Já hrabanku nijak neupravuji, protože se tím velmi znehodnocuje, zvláště při tepelných úpravách. Maximálně jej rozložím na plachtě a počkám přes noc, než z ní hmyz vylaze, to jsem ale udělal snad jen jednou, vždy nasbírám hrabanku s trouchem, dovezu domů, smíchám v jakém poměru potřebuji a okamžitě používám pro larvy. Dokonce mi chovatelé říkali, že tepelnou úpravu přežijí i vajíčka parazirů, takže i když substrát tepelně upravíte, při příkrmu se roztoči objeví. Jinak je také dobrá otázka proč chcete substrát upravovat. Plísně a bakterie brouků, nevadí, ostatně v přírodě v těchto podmínkách žijí. Navíc nebýt nich dřevo by se nerozkládalo. Většího hmyzu jako jsou stonožky, mnohonožky a podobně se zbavíte sýtem a roztočů se nezbavíte takřka nikdy . Osobně mám vyzkoušené, že čím méně upravovaný substrát jim dopřejete, tím lépe pro ně. Chovám takto bez problémů následující druhy - Eudicella nyassica, Chelorrhina polyphemus, Mecynorrhina ugandensis, Mecynorrhina torquata, Dicorrhina derbyana condarsi x layardi a Pachnoda marginata peregrina. Z nosorožíků pak například Xylotrupes gideon sumatrensis.
Nejlepší je nasbírat si na podzim suché listy na stromech buku, dubu, lípy a ty navlhčit ve smíchat 2:1 s trouchem projet ve šroťáku, najemno. Pokud si to chcete ulehčit stačí používat i čistou rašelinu a larvy dokrmovat v ní např psími granulemi Frolic, L1 trusem, kanibaly larvami jiných druhů.
A nebojte, že by brouci odchovaní a dokrmovaní v rašelině byli nějací chcípáčci.
Mě se hodně osvědčil granulovaný koňský trus + chladnější podmínky pro larvy + pekingský salát . Takto mi vyšel samec Ch.p.confluens 7,8cm.
Gratuluji, je to obr.
Na fotce největší můj odchovanec cca 90mm, bohužel už to má za sebou. Larva dokrmováná trusem, larvami Smaraghdestesů a Froliky.
Dle mého názoru by bylo ideální pořídit si třeba larvy Pachnod, přečíst si všechny metody zde a koupit tolik larev, abyste mohla každou metodu vyzkoušet na 10 kusech. Nebojte, larvám různé podmínky neublíží. Hezky uvidíte, jak se bude různit délka vývoje, celková velikost larev a imag . Takže vzhledem k tomu, že zde byly mám pocit 4 různé rady (upravený substrát, neupravený substrát, rašelina s dokrmováním, g. k. trus), pak bych nakoupil 40ks a zkoušel. Ale to je na vás, já osobně to tak nedělal a choval je klasicky - listovka s trochou trouchu bez tep. úpravy. Jak se tak koukám na ostatní metody a krásné brouky, také mne láká je vyzkoušet
.