Zdravím,
chtěla bych se zeptat o jaký druh kudlanky se jedná. Našli jsme ji na našem území.
Díky Kathie
Zdravim, stoprocentne se jedna o kudlanku naboznou, ta jedina zije na nasem malem kopecku:) je chranena takze urcite nebrat domu pouze fotit ale nedotykat. sice se rika ze v posledni dobe jich je docela dost v prirode ale i tak je to chraneny druh.
konkretne je to
Kudlanka Nabozna (Mantis Religiosa)
zde je odkaz na podrodbny popis o teto kudlance
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kudlanka_n%C3%A1bo%C5%BEn%C3%A1
doufam ze to trosku pomohlo:)
sova: to absolutne souhlasim jak rikam je chranena ale v posledni dobe je jich opravdu hodne:) samotneho by me zajimalo jestli se zakon nekdy zmeni. kazdopadne ja bych je do sveho chovu asi nebral tak nejak se ridim zakony a kdyz je to chranene tak je to chranene. kdyby to kazdej porusoval tak by hodne rostlin i zivocichu melo tezkej zivot.
ale zase jsem rad ze se takto mnozi v prirode a treba i jednou nase deti budou brat kudlanku stejne normalne jako muru:)
Kudlanka nábožná je u nás stále hojnější a areál jejího rozšíření se posunuje na sever :)
Co se týká pokusů o její chov, imága na podzim umírají a pokud najdete ooteku nebo ji samice vytvoří na podzim, tak ji nechejte venku přes zimu a o chov se můžete pokusit na jaře. Mladé vylíhlé v teple přes zimu nejsou životaschopné a zdechnou. T. V.
tamvoj: chtel bych se zeptat ja ziju vetsinou bohuzel na horach takze o kudlanky ve volne prirode nezavadim, pokud vylozene nejedu do ciziny pro nejaky druh. ale zajimalo by me pokud s kudlankou naboznou mate tolik zkusenosti zda nemate nejake fotky z prirody napriklad kokonu nebo dospelcu. diky za odpoved. pokud ano klidne mi pisnete na email uvedeny na webu www.panikudlanka.cz
Mladata pres zimu by mohla prezit,ale....hlavni je to ale....ty mrsky jsou zavisly dost na fotoperiode. A neni ani snadny udrzet jarni mladata. Celkove evropsky kudlanky se neodchovavaj moc dobre, pamatuju jakej problem a uziti metody pokus-omyl me dalo odchovat Amelesky. Jinak mam nekde doma lihnuti mantisek primo z kokonu...jen bych je musel najit .)
na mem youtube kanalu mam take lihnuti z kokonu zachycene. pokud by jste nekde vystrachal fotky a poslal mi je na email byl bych strasne rad:) budu ted na webu delat novou galerii www.panikudlanka.cz a chci tam zaradit fotky chovatelu zajimav. druhu. doted jsem mel pouze svoje fotky v mensim rozliseni. jinak ja jsem se leta zajimal o hydroponicke pestovani zeleniny takze fotoperiodu maji kudlanky i sklipkani v mem chovu nastavenou umele. pres leto i pres zimu jim svitim jinak. ono se da hodne odkoukat na tech kytkach. napriklad v lete pouzivat sodikovou vybojku a pres zimu specialni zarivky. na pokusy mam doma i vetsi svetla co maji vykon 2kw. Je to takove rozsireni meho konicku, casto delam testy se svetlem pro ruzne zivocichy. kdyby jste mi poslal email a klidne se rozmluvil o svetelne periode u evropskych druhu , budu velice rad:) diky