Lepší je vajíčka nevybírat a nechat v tomto substrátu, zvlášť pokud se tam už vylíhly a žijí larvy L1, předpokládám, že tam máte listovku. Počkejte až se larvy vylíhnout a pak postupně přidávejte další jemně drcenou listovku, dicrinorrhiny se nenapadají, takže je v dostatečném prostoru můžete chovat společně až do L3 a před kuklením raději rozdělit. Můžete přidat i trouch, ale je to celkem jedno, Pro kulení lze přidat hrubší písek. T. V.
Pokud dáte vrstvu alespoň 5 cm, raději 10 cm. tak si samice sama vybere vhodné místo s vhodnou vlhkostí pro nakladení vajec a larvičky podobně, doporučuji na povrch substrátu položit kusy kůry, které brání silnějšímu vysychání substrátu, Dodatečné vlhčení je většinou spíše na škodu.
Když už jsem se tak rozepsal. při chovu larev nezapomínat na větrání jinak hrozí udušení larev, stává se to chovatelům, kteří si koupí suchý substrát a pak se ho snaží navlhčit- T- V-
melsik
napsal(a):
ahá... ale když teda koupím ten substrát suchý, tak ho stejně musím navlhčit né ? navíc mám v nádobě na larvy udělané díry aby to větralo tak doufám že to bude stačit.. nerad bych aby mi uschli..
ano musí se navlhčit, ale raději víckrát mírně a nechat na vzduchu, takový substrát beru jako nouzovku, lepší je si sehnat / nasbírat substrát mírně vlhký a pokud je moc vlhký, tak ho nechat v prodyšném pytli trochu vyschnout. Larvám raději nevyměňovat všechen substrát, ale vždy postupně, jinak mohou přijít o mikroflóru ve střevech a zdechnou. U Dicronorrhin toto až tak moc nehrozí, je to celkem nenáročný druh, přesto doporučuji si raději nasbírat vrstvu již rozpadajícího se listí (dub nebo buk), doma sešrotovat a sbírat tak zkušenosti. Na sbírání listí jedině s očkováním proti tetanu a raději rukavice a nesbírat v CHKO. T. V.
Je to samozřejmě trochu přehnané, ale stejně jako když se hrabete v hlíně na zahradě. To riziko je relativně vysoké a věřím tomu, že hodně lidí si očkování proti tetanu nehlídá. já už několik let používám chirurgické rukavice při hrabání v lese (a někdy i při práci se zvířaty, čištění chovných zařízení apod.) a prostě je po použití vyhodím. Navíc když mě někdo vidí s rukavicema hrabat v lese, kolem pár pytlů, tak se mi vyhne obloukem a neotravuje. T. V.
No já nemám moc možnost hrabat substrát. U nás jsou převážně borový lesy a tam toho asi moc nenahrabu, takže si ho nechávám posílat... ale i tak jsem s ním spokojenej akorát s uskladněním mám občas problém. Nechci aby mi to někde zplesnivělo tak to musím hlídat a promíchávat... a navíc tím že je tam přístup vzduchu tak dost vysychá. Ještě bych se zeptal jestli substrát převařujete ? někde jsem četl že by se měl převařit, aby v něm nebyli paraziti atd..