květy se v tropech požívají jako zelenina.

Pro zajímavost: ricinový ojej lisovaný ze semen se (po zahřátí nad 70 st. - tj. po zničení jedu) používá dodnes masově v technice a občas i v medicíně. Pokud si tedy někdo omylem přidá semena do polívky místo fazolí, může přežít. Průjem z oleje ho snad nezničí.

8.11.2008 16:43
mimmo

XXX.XXX.64.231

bouda napsal(a):
Dobrý den. Rostliny v našich podmínkách opravdu nepřežijí. Podle literatury i mých vlastních zkušeností se v prostředí střední evropy jedná pouze o druh pěstovaný jako letnička.

Slyšel jsem i názor, že silné kořeny mohou na jaře obrazit (?). Ale mohou to být nové semenáčky z vypadaných semen. Pokud je však monstrum na snímku opravdu letnička, neznám rychleji rostoucí krmivo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík