Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2011 18:27
ephebopus

XXX.XXX.216.77

měla bych dotaz,zda by tu někdo uměl poznat návštěvníka našeho bytu (viz. foto) fotka není povedená,ale tento "štírek" je pískové barvy a je maličký. Vůbec netuším o jakého tvorečka jde. Nacházím ho na wc i v kuchyni. Četla jsem,že v čr také žijí některé druhy štírů,ale že by se vyskytovali i v bytech mi přijde podivné. Předem děkuji za odpověď.

4.3.2011 21:51
nery

XXX.XXX.165.42

Je to štírek(rodový název) do druhu ho z fotky nikdo neurčí, protože jich u nás žije strašně moc druhů. Běžný potvurky, neškodný. http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C3%ADrci

4.3.2011 22:33
karlik93

XXX.XXX.171.11

přesně tak, je to zástupce řádu: Štírci-Pseudoscorpionida, nikoli řádu Štíři-Scorpiones, obecně se to hází jako Štírek domácí - Chelifer cancroides, ale nikdo se tím ani pořádně nezabívá a je tak pod tímto názvem pravděpodobně několik si podobných druhů. Přírodní populace "opravdových" štíři v Česku prokazatelně žily ještě v minulém století, ale co vím, bohužel už spousty let nebyl nalezen ani jediný exemplář.

4.3.2011 22:35
karlik93

XXX.XXX.171.11

a opravdu jsou běžní, ale nikdo je zbytečně nezabíjejte, živí se různými roztoči a škůdci a vám nijak neuškodí.

5.3.2011 00:35
ephebopus

XXX.XXX.216.77

to by mě ani nenapadlo je zabíjet,sama jsem doma chovala kde co,včetně sklípkanů a švábů,takže jen ať si tu živoří,jen mě zajímalo,co je to vlastně zač a moc děkuji za reakce ;o)

14.3.2011 13:33
samyasa

XXX.XXX.62.39

Já je jako dítě chovala v láhvi a krmila pisivkama, jsou zajímaví na pozorování a dokonce se mi i množili :-)

4.4.2011 19:49
davidka

XXX.XXX.235.194

Buďte ráda, že je doma máte. Taky bych jich pár ve spíži potřebovala... :-)
Jsou to úžasně zajímaví a užiteční tvorové.

3.1.2015 22:56
pavelkrob

XXX.XXX.251.72

Nemáte prosím někdo Štírky domácí (obecné, knižní)?
Rád bych je zkusil jako ochranu včelstev před roztočem Varroa.
Údajně se jimi živí a mohl by včelkám pomoci.

4.1.2015 11:50
karlik93

XXX.XXX.38.115

pavelkrob napsal(a):
Nemáte prosím někdo Štírky domácí (obecné, knižní)?
Rád bych je zkusil jako ochranu včelstev před roztočem Varroa.
Údajně se jimi živí a mohl by včelkám pomoci.

Kdyby se štírek kleštíkem tak rád živil a byl plně tolerován včelami, tak už podle mě v úlech dávno samovolně žije.
Musel by se ve velkém rozchovávat v labratorních podmínkách a v nějakých intervalech je vypouštět do úlu pořád dokola. Do každého úlu bych dal zaráz alespoň 100ks a pozorovaljejich počet během sezony.
Pro získání štírků si udělejte exhaustor, obejděte nějaké vlhké hromady klacků s odlupující se kůrou, pomalu se hromadou prohrabujte a prohlížejte všechny skulinky, ale pro nějaké dostatečné množství to zabere docela dost času. Můžete zkusit udělat několik skupin po 50-100ks, zkusit je chovat v různé teplotě a na různých substrátech, krmit jak už tu bylo uvedeno třeba tema pisivkama. Určitě nemá cenu si jich nechat od někoho několik posílat.

4.1.2015 12:32
pavelkrob

XXX.XXX.251.72

karlik93 napsal(a):
Kdyby se štírek kleštíkem tak rád živil a byl plně tolerován včelami, tak už podle mě v úlech dávno samovolně žije.
Musel by se ve velkém rozchovávat v labratorních podmínkách a v nějakých intervalech je vypouštět do úlu pořád dokola. Do každého úlu bych dal zaráz alespoň 100ks a pozorovaljejich počet během sezony.
Pro získání štírků si udělejte exhaustor, obejděte nějaké vlhké hromady klacků s odlupující se kůrou, pomalu se hromadou prohrabujte a prohlížejte všechny skulinky, ale pro nějaké dostatečné množství to zabere docela dost času. Můžete zkusit udělat několik skupin po 50-100ks, zkusit je chovat v různé teplotě a na různých substrátech, krmit jak už tu bylo uvedeno třeba tema pisivkama. Určitě nemá cenu si jich nechat od někoho několik posílat.

Děkuji za odpověď a radu. Zkusím tedy najít a chovat.
Nicméně poznámka k tomu, že by mohl žít samovolně ve včelách. Možná žije - třeba v přírodě. U "klasického" včelaření se domnívám, že nemůže, neboť jsou do včelstev několikrát ročně aplikovány pesticidy (Varidol, Gabon), v lepším případě kyseliny (mravenčí, mléčná, šťavelová), které podle mého názoru zabíjejí nejen roztoče, ale předpokládám i štírky.

4.1.2015 12:42
karlik93

XXX.XXX.38.115

No teď jsem pár minut zabrousil na včelařské forum, shodují se na tom, že spíše žijí v podmetu, uteplivkách na okrajích rámků, ale přímo místům kde aktivně fungují včely se vyhýbají. Přijde mi docela nemožné, že by dokázali bojovat s varrazou na nejpotřebnějším místě a to v zavíčkovaném plodu. Určitě mají více životního prostoru v uteplených úlech s více skulinama než v dokonale hladkých tenkostěnných úlech.
Pokud chcete bojovat s roztočem co nejvíc "bio", doporučoval bych vyřezávání zavíčkovného trubčího plodu, kde je většina roztočů nalákaných, v pozdním létě je možné vyřezat i dělničinu, ale to osobně nedělám.

ivana2002

25.3.2015 23:20
ivana2002

XXX.XXX.194.227

Dobrý den, dneska jsem jednoho našla v časopisech, mám ho v krabičce.

Stafordka

11.6.2016 11:16
Stafordka

XXX.XXX.195.231

Jo neškodný a mne kousnul do nohy z druhé strany kolene v noci.Cítila jsem že po mne něco leze.Je to už dva dny a stále to štípe a pobolívá.Co s tím?

evan

1.7.2016 07:20
evan

XXX.XXX.16.50

Stafordka napsal(a):
Jo neškodný a mne kousnul do nohy z druhé strany kolene v noci.Cítila jsem že po mne něco leze.Je to už dva dny a stále to štípe a pobolívá.Co s tím?

To byl podle popisu třeba asi kloš, štírek teda určitě ne . Co s tím - no nic, počkat, každej kousanec časem zmizí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík