Krmení sklípkanu holátky. Ano nebo ne??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.1.2014 08:30
jstambera

XXX.XXX.244.128

Zajímal by mě názor ostatních chovatelů?? na několika fórech v zahraničí mě označili za tyrana novorozených savců a dále že je to pro pavouky velice špatné - přemíra vápníku. Já takto krmím už několik let a žádný problém jsem nezpozoroval... Má někdo jinou zkušenost??
smajlík

s pozdravem chovatelům Jakub Š.

30.1.2014 11:58
araneus84

XXX.XXX.156.230

Týrání novorozených savců ? smajlík Blondi zabije holátko za několik vteřin, například užovka ho polyká zaživa klidně několik minut...

V přírodě pavouci žerou vše, co se jim vyskytne nadosah. V případě velkých pavouků to jsou zejména malí obratlovci.
Je pravda, že holátko je pro sklípkana "energetická bomba", ale to, aby sklípkani nebyly přežraní už je na zodpovědnosti chovatele (aby do nich neládoval holátko každý týden). Osobně si moc nedovedu představit,že bych zrovna třeba tu blondi měl krmit švábama. To by mi z toho hráblo.
Navíc (co jsem zaslechl, osobně to ověřeno nemám) pavouci krmení zejména obratlovci(holátky) jsou v dospělosti o něco větší než ti, živení pouze členovci.

30.1.2014 17:15
pterinochilus

XXX.XXX.237.171

Tak žádný trápení v tom nevidim, to hole je opravdu mrtvý téměř okamžitě po kousnutí a to ne jedem, ale velikostí chelicer v porování s holátkem,to je stejný jako když člověkem projede kmen. Druhá věc je, že krmit lividku holátkem mi přijde zbytečný, té ten šváb, saranče nebo pár cvrčků v pohodě na jedno krmení stačí. Holátkama sám krmim velký samice Theraphos, Acanthoscurrií, Lasiodor,atd., ale u tý lividky zbyde hodně nesežranýho zbytku a ten bude smrdět a budou se na něm množit roztoči.

1.2.2014 22:36
avicularia.azmodan

XXX.XXX.152.189

Abych nejprve odpověděl na otázku v názvu diskuze "ano, rozhodně ano!"

Já sám krmím své Theraphosy holaty od chvíle, kdy jsou schopny je lovit (odhadl bych cca 3. svl). A od té doby ve své podstatě neochutnali nic nového. Pavouci krásně rostou, zuřivě loví, jsou neustále hladoví a nepozoruji žádné problémy. Ostatní pavouky holaty krmím jak kdy, někteří to nechtějí a tak je krmím něčím jiným a ti co to chtějí to mají.

Myslím si, že první co si musíme uvědomit je skutečnost, že holata byly přivedena na svět jako krmivo (stejně jako sarančata, švábi, cvrčci atd.) a pokud je nesežere váš pavouk (had, želva...) sežere je jiná potvora! Navíc pokládat si etické otázky v takových situacích mi přijde trošku...zvláštní a bezpředmětné...

Co se týče toho, že je myš hned mrtvá, taky bych si dovolil oponovat. Viděl jsem, jak pavouk skočil holeti po hlavě, zarazil cheliceru do lebky, prasklo to a byl konec. Ale taky jsem viděl, jak myšl chytl za zadek a ta jěště dobrou čtvrt hodinu žila (hýbala se) než bylo po ní, ale pavoukovi to nevadilo a tak v klidu žral...bude to tedy záležet především na druhu (jedovatosti) pavouka a na tom, jak se mu podaří kořist chytit (ulovit).

Co se týče nějaké skladby tohoto druhu potravy (vápník, tuk atd...) myslím si, že nikdo neprovedl (zatím) nějaký důkladný vědecký výzkum, který by potvrzoval například fakt, že pavouk může vápník z kostí hlodavců bez problému přijímat a následně z něj má problémy....ale samořejmě, na amatérské úrvoni můžeme spekulovat o čemkoliv smajlík

Dal bych jednu radu na závěr. Nebojte se krmit holaty, osobně preferuji myši, ale nemyslím si, že by byl problém těm pavoukům nabídnout "cokoliv". V podstatě sežerou všechno co je do jejich velikosti a váhy. V přírodě jim taky nikdo nenabízí specielně vytřídenou potravu, co k nim přileze to sežerou a je jedno jestli je to mládě ptáka, myš. had, ještěrka, kobylka či jiný pavouk...
Jen bych doporučil nekrmit odrostlýma myšima. Nejde o to že by ji pavouk neulovil, jde o to, že by ho mohla zranit a i když "bitvu" pavouk vyhraje, tak např. může přijít o končetinu a u velké dospělé samice Theraphosy to pak může být otázka řady let, než pavouk bude v pořádku (berte to tak, že se svleče 1x za cca 2 roky a ty svleky, než bude noha komplet můžou být 3-4...).

Toť můj skromný názor smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík