Zdravím.
Bezobratlé neposílám poštou poprvé, ale dnes to byl prvně větší balík (do zahraničí) a musel jsem jim říci, co je uvnitř. Co jsem četl, tak bezobratlé je možno přepravovat, při dodržení speciálních podmínek, které nikde nejsou specifikovány - prý jde jen o to, že jim nemusí být věnována zvláštní pozornost, ale to nemám z jejich stránek. Běžná praxe chovatelů je nic jim neříct, ale já v té rychlosti nevěděl co, tak jsem řekl, že to je hmyz, ale sušený. Což může být lákadlo pro celníky, aby to otevřeli...
V krátkosti: pokud bych porušil přepravní podmínky, což se možná stalo, jaký trest mi hrozí? Mohou mne vyždímat ze životních úspor, či dát podmíněčný trest...
Tak nevim jak je to s posilanim mimo evropu kazdopadne napriklad CZ posta ma jasne uvedene ze zivej bezobratlej hmyz se posilat muze (stenata treba ne) kazdopadne jsem narazil na poste i na takove lidi kteri mi nechteli balik odeslat a ja se musel vratit s vytiskem toho co je vlasten jejich prace.
Kdyz posilam na slovensko nebo nemecko osobne nic neuvadim a posilam tou nejrychlejsi cestou. Vyjimku tvori zvirata ktera jsou v CITES a ktera jsou chranena,
ale to jsou me zkusenosti pouze po evrope. Kdyz mi nekdo neco posila z kamerunu nebo podobne lokality nikdy me nenapadlo se ho zeptat jestli resi u hmyzu nejake papiry i kdyz se jedna o nenchraneni druh.
doporcuji zkusit google + stranky ceste posty + DHL stranky popripade zavolat primo na podporu ceske posty. doporucuji tadsi dvakrat protoze jsou schopni vam rict ze je to v poradku a pak bude pozde na to si stezovat.