Příprava listové hrabanky pro zlatohlávky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2013 15:26
kathie

XXX.XXX.245.91

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli se má hrabanka nějakým způsobem pro zlatohlávky upravit. Máme doma parní čistič, tak jsem hrabanku několikrát "proprala", abych se zbavila různých breberů, ale nevím, jestli to stačí.
Děkuji za odpovědi,
Kathie

4.1.2014 19:25
zlatohlavkymartin

XXX.XXX.10.54

Ja hrabanku vždy prepečiem v rúre na 250tich stupňoch na 20 minút

5.1.2014 00:14
michal.siegel

XXX.XXX.52.117

Já hrabanku nijak neupravuji, protože se tím velmi znehodnocuje, zvláště při tepelných úpravách. Maximálně jej rozložím na plachtě a počkám přes noc, než z ní hmyz vylaze, to jsem ale udělal snad jen jednou, vždy nasbírám hrabanku s trouchem, dovezu domů, smíchám v jakém poměru potřebuji a okamžitě používám pro larvy. Dokonce mi chovatelé říkali, že tepelnou úpravu přežijí i vajíčka parazirů, takže i když substrát tepelně upravíte, při příkrmu se roztoči objeví. Jinak je také dobrá otázka proč chcete substrát upravovat. Plísně a bakterie brouků, nevadí, ostatně v přírodě v těchto podmínkách žijí. Navíc nebýt nich dřevo by se nerozkládalo. Většího hmyzu jako jsou stonožky, mnohonožky a podobně se zbavíte sýtem a roztočů se nezbavíte takřka nikdy smajlík . Osobně mám vyzkoušené, že čím méně upravovaný substrát jim dopřejete, tím lépe pro ně. Chovám takto bez problémů následující druhy - Eudicella nyassica, Chelorrhina polyphemus, Mecynorrhina ugandensis, Mecynorrhina torquata, Dicorrhina derbyana condarsi x layardi a Pachnoda marginata peregrina. Z nosorožíků pak například Xylotrupes gideon sumatrensis.

5.1.2014 09:53
pterinochilus

XXX.XXX.243.63

Nejlepší je nasbírat si na podzim suché listy na stromech buku, dubu, lípy a ty navlhčit ve smíchat 2:1 s trouchem projet ve šroťáku, najemno. Pokud si to chcete ulehčit stačí používat i čistou rašelinu a larvy dokrmovat v ní např psími granulemi Frolic, L1 trusem, kanibaly larvami jiných druhů.

5.1.2014 13:27
pterinochilus

XXX.XXX.243.63

A nebojte, že by brouci odchovaní a dokrmovaní v rašelině byli nějací chcípáčci.

5.1.2014 14:42
zlatohlavkymartin

XXX.XXX.195.230

Každí má svoj spôsob ktorí ma osvedčení smajlík

5.1.2014 15:29
pterinochilus

XXX.XXX.243.63

A prozatimní výsledek D.cavifrons

5.1.2014 15:44
Lukáš Dupaľ

XXX.XXX.166.210

Mě se hodně osvědčil granulovaný koňský trus + chladnější podmínky pro larvy + pekingský salát smajlík. Takto mi vyšel samec Ch.p.confluens 7,8cm.

5.1.2014 16:03
pterinochilus

XXX.XXX.243.63

Gratuluji, je to obr.
Na fotce největší můj odchovanec cca 90mm, bohužel už to má za sebou. Larva dokrmováná trusem, larvami Smaraghdestesů a Froliky.

5.1.2014 17:09
michal.siegel

XXX.XXX.49.71

Dle mého názoru by bylo ideální pořídit si třeba larvy Pachnod, přečíst si všechny metody zde a koupit tolik larev, abyste mohla každou metodu vyzkoušet na 10 kusech. Nebojte, larvám různé podmínky neublíží. Hezky uvidíte, jak se bude různit délka vývoje, celková velikost larev a imag smajlík . Takže vzhledem k tomu, že zde byly mám pocit 4 různé rady (upravený substrát, neupravený substrát, rašelina s dokrmováním, g. k. trus), pak bych nakoupil 40ks a zkoušel. Ale to je na vás, já osobně to tak nedělal a choval je klasicky - listovka s trochou trouchu bez tep. úpravy. Jak se tak koukám na ostatní metody a krásné brouky, také mne láká je vyzkoušet smajlík .

Přidejte reakci

Přidat smajlík