Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.6.2005 18:34

Rád bych otevřel diskusi týkající se pěstování nosorožíků, zvl. podmínek pěstování, které ovlivňují velikost dospělců. Moji nosorožíci Chalcosoma caucasus mají kolem 7 cm, ale jejich "rohy" nejsou příliš vyvinuty. Někde jsem četl, ale už nevím kde, že relativně malá velikost je problémem "domácích" chovů těchto nosorožíků. Nevím ovšem jak je tato informace věrohodná. Moc se mi to nezdá.
Jak Vám dorůstají nosorožíci? Jaké jim poskytujete podmínky? Moji byli pěstováni odděleně, v asi v 5 litrech substrátu (bukový trouch:hrabanka 3:1) při teplotě 25 - 27 C. Bez přikrmování.

6.6.2005 13:32

far napsal(a):
Rád bych otevřel diskusi týkající se pěstování nosorožíků, zvl. podmínek pěstování, které ovlivňují velikost dospělců. Moji nosorožíci Chalcosoma caucasus mají kolem 7 cm, ale jejich "rohy" nejsou příliš vyvinuty. Někde jsem četl, ale už nevím kde, že relativně malá velikost je problémem "domácích" chovů těchto nosorožíků. Nevím ovšem jak je tato informace věrohodná. Moc se mi to nezdá.
Jak Vám dorůstají nosorožíci? Jaké jim poskytujete podmínky? Moji byli pěstováni odděleně, v asi v 5 litrech substrátu (bukový trouch:hrabanka 3:1) při teplotě 25 - 27 C. Bez přikrmování.

Zkušenosti s tímto konkrétním druhem sice nemám, ale myslím, že obecně se dá říct, že velikost je závislá na potravě a genech daného jedince. Chovám D. hercules lichyi a samci, chovaní za stejných podmínek a ve stejném substrátě, mi dorůstají od 7,5 do 12,6 cm (tedy zatím). Takže nezbývá než čekat a experimentovat.

6.6.2005 14:53

far napsal(a):

Moje zkušenosti ukazují, že nejvíce velikost imag ovlivňuje dostatek prostoru u larev. Schválně jsem experimentoval s larvami eudicell a udělal jsem si krabice 2 větší a 2 menší, při stejné teplotě a vlhkosti. Vždy v jedné jsem přikrmoval a v jedné byla dieta hrabanka + trouch. Z větších krabic byli očividně větší imaga, ale nebyl téměř žádný rozdíl u přikrmovaných a nepřikrmovaných larev. Takže já se kloním spíše k co největšímu prostoru pro larvu (pokud je to možné). Jinak může být dle mého příčina meších imag i v teplotě 25-27 C, vyšší teploty urychlují vývoj a je možné že se larva při zkráceném vývoji nestačí dostatečně vykrmit.

6.6.2005 18:34

far napsal(a):

pěstují se rostliny-živočichové se chovají......

Přidejte reakci

Přidat smajlík