Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2012 18:41
raptor1

XXX.XXX.62.85

Začínám s chovem sklípkanů, koupil jsem nějaké pavouky a chtěl bych potvrdit, jestli je to fakt
Blondi a ne třeba Stirmi a pod. Děkuji

23.2.2012 19:55
cyrtopholis

XXX.XXX.159.7

Zdravím,

přikládám odkaz vědecké práce této specie od p. Rudloffa a p. Weinmanna;

A new giant tarantula from Guyana. Jan-Peter Rudloff & Dirk Weinmann; http://filetram.com/download/file/8844757308/theraphosa-stirmi-pdf

u níže uvedeného odkazu byla na toto tema již vedena diskuze, taktéž může být nápomocen;

https://www.ifauna.cz/bezobratli/nemodforum/r/detail/879820/the-blondi-x-apophysis-x-burgundy

S pozdravem

Reichmann O.

23.2.2012 20:20
raptor1

XXX.XXX.62.85

Děkuji za užitečné informace, budu vděčný za každé další.

23.2.2012 20:36
nery

XXX.XXX.165.38

Pokud je to vubec T-čko, jako že snad jo, tak to vypadá na stirminu, ale spíš upni foto až se svleče, teď je to fakt jen odhad.

28.2.2012 18:39
belgarion

XXX.XXX.208.9

Já si myslím, že je to na 90% stirmi. Na patelle nejsou vůbec žádné chlupy a ikdyž je obroušená jak cyp, tak by ji tam alespoň něco zbylo. Na makadlech na prvním článku taky nic, takže myslím jasná stirmi.

28.2.2012 19:22
raptor1

XXX.XXX.62.85

28.2.2012 19:25
belgarion

XXX.XXX.208.9

opět stirmi

28.2.2012 19:30
belgarion

XXX.XXX.208.9

Koukám, chovatel se musel pěkně napakovat, ale dle mého názuru jde u všech fotek o stirmi, další fotky nejsou potřeba...

28.2.2012 19:57
raptor1

XXX.XXX.62.85

Takže, by měla mít chloupky na koleni a na makadlech na prvním článku hmmmm.
Těžko říct jestli to tam bude po svleku nebo ne, že?
Děkuji moc.

28.2.2012 20:15
belgarion

XXX.XXX.208.9

chloupky nebudou, jde o stirmi.

28.2.2012 20:20
cyrtopholis

XXX.XXX.31.3

Zdravím,

specie stirmi se liší od ostatnich zastupcu tohoto genusu delsimi stetinami na segmentu patella napr. oproti specii blondi ta ma tyto stetiny na konci zahnute.

u druhe fotky se jedna o zvire kratsi dobu po rustu, u treti a ctvrte maji skelet vice opotrebovan a barvy jsou vybledle tudiz se jedna o jiz starsi skelet.

O.R.

28.2.2012 20:27
cyrtopholis

XXX.XXX.31.3

cyrtopholis napsal(a):
Zdravím,

specie stirmi se liší od ostatnich zastupcu tohoto genusu delsimi stetinami na segmentu patella napr. oproti specii blondi ta ma tyto stetiny na konci zahnute.

u druhe fotky se jedna o zvire kratsi dobu po rustu, u treti a ctvrte maji skelet vice opotrebovan a barvy jsou vybledle tudiz se jedna o jiz starsi skelet.

O.R.

pardon "kratsimi stetinami segmentu patella" :-)

O.R.

5.3.2012 17:54
durisa

XXX.XXX.135.67

Dobrý den, mohu prosím vědět kdo Vám tyto pavouky prodal?

5.3.2012 19:48
raptor1

XXX.XXX.62.89

Děkuji, za všechny příspěvky a rady. Mám je z Rakouska. Začal jsem to nějak řešit a zjistil jsem, že tam prý nerozlišují(asi jak kdo) Stirmi a Blondi. Nechám si je a ještě k nim seženu ty Blonďáky.

5.3.2012 20:07
durisa

XXX.XXX.135.67

raptor1 napsal(a):
Děkuji, za všechny příspěvky a rady. Mám je z Rakouska. Začal jsem to nějak řešit a zjistil jsem, že tam prý nerozlišují(asi jak kdo) Stirmi a Blondi. Nechám si je a ještě k nim seženu ty Blonďáky.

Nerozlisuje to pouze ten, kdo okrada a podvadi. Cena blondi je znacne vyssi nez stirmi (je jich mene). Proto jsem se ptal kdo Vam je prodal.

14.3.2012 10:56
smithi69

XXX.XXX.193.36

vidim že se vyznate.. tohle je můj údajný blondi smajlík je to stirmi nebo jiny?? dik

14.3.2012 11:54
durisa

XXX.XXX.135.67

na 99procent stirmi. Pokud jste ji kupoval jako blondii napiste mi prosim od koho. Blondi je krasne videt na fotkach pana Torane (nezlobte se prosim za pouziti) http://www.rendy.eu/images/798.jpg Vsimete si zejmena chlupu na patellach (kolenech)

14.3.2012 13:03
smithi69

XXX.XXX.193.36

Kupoval mi ho kamoš a chtel BLONDI od "spi....ho" kupovali jsme si každy jednoho za 1500kč/ks - 5sv. Tečky jsou proto že jsem to nekupoval ja osobě a jedná se o velkého chovatele... tak nechcu nikoho černit....

14.3.2012 13:33
durisa

XXX.XXX.135.67

To neni nic noveho spídy, spiderman, neboli pan Rehak, byl asi pred rokem a pul na burze v Praze upozornen ze prodava stirminu jako blondinu a tak nazev prepsal a druhy den na burze v Hradci kde jsem byl take, mel toho sameho pavouka opet jako blondii. To je klasicka ceska vlastnost ze v restauraci misto toho, aby jidlo vratil, kazdy pochvali a zaplati jidlo, i kdyz polivka byla studena a presolena. Je to proste podvodnik a proto neni duvod to sem nenapsat. Navic jsem se dostal k nekolika pavoukum z jeho krabickoveho chovu (staci se podivat na fotky k inzeratum, za podminky v kterych pavouky chova se totiz vubec nestydi) , kteri byly spatne urceni (koupi od kdekoho cely chov se spatne urcenyma pavoukama a pak se ohani tim ze prodava tak jak nakoupil). Tim je zamoreno mnoho chovu a kdyby se nejakemu nezkusenemu chovateli podarilo rozmnozit takto spatne urcene pavouky, zamori s nimi chovy nas vsech. Nedavno jsem se take nachytal, a malem jsem prodal spatne urceneho pavouka, ktery od nej take pochazel, jeste ze jsem byl panem Jerabkem upozornen drive ,nez jsem ho prodal. Abych byl objektivni, kdysi jsem od pana Rehaka nejake pavouky take koupil a vse bylo v poradku, ale z etickych vyse uvedenych duvodu, ktere nemam z druhe ruky, ale z vlastni zkusenosti, bych od nej nekoupil uz ani svlecku.

Martin Durchánek

14.3.2012 13:42
smithi69

XXX.XXX.193.36

Díky. myslím že jste to vystihl uplně přesně!

14.3.2012 18:39
chsajarsa

XXX.XXX.66.218

Ono predne je potreba rici, ze systematika v tomto pripade neni uplne snadna. Za mnou, kdyby nekdo ke stolu prisel a rekl, ze prodavam neco pod jiny jmenem, tak bych to asi take jen tak neopravil hned a klidne chvili prodaval pod starym jmenem (ja tedy upozornuji, ze mam podezdreni, ze to neni systematicky uplne ono). Navic se to odehralo v dobe, kdy tady prave blondyny nebyli vubec. Ono asi nestoji za to, aby jsme si hrali zrovna u tech stirmin na extremni genetickou cistotu. Museli bychom pak mnozit jen zvirata ze stejnych lokalit, protoze jinak si nemuzeme byt nikdy jisti, ze se jedna o stejny druh (i kdyz ma prave systematika jiny nazor). Staci se podivat na takove Avicularie. Verim, ze takova A. metallica je smesi vseho mozneho.

~TZ~

14.3.2012 21:10
durisa

XXX.XXX.135.67

chsajarsa napsal(a):
Ono predne je potreba rici, ze systematika v tomto pripade neni uplne snadna. Za mnou, kdyby nekdo ke stolu prisel a rekl, ze prodavam neco pod jiny jmenem, tak bych to asi take jen tak neopravil hned a klidne chvili prodaval pod starym jmenem (ja tedy upozornuji, ze mam podezdreni, ze to neni systematicky uplne ono). Navic se to odehralo v dobe, kdy tady prave blondyny nebyli vubec. Ono asi nestoji za to, aby jsme si hrali zrovna u tech stirmin na extremni genetickou cistotu. Museli bychom pak mnozit jen zvirata ze stejnych lokalit, protoze jinak si nemuzeme byt nikdy jisti, ze se jedna o stejny druh (i kdyz ma prave systematika jiny nazor). Staci se podivat na takove Avicularie. Verim, ze takova A. metallica je smesi vseho mozneho.

~TZ~

To ze A. metallica je jiz vetsinou smes vseho mozneho je asi pravda, ale je to dilo nezodpovednych chovatelu, kteri nici chovy vsech ostatnich. Je pravda ze malokdo pozna jednotlive druhy avicularii (krome napr. versicolor, minatrix, ... kde je to snad zrejme) a chyba se stat muze. U Teraphosy je to vsak jinak. Rozdil je vetsinou zrejmy a pokud neni, jedna se jiz pravdepodobne o krizenece, ale konkretni pripad odchovu stirmi x blondi neznam a nevim jestli je to vubec u tohoto druhu mozne. Uplne nejhorsi je, kdyz to nekdo dela umyslne za ucelem zisku. Pokud bychom se vsak vsichni chovali takovymto zpusobem nemusime mit T.s, T.b a T.a ale muzeme mit jenom Teraphosu stiblophysis. Nevim jak vy, ale ja budu mit radsi v chovu vsechny tri a nejlepe ciste. Martin

17.3.2012 00:34
chsajarsa

XXX.XXX.66.218

>To ze A. metallica je jiz vetsinou smes vseho mozneho je asi pravda, ale je to dilo nezodpovednych chovatelu, kteri nici chovy >vsech ostatnich. Je pravda ze malokdo pozna jednotlive druhy avicularii (krome napr. versicolor, minatrix, ... kde je to snad >zrejme) a chyba se stat muze.
Tak jsou to nezodpovedni chovatele a nebo se to muze stat? V zadnem pripade nehajim umyslne krizeni nebo prodavani pavouku pod jinym nazvem, ale sehnani relevantni literatury neni az tak snadne a praxe s urcovanim druhu uz se vubec neziskava snadno.

>Rozdil je vetsinou zrejmy a pokud neni, jedna se jiz pravdepodobne o krizenece, ale konkretni pripad odchovu stirmi x blondi >neznam a nevim jestli je to vubec u tohoto druhu mozne.
Vidite a zrovna tohle by spoustu lidi docela dost zajimalo. Byl by to urcite dobry duvod proc zkusit tyto dva druhy sparit.

>Nevim jak vy, ale ja budu mit radsi v chovu vsechny tri a nejlepe ciste.
Pak doporucuji kupovat jen zvirata v nejvice F1 generaci, kde obe sparena zvirata byla dovezena spolu. Protoze jedine tak mate jistotu, ze se jedna o stejny druh ze stejne lokality a tudiz parite zvirata, ktera by se v prirode sparit mohla. Pokud mate zvirata s velkym arealem rozsireni, muzete narazit na dve velice rozdilne populace a jejich parenim Vam vznikne stejne geneticky bezcenny bastard. Vasi snahu o genetickou cistotu chvalim. I ja se pokousim ziskavat hodnotna zvirata, ale prijde mi, ze pri soucasne situaci a dynamice systematiky bych zrovna toto moc nevycital.

Predstavte si situaci, kdy jako zavedeny chovatel prodavate Theraphosu blondi nekolik let a ani by Vas nenapadlo pochybovat o tom, ze to je T.b. Nekdo by za Vami prisel a rekl, ze to neni ona. Vy by jste to jen tak hned do druheho dne prejmenoval? Ja tedy bez poradneho prozkoumani ne !

17.3.2012 20:24
nery

XXX.XXX.165.2

Je to o marketingu, se můžu rozčilovat jak chci,ale prodejce importér potřebuje toho pavouka prodat - řekne asi toto : Když přijde zákazník, ví že největší je T.blondi, nějaká T. stirmi ho naprosto nezajímá, protože není v každé knížce zmíněna.
Dalším argumentem je síla zvyku : Prodávám tyhle pavouky jako "blondi" už 5let a až předloni se začlo tvrdit, že to je stirmi, sice jsem si pejpr přečetl a vím jak je určit,ale protože sem jich už několik set prodal jako blondi, prodej jako stirmi by způsobyl křížení...nebo taknějak to melou...blbost na blbost, hlavně když sou prachy :-(

25.3.2012 22:35
spidy

XXX.XXX.244.254

TAK ROZDILY UZ JSOU ZDE POPSANY TAK SE STACI JEN PODIVAT KDO CO DOMA MA:)
TO ZE JSEM PRODAVAL NEJAKE THERAPHOSY stirmi AT UZ PRCKY NEBO DOSPELCE PUVODEM NEJDRIVE Z USA A PAK I Z GUYANY POD T. BLONDI JE PRAVDA.
ALE! A TO ZDURAZNUJI MEL JSEM VZDY STEJNE JAKO NEMCI NA KRABICKACH A V CENIKU NAPSANO T. BLONDI " BURGUNDI - BRAZILIE NEBO GUYANA" ! NEKTERI PRODEJCI / MOJI KOLEGOVE TO ANI NEMELI. KDYZ JSEM SEL ZA RADANEM KADERKOU, JESTLI ZNA NEJAKE ROZDILY ATD TAK MI ZDELIL, ZE ZATIM O TOM NIC NECETL A ZE JEN NEJAKE CHLOUPKY NEMUZOU BYT "URČOVACI ROZDIL" PROTO JSEM V PRODEJI DAL POKRACOVAL. PROC TAKY NE, PDF S URCENIM A ROZDILY NIKDE NEBYLO, PLATNICK V KATALOGU NOVY DRUH STIRMI NEMEL A NEMCI CO TAHAJI THERAPHOSY MELY NAZEV STALE STEJNY ATD.

A PRED ROKEM A PUL?:)
Theraphosa stirmi Rudloff & Weinmann, 2010....................Guyana [urn:lsid:amnh.org:spidersp:044496]
T. s. Rudloff & Weinmann, 2010: 25, f. 11-20, 34, 36 (Dmf).

TAKZE ZASE AZ TAK POZDE JSEM S NAZVY NA KRABICKACH NEBYL:)

S TI KRIZENIM ONO SE MOC DRUHU NEDA KRIZIT, KROME VAGANS/ALBOPILOSUM A IRMINIA/CAMBRIDGEI TU MOC KRIZENCU NENI:) A TEDA SAMOZDREJME BARA/SUBFUSCA.

ONO JE JEDNODUCHY NEKOHO HNED URAZET, HANET CHOV A Z NEKOHO DELAT PODVODNIKA, ALE AT SI NEKDO ZKUSI NECO LEGALNE! IMPORTOVAT...

A TAKE CLOVEK NENI NEOMILNY:)

MUJ CHOV JE VELKY, URCITE NE IDEALNI, ALE KDYBY BYL TAK SPATNY, TAK NEMAM TOLIK ODCHOVU

TAKZE ASI TAK:)

spídy, spiderman, neboli pan Rehak :)

ps: fotka lokality T. stirmi - Guyana

15.4.2012 09:46
uhhonza

XXX.XXX.118.36

Je to na 100
procent strimi

Blondi

9.2.2013 20:57
Blondi

XXX.XXX.17.117

Tak to tu trošku oprášim.
Čo sa rozdielu medzi blondi a stimir týka, tak razodiel nie je len v dlhých chĺpkoch na petelle, ktoré má blondi, ale aj v počte striduzlačných orgánov (blondi má 1 / medzi pedipalpou a prvou kráčavou končatinou/ ...stirmi má 2 /ešte jeden medzi prvou a druhou kráčavou končatinou) a v tom, že mláďatá stirmi majú ztv. "papučky" na prvých dvoch pároch kráčavých končatín. O lokalite výskytu nehovorím, lebo to sa dá "zamlčať".

K "spídy-mu, spiderman-novi, neboli pánovi Řehákovi" môžem povedať len toľko, že niekedy mi pripadá, že nevie, čo predáva- raz som bol svedkom situácie na burze, kde sa jeden pán pýtal pána Řeháka, že aký je rozdiel medzi Theraphosami, na základe ktorých by vedel určiť, o akú Theraphosu sa jedná - ten bol najprv trošku zaskočený a akoby sa nevedel vyjadriť. Keď som povedal, že ide o ochlpenie na patelle, tak sa toho chytil, že áno, chĺpky, ale že nevie, či ich má blondi, alebo stirmi - tu by som sa trošku pozastavil, kedže na stole mal xyz jedincov T.stirmi. Ja ak niečo mám, tak aj viem, čo to je, resp. aké znaky má.

PS: o krížení blondi x stirmi viem len to, čo som sa dočítal/dozvedel od iných, ktorý sa snažili o párenie "blondi", pričom jeden z jedincov jemal husté, dlhé ochlpenie na patelle - buď sa samica páriť nechcela, alebo neboli vytvorené kokóny..ak sa sammica náhodou nechala odpáriť a vytvorila kokón, tak vajíčka boli buď neoplodnené, alebo všetky, upozorňujem všetky mláďatá uhynuli skôr, ako sa stihli zvliecť z druhého larválneho štádia. Ale aj tak som trošku skeptický, čo sa tohto týka smajlík

10.2.2013 22:58
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

Blondi napsal(a):
Tak to tu trošku oprášim.
Čo sa rozdielu medzi blondi a stimir týka, tak razodiel nie je len v dlhých chĺpkoch na petelle, ktoré má blondi, ale aj v počte striduzlačných orgánov (blondi má 1 / medzi pedipalpou a prvou kráčavou končatinou/ ...stirmi má 2 /ešte jeden medzi prvou a druhou kráčavou končatinou) a v tom, že mláďatá stirmi majú ztv. "papučky" na prvých dvoch pároch kráčavých končatín. O lokalite výskytu nehovorím, lebo to sa dá "zamlčať".

K "spídy-mu, spiderman-novi, neboli pánovi Řehákovi" môžem povedať len toľko, že niekedy mi pripadá, že nevie, čo predáva- raz som bol svedkom situácie na burze, kde sa jeden pán pýtal pána Řeháka, že aký je rozdiel medzi Theraphosami, na základe ktorých by vedel určiť, o akú Theraphosu sa jedná - ten bol najprv trošku zaskočený a akoby sa nevedel vyjadriť. Keď som povedal, že ide o ochlpenie na patelle, tak sa toho chytil, že áno, chĺpky, ale že nevie, či ich má blondi, alebo stirmi - tu by som sa trošku pozastavil, kedže na stole mal xyz jedincov T.stirmi. Ja ak niečo mám, tak aj viem, čo to je, resp. aké znaky má.

PS: o krížení blondi x stirmi viem len to, čo som sa dočítal/dozvedel od iných, ktorý sa snažili o párenie "blondi", pričom jeden z jedincov jemal husté, dlhé ochlpenie na patelle - buď sa samica páriť nechcela, alebo neboli vytvorené kokóny..ak sa sammica náhodou nechala odpáriť a vytvorila kokón, tak vajíčka boli buď neoplodnené, alebo všetky, upozorňujem všetky mláďatá uhynuli skôr, ako sa stihli zvliecť z druhého larválneho štádia. Ale aj tak som trošku skeptický, čo sa tohto týka smajlík

njn pan Rehak neni arachnolog ale pouze prodejce, prekupnik :)

11.2.2013 10:03
spidy

XXX.XXX.244.254

No rozhodne do determinace nestouram, a pokud mam zacatecnikum vysvetlit jaky je rozdil v stirmi / blondii - tak rikam pouze v chloupkach - co odeme chcete vice. Pokud jste na takto velke urovni co se tyce psani kecani, vysvetlovani a a urazeni - napiste clanek do fauny jake ze jsou teda skutecne a 100% rozdily!

11.2.2013 10:17
spidy

XXX.XXX.244.254

co si vysvetlujes pod pojmem "arachnolog" ??
Arachnologie je věda, která se zabývá pavoukovci (Arachnida).
Potom Arachnolog je clovek co se touto vedou zabyva!
A to nejsme z chovatelu/mnozitelu sklipkanu teda asi nikdo! Jediny kdo chova, odchovava a je skutecny Arachnolog je teda u nas jen Radan Kaderka.

A oznaceni - pouze prodejce, prekupnik :) dodej spise nejvetsi prodejce a prekupnik, taky mnozitel / chovatel sklipkanu. Mam pres 300 terarii, krabic a chovnych boxu. Z toho nejmene polovina jsou pavouci pro muj chov, hobby, radost atd. Tak klidej a nepopisujte lidi jak kdyby na prodeji a prekoupeni pavouku bylo neco spatneho. Sam si Ondro o nabidku pises a obcas se zajimas co je noveho a bez toho abych byl prodejce a prekupnik by bylo noveho hodne malo!

11.2.2013 18:20
cyrtopholis

XXX.XXX.253.206

spidy napsal(a):
co si vysvetlujes pod pojmem "arachnolog" ??
Arachnologie je věda, která se zabývá pavoukovci (Arachnida).
Potom Arachnolog je clovek co se touto vedou zabyva!
A to nejsme z chovatelu/mnozitelu sklipkanu teda asi nikdo! Jediny kdo chova, odchovava a je skutecny Arachnolog je teda u nas jen Radan Kaderka.

A oznaceni - pouze prodejce, prekupnik :) dodej spise nejvetsi prodejce a prekupnik, taky mnozitel / chovatel sklipkanu. Mam pres 300 terarii, krabic a chovnych boxu. Z toho nejmene polovina jsou pavouci pro muj chov, hobby, radost atd. Tak klidej a nepopisujte lidi jak kdyby na prodeji a prekoupeni pavouku bylo neco spatneho. Sam si Ondro o nabidku pises a obcas se zajimas co je noveho a bez toho abych byl prodejce a prekupnik by bylo noveho hodne malo!

mily Ondreji,

nebylo to myneno vubec zle tak nechapu proc tak silna slova :)

PS: diky za vyklad ale nemusis mne poucovat :) tak negramotny v tomto oboru nejsem :)

13.2.2013 02:10
blondi

XXX.XXX.17.117

spidy napsal(a):
No rozhodne do determinace nestouram, a pokud mam zacatecnikum vysvetlit jaky je rozdil v stirmi / blondii - tak rikam pouze v chloupkach - co odeme chcete vice. Pokud jste na takto velke urovni co se tyce psani kecani, vysvetlovani a a urazeni - napiste clanek do fauny jake ze jsou teda skutecne a 100% rozdily!

1. nikoho som neurážal smajlík
2. áno..rozdiel v ochlpení...lenže potom, ako sa vás to daný človek na burze opýtal, ostali ste ticho (možno ste sa len zamysleli..stáva sa smajlík)...no aj tak, ste povedali, že neviete, ktorá Theraphosa tú patellu ochlpenú má - či stirmi ,alebo blondi - čo by ste vlastne vedieť mali, kedže ste predávali, resp. predávate stirmi a máte ich na stole viac než dosť (mohli by ste vedieť, že práve ona tie chĺpky nemá)
3. tie rozdiely som tu vypísal..nebudeme brať do úvahy ochlpenie na patelle, tak nám ich ešte pár ostalo, a to -> počet stridulačných orgánov (blondi 1, stirmi 2), "papučky" u mláďat (blondi nie, stirmi áno),rozdiel v spermatéke a bulboch tam určite tiež bude smajlík
4. len čo sa mi podarí preložiť jednu prácu, dám to sem smajlík

Pavucik

18.3.2015 07:54
Pavucik

XXX.XXX.194.224

blondi napsal(a):
1. nikoho som neurážal smajlík
2. áno..rozdiel v ochlpení...lenže potom, ako sa vás to daný človek na burze opýtal, ostali ste ticho (možno ste sa len zamysleli..stáva sa smajlík)...no aj tak, ste povedali, že neviete, ktorá Theraphosa tú patellu ochlpenú má - či stirmi ,alebo blondi - čo by ste vlastne vedieť mali, kedže ste predávali, resp. predávate stirmi a máte ich na stole viac než dosť (mohli by ste vedieť, že práve ona tie chĺpky nemá)
3. tie rozdiely som tu vypísal..nebudeme brať do úvahy ochlpenie na patelle, tak nám ich ešte pár ostalo, a to -> počet stridulačných orgánov (blondi 1, stirmi 2), "papučky" u mláďat (blondi nie, stirmi áno),rozdiel v spermatéke a bulboch tam určite tiež bude smajlík
4. len čo sa mi podarí preložiť jednu prácu, dám to sem smajlík

Dobry deN,

Nemate nahodou na predaj theraphosa blondi samicu?

Dakujem.

8.4.2015 17:34
tom91

XXX.XXX.47.84

Nedoporučuji ani blondi ani stirmi ! Měl jsem blondi a to co dělala to bylo něco šílenýho! Blondině jsem hodil 8 cvrčků a během hodiny stála každou nohou na jednom. Nesňedla ani jednoho pouze je utrápila takto drastickým způsobem ! Stirmi bude povahově stejný košťátko

8.4.2015 18:02
dzira

XXX.XXX.33.45

Tak to je jasný. Blondi se musí hazet 9 cvrcku..

8.4.2015 19:52
teratorium.hb

XXX.XXX.236.1

tom91 napsal(a):
Nedoporučuji ani blondi ani stirmi ! Měl jsem blondi a to co dělala to bylo něco šílenýho! Blondině jsem hodil 8 cvrčků a během hodiny stála každou nohou na jednom. Nesňedla ani jednoho pouze je utrápila takto drastickým způsobem ! Stirmi bude povahově stejný košťátko

Pane bože...Poslední dobou nevěřím někdy vlastním očím...

zygy

1.5.2016 11:56
zygy

XXX.XXX.214.187

Cs chtel bych se zeptat az budou mladatka blondi jestli bysdal vedet schanim blondi uz dlouho afurt nemuzu seknat diky

1.5.2016 12:02
zygy

XXX.XXX.214.187

Cs.

Přidejte reakci

Přidat smajlík