Příkrm larev brouků živým materiálem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2014 00:17
michal.siegel

XXX.XXX.49.124

Zdravím všechny chovatele,

dnes jsem se dočetl, že kanibalistické larvy brouků lze přikrmovat larvami jiných brouků (konkrétně se jednalo o chov Goliathus goliathus a příkrm larvami Pachnoda marginata). Je mi vcelku jasné, že to pro larvy musí být luxusní přísun bílkovin. Nyní jsem se na internetu dočetl, že lze použit levnější alternativu, a sice přikrmovat moučnými červy. Co vy na to?

Michal Siegel

2.1.2014 17:22
pterinochilus

XXX.XXX.243.98

Nazdar, má zkušenost je že pachnody nejsou moc ochotně nepřímají Goliáši ani jiní velcí zlatohlávci , protože jim nějak nevoní, daleko lépe příjmaly larvy např. Smaragdesthesů nebo Eudicell, taky je moc dobrý trus kopytníků nejlépe s dokonalým trávením, např.kozí, sušení cvrčci, kukly bource.
Mám s tím dobré výsledky u Mecynorrhin, Chelorrhin i Goliathusů, Stepanorrhin, a funguje to u všech co mají sklony ke kanibalismu. Pokud máte někdo další vyzkozšené věci rád se je dozvím.

2.1.2014 17:27
pterinochilus

XXX.XXX.243.98

Takto vypadá samec F1 při krmění larev trusem, trouchem, larvami S.africana. Vývoj trval téměř 2,5roku. Jinak M.oberthuri už v chovu nemám, toto je samec po rodičích z importu Tanzania 2005. Jinak kdyby je někdo měl, mám o ně vážný zájem.

2.1.2014 17:35
pterinochilus

XXX.XXX.243.98

Jinak otec tohoto samce měl 87mm!!!, ale toho jsem před nedávnem prodal, abych měl na jiné brouky do sbírky. smajlík

2.1.2014 21:57
michal.siegel

XXX.XXX.39.235

Opravdu působiví brouci smajlík. Chovatele M. oberthuri neznám. Ovšem rád bych se Vás zeptal... Nevíte něco o chovu M. kraatzi? Někdy také označovaného jako Chelorrhina kraatzi. Dočetl jsem se, že larvy často bez důvodu umírají, ale přeci kdyby neměly důvod, tak neumřou smajlík. Údajně má být jejich chov komplikovaný, ale nikde jsem se nedočetl proč tomu tak je.

3.1.2014 17:26
pterinochilus

XXX.XXX.237.174

Chelorrhina kraatzi je opravdu hůře chovatelný zlatohlávek. Její larvy vyžadují opravdu hodně velké množství bílkovin. Opravdu problematická je však kukla. Většina lidí si stěžuje že jim v kokonu zčerná a po 1,5 roce snažení to opravdu moc nepotěší. Já mám s tímto druhem celkem dobrou zkušenost.
Jakmile uvidíte, že larva se chystá na kuklení( zežloutne a zvoskovatí), tak ji okamžitě vyndejte vemte měkký štetec a larvu očistětě od substrátu( stejně jako M.oberthuri, celý rod Goliathus, Ch,savagei jsou Ch.kraatzi poměrně hodně citliví na zničení kukly právě roztoči kteří se vyskytují ve vlhké listovce a vysokou vlhkostí okolo kokonu) Vajíčka roztočů vydží i klasické tepelné zpracování listovky. Obszvlášť pokud si larva vytvoří kokon a v listovce zůstane nesežraná potrava( trus, granule, zabité larvy jiných zlatohlávku, okamžitě se roztoči začnou namnožovat) Po očistění dejte larvu do mírně vlhké rašeliny, které je mnohem více sterilní, jelikož si Ch.kraatzi rádi pomáhají nalepením kokonu na boky a dna nádob(doporučuji na kuklení používat průhledné nádobky, protože zde můžeme krásně pozorovat vývoj brouka). Jakmile vidíme, že je kokon vytvořen, opatrně vysypte rašelinu (pozor na stržení kokonu), poté nasypte úpně novou suchou rašelinu až cca 0,5cm nad nejvyšší bod kokonu, to ještě zasypte cca 1cm vrstvou mírně vlhké rašeliny a při vysychání můžete jemně vlhčit. S tímto postupem mám cca 95% úspěšnost jak u Ch.savagei, Ch.kraatzi a Goliášů, tedy u těch druhů u kterých se problém s černáním kukel vyskytuje a líhnou pa se krásní brouci bez deformace. Jinak ještě nechápu proč se vůbec sjednotil rod Chelorrhina do rodu Mecynorrhina, když i pouhým okem jde vidět, že se jedná o dva různé rody. Pokud máte ještě nějaké své vyzkoušené tipy, rád se je dozvím.

3.1.2014 17:41
michal.siegel

XXX.XXX.56.19

Děkuji Vám za skvělé rady!!! Já osobně nyní chovám M. ugandensis, M. torquata a Ch. polyphemus v L2 tak rozhodně vyzkouším Váš postup. Zkušennosti zatím nemám, jelikož tyto druhy chovám prvně. A opravdu při chovu Goliathusů provádíte pouze tento postup? Já jsem se ptal na podmínky chovu Goliathus goliathus a jako odpověď mi bylo napsáno toto:

Chov tohoto druhu je vcelku obtížný, pokusím se popsat alespoň nejdůležitější věci. Na internetu je i pár návodů na chov v angličtině, ale nechci dávat odkazy, abych neporušil nějaká pravidla diskuse.
Snad se nic nestane, když napíšu, at zadáš do googlu tag ,,goliathus goliathus breeding,, a něco zajisté najdeš.
Ted jen stručně k chovu.
Imaga: chov v středně vlhkém až vlhčím substrátu, hloubka alespon 25cm, 30cm je ideální. Pravidelně larvy přebírat, jsou kanibalistické. Nejlépe poznáš že už některé jsou vylíhnuté podle cestiček v substrátu na skle. Neprobírat spodní vrstvu substrátu (5cm), je zde velká pravděpodobnost výskytu vajíček, které jsou vcelku náchylné na manipulaci. Substrát by se měl používat listovka cca 40% a rašelina cca 60% (rašelina drží konstatntní vlhkost ve všech vrstvách). Je vhodné samce udržovat v jiné nádobě a pouze připouštět (není ovšem podmínkou, já to třeba nedělal), samec neporuší nakladená vajíčka či malé larvičky. První odběr jsem dělal přibližně po šesti týdnech, dále pravidelně přibližně po měsíci.
Larvy: Malé L1 se výhradně živí substrátem, udržovat v malých nádobkách, mě se osvědčili filmovky. Ještě před svlekem do L2 je nutné začít přikrmovat (granule pro štěnata se zdají být celkem vhodné, ale může to být cokoliv s vyšším obsahem proteinů). Když se zdá být filmovka malá, přesunu je do 150ml krabiček, kde mohou být až do počáteční fáze L3. Má konečná krabička pro chov je cca 450ml, kde je nechávám až do putovní fáze (může se zdát malá, ale larvy lépe hledají jídlo, než ve velkém kontejneru). Ještě ke krmení - cca jednou za 5 dní, měnit substrát min jednou do měsíce (krmení přináší řadu roztočů a je nutno jím předcházet).Krmit dle potřeby - snědla vše, příště dám víc, něco nesnědli, příště dám mín (postupem času to má člověk celkem v oku, kolik jak velká larvy přibližně spotřebuje, nutné je také odstranovat nesnězené zbytky). Substrát pro chov larev není tolik důležitý, stejně ho nejedí. Vlhkost střední. Když už se nějací roztoči objeví na larvě, nejlepší je mechanické vyčištění mokrým jemným kartáčkem na zuby pro děti, ale nemají to rádi, zlatě, když se to nestane.
kokon: jak se dostane larva do putovní fáze (snaží se utéci, mírný pokles hmotnosti, lehké zažloutnutí, odmítá potravu) je nutné larvy přemístit do nádoby cca 5l, v které se dokáže zakuklit. Zde je velmi důležitý substrát, který by měl být přibližně 60% hrubšího písku a 40% rašeliny při mírné vlhkosti. Po zakuklení cca 4 týdny je nutno kokon opatrně vyhrabat a nechat částečně vysušit (například ho nechat z poloviny odkrytý, nebo přesunout do suššího substrátu). Pozor na úplné vyschnutí. cca 4 měsíce nechat a umístit do znovu vlhkého substrátu (snažit se napodobit přirozený průběh období sucha a deštů). Když se vše povede, mělo by se po pár týdnech objevit imago

To vše je jen tak v kostce. Z toho plyne, že je potřeba na chov tohoto druhu hodně času, námahy a zápalu, aby snažení nebylo zbytečné. Snad alespoň trochu můj příspěvek pomůže.

Také jsem se dočetl, že larvy po přechodu do L3 nežerou substrát, ale pouze granule, ovoce, zeleninu... Na chov tohoto druhu nespěchám, ale přeci jen mne velmi zajímá.

3.1.2014 19:03
pterinochilus

XXX.XXX.237.174

Ano používám, ale toto se vztahuje ke kuklení. Na dokrmování používám trus kopytnatců, larvy Smaragdesthesů a Eudicell, měkké granule s proteiny, teď budu zkoušet sušené kukly bourců a proteinové koncentráty.
Pro čerstvě vylíhlé L1 se používá jemně namletý substrát s listů a troucha (2:1). Po 14dnech zažrání můžete už klidně dokrmovat vším ostatním, ale v adekvátním množství ať Vám to neplesniví a nenamnoží se roztoči jak už jsem psal. Substrát žerou i v L3 pokud nemají nic jiného, ale když mají lepší věci tak jedí ty lepší. To je jako když si člověk může vybrat mezi biftekem a chebem.

3.1.2014 19:12
pterinochilus

XXX.XXX.237.174

Jinak také jsem dříve zkoušel přikrmovat zeleninou a ovecem, žerou to dobře, ale nemá to moc výsledky na velikosti brouků, tak jsem od toho upustil.

3.1.2014 19:21
pterinochilus

XXX.XXX.237.174

A ještě jeden tip filmovky vůbec nepoužívejte, hrozně rychle vysychájí a musejí se moc často kontrolovat, a mít L3 G.goliathus v 450ml, když larva má i 14cm, taky nepovažuji za moc vhodné.

3.1.2014 21:02
michal.siegel

XXX.XXX.56.19

Aha, děkuji. S těmi filmovkami máte pravdu, pro malinké kanibalistické L1 používám kelímky 200ml s malými větracími dírkamy od jehly, pro L2 momentálně 0,7dcl zavařovačky, ale chci přejít na plastové krabičky 700ml, leikož jsou skladnější a větrací otvory se dají udělat po stranách, takže je lze naskládat na sebe. Velké L3 nechávám v 5,8l boxu až do zakuklení. Kokony pak vabírám a dávám do boxu s vlhkou rašelinou tak, aby spodní asi 1/3 byla ve vlhké rašelině a zbylé 2/3 nad ní, přičemž box má jen malé větrací otvory. Rašelina dobře drží vlhkost, takže většinou není třeba žádného dalšího vlhčení až do líhnutí. Ovšem toto se spíše týká méně náročnějších brouků, jako jsou rody Eudicella, Pachnoda, Megasoma, Xylotrupes, ...

3.1.2014 21:42
michal.siegel

XXX.XXX.56.19

Fotky, které přikládáte se mi velice líbí. Jedná se o brouky z Vašeho chovu? A copak to je za roháče? Má opravdu nádhernou kresbu na krovkách.

4.1.2014 09:33
pterinochilus

XXX.XXX.237.174

Ano všechno to jsou brouci z mého chovu,Roháč je Odontolabis lacordairei ty roháče a G.orientalis už ale bohužel nemám, nemohl jsem sehnat nepříbuzné jedince a samice od obou druhů mi po asi 4 generacích přestali klást.

Přidejte reakci

Přidat smajlík