Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.7.2013 19:17
richard

XXX.XXX.93.218

Ahoj, bohužel dnes poznám maximálně,že je to tesařík. Brouk měl tři centimetry v těle,krovky červenozeleně kovově lesklé,paráda.... Naleziště jižní čechy u Jindřichova Hradce teď v polovině července. Díky za info smajlík

22.7.2013 20:59
joe

XXX.XXX.232.153

Tesařík pižmový (Aromia moschata)

22.7.2013 21:49
richard

XXX.XXX.93.218

Díky smajlík

22.7.2013 23:13
kathie

XXX.XXX.245.91

Fešák! smajlík

10.11.2013 15:34
michal.siegel

XXX.XXX.20.83

Anom tesařík pižmový.... Jen mě udivuje velikost... Běžné potkávám imaga až 7cm dlouhé bez tykadel (v srpnu na chatě v Malé Morávce, Karlov) smajlík.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2013 20:09

michal.siegel napsal(a):
Anom tesařík pižmový.... Jen mě udivuje velikost... Běžné potkávám imaga až 7cm dlouhé bez tykadel (v srpnu na chatě v Malé Morávce, Karlov) smajlík.

Prosím Vás pižmák a 7 cm? To by byl největší tesařík u nás a možná i v Evropě... nechtěl jste říct s tykadly? 7 cm je blbost, mají max. cca 3,5 cm. Asi máte velké oči (bez urážky :) )

10.11.2013 20:24
michal.siegel

XXX.XXX.20.83

Rozhodně si stojím za svým názorem, ti nejmenší dosahují 5cm, menší jsem tam ani neviděl. A ještě jsem se nesetkal, aby se délka brouka uváděla s tykadly, takže netuším, kde jste na tohle přišel.

10.11.2013 22:15

michal.siegel napsal(a):
Rozhodně si stojím za svým názorem, ti nejmenší dosahují 5cm, menší jsem tam ani neviděl. A ještě jsem se nesetkal, aby se délka brouka uváděla s tykadly, takže netuším, kde jste na tohle přišel.

Občas se to uvádí, většinou to dělají laici. Samozřejmě Vás tím nechci považovat za laika. Co se týče velikosti, tak největší se uvádí VŠUDE 4 cm max. a myslím že na tak velké jak popisujete by se přišlo a uveřejnilo by se to. Vystavte tady fotku, kde je těch 5-7cm vidět, protože to se mi opravdu nezdá.

10.11.2013 23:15
michal.siegel

XXX.XXX.20.83

Sákriš, velice se omlouvám, máte pravdu, teď si beru pro jistotu pravítko a je to opravdu hodně.... Ale mám zafixovaná čísla 5 - 7cm.... No fotku nemám, pouze ve sbírce cca 3,7cm, což byl nejmenší, kterého jsem tam našel. Nejspíše si jej vážně pletu s jiným druhem tesaříka, jenže si nyní neuvědomuji, jaké tesaříky té velikosti jsem tam ještě pozoroval. Pravděpodobně se mi to zamotalo s nějakým broukem naučeným z učebnice. Ani krajník pižmový nedorůstá takových rozměrů, takže pouze záměna části názvu brouka to není..... A s tykadly mi to zase přijde málo, brouk 3,7 + 4cm tykadla už je 7,7cm....

Každopádně se Vám omlouvám, že jsem Vás uváděl v omyl, musím si tu v tom udělat pořádek, věnuji se nyní chovu tropických brouků a strašilek, takže přeci jen jsem zvyklý na větší rozměry.

s pozdravem
Michal

10.11.2013 23:19
michal.siegel

XXX.XXX.20.83

Už vím!!!!!smajlíksmajlík Délka, o které jsem přesvědčen u imaga je délka jeho larvy..... smajlík Tak se ještě jednou omlouvám smajlík Já si radši příště rozmyslím, co vlastně píšu smajlík

10.11.2013 23:36
michal.siegel

XXX.XXX.20.83

Posílám foto sbírky, uprostřed v pravé polovině najdete A. moschata, vlevo nahoře můžete srovnat s tesaříky obrovským, zavalitým a pilunou. Dále v první řadě napravo jsou dva exempláře vcelku hodně velkých nosorožíků kapucínků, které našel před několika lety můj dědeček.

11.11.2013 07:14

Nic se neděje, každý se někdy splete. Mimochodem pěkná sbírka, odkud pocházíte, že máte i takové vzácnější kusy jako tesaříka zavalitého, obrovského, alpského atd.? Nebo je to pozůstalost?

11.11.2013 16:36
michal.siegel

XXX.XXX.20.83

No nejsem si jistým, ale mám pocit, že zavalití a obrovský jsou buďto z burzy, ale spíše si myslím že ne. Děda kdysi jezdil po republice jakožto myslivec a brouky sbíral. Rosalia alpina je tuším z Chorvatska, kde se také daly nasbírat různé druhy hmyzu. Osobně si myslím, že R. alpina bych u nás nechal v přírodě, přece jen jsou zde téměř vyhynulí, pokud se nemýlím smajlík. Bydlím ve Šternberku (okres Olomouc), takže co jsem tak nachytal já, tak u babičky na zahradě v Řídeči (kousek odsud) jí na zádech přistál T. piluna, dalšího jsem tam našel lézt po stěně. Zahrada s chatkou je prakticky téměř u lesa, takže - tuším že to bylo v srpnu - se brouci pravděpodobně líhli a létali kolem lesa vcelku hojně. Jinak vzácnější kousky... Jak jsem již dříve zmínil Karlov, tak když si člověk udělá takovou delší procházku na vrchol nějaké z vysokých hor, které se mohou rovnat s Pradědem, tak na samém vrcholku, kde prakticky rostou jen odolné borovice a jeřabiny v kmenech a pod kůrou letitých pařezů lze najít střevlíky zlatolesklé. Ve sbírce mám i 1ks nějakého vrzouna, ale ten je jistě z burzy, protože se údajně vyskytují prakticky jen v Asii. Ještě jsem v Bohuňovicích (8km odsud) nalezl na nádraží Martináče hrušňového (rozpětí cca 12cm), ale byl pochroumaný a nemohl létat. nicméně tohle člověk vidí jednou za x let smajlík. Někde tak mohou mít trvalé kladiště, tak mne napadlo se podívat po okolí, ovšem rozhodně ne za účelem sběru !!!! smajlík smajlík

11.11.2013 21:18
sova

XXX.XXX.44.75

Opravdu Saturnia pyri (hrusnak) u Sternberka. Ja su z Prostejova a jako jo, byly tady hlaseni o obcasnych nalezech, obvykle usek Urcice/Detkovice. Ale jinak mam za to,ze normalne se vyskytuji od Vyskova dolu. Kdy to tak zhruba bylo a nebyly to rybarsky oci ? (jestli to treba nebyl Saturnia pavonia/ella ktera byla relativne velka...tam nahore se jich vyskytuje docela dost.). Jinak letuschopnost, obvzlaste samic, neni kdovijak velka ani v nepotrhanem stavu. Proto se v uvozovkach relativne pomalu siri zpet (i u nas byl 50 let zpet na Prostejovsku hlaseny). Dalsi moznost je pokus o reintrodukci/zalet z chovu.

11.11.2013 21:29
michal.siegel

XXX.XXX.20.83

Co si pamatuji tak by to měl být opravdu m. hrušňový. A k tomu chovu.... Kdybych věděl, že z přírody odeberu 5 párů a za pár let jich tam vrátím 100, tak do toho jdu, ale nechci začít odchovávat jedny z našich velmi vzácných motýlů bez zkušeností s jinými motýli. Prý Attacus atlas je jednoduchý.... Já spíš chovám tropické brouky a strašilky.

11.11.2013 22:38
sova

XXX.XXX.44.75

Vzacny...jak se to vezme ....na jih od Brna velmi casta priserka. Jak rikam,dalsi sireni je dosti omezene relativni imobilitou. Chov housenek je narocny jedine prostorem, nejlepsi je to met na nejakem "nepotrebnem ovocnem strome pod monofilem. Jediny problem je zimovani :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík