Zlatohlávci vhodní pro pokračování chovu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2014 18:26
michal.siegel

XXX.XXX.33.141

Zdravím všechny chovatele!

Měl bych otázku ohledně výběru pokročilejších zlatohlávků do svého chovu. Jak je zřejmo, v chovu je dnes nespočet druhů a lidé je spíše chovají pro potěšení, než aby psali obsáhlé články o obtížnosti jejich chovu. Proto sám nevím, které z těch mnoha druhů jsou vhodné. Tedy pro přiblížení mám zkušenost s těmito rody: Pachnody, Chelorrhina, Mecynorrhina, Dicronorrhina a Eudicella.

Jde mi o to, že bych sice mohl dost rozšířit svůj chov při pořízení dalších padesáti druhů rodu Eudicella a Pachnoda, kteří jsou bezesporu nádherní, ovšem rád bych se seznámil s nějakým novým druhěm. Pokud byste mi nějaký mohli doporučit, budu jen rád.

Peo zajímavost zmíním druhy, které mne osobně zaujaly: Caelorrhina (NE Coelorrhina), Conradtia, Dicheros, Diplognatha, Amaurodes, Dyspilophora, Holopyga, Gymnestis, Eccoptocnemis, Stephanocrates, Rhampborrhina (Ranzania), Neptunides, Cheirolasia, Fornassius (ale mám pocit, že jsem někde četl, že tento druh je dosti náročný) a Jumnos. Co myslíte, zvládnu ze svých zkušeností některého z výše uvedených (chápu, že to může být také dosti subjektivní)?

S pozdravem a přáním hezkého dne
Michal Siegel

11.4.2014 06:08
jarda59

XXX.XXX.20.189

Dobrý den. Jako nejschůdnější pro chov se mi jeví rod Hoplopyga a Gymnetis.

11.4.2014 07:33
nasut

XXX.XXX.70.26

Doporučuju zajít na Živou Exotiku (popř. jinou burzu), tam najít někoho, kdo nabízí brouky, vybrat si takové, kteří se vám líbí a poptat se chovatele na podmínky a problémy chovu. Člověk, který ví, jak se o brouky starat, je schopen odchovat skoro všechno, pokud dodrží podmínky (které vám ale řekne zase jen člověk, co daný druh úspěšně odchovává...).

11.4.2014 16:41
michal.siegel

XXX.XXX.52.123

Děkuji za odpovědi. Holophyga i Gymnetis jsem si dnes čistou náhodou obstaral. Na Živou exotiku se bohužel v blízké době nedostanu, tak zkusím alespoň kontaktovat nějaké chovatele.

11.4.2014 17:11
Lukáš Dupaľ

XXX.XXX.166.210

Pojedu na Živou exotiku, chceš něco dovést?smajlík

11.4.2014 17:34
michal.siegel

XXX.XXX.52.123

Lukáš Dupaľ napsal(a):
Pojedu na Živou exotiku, chceš něco dovést?smajlík

Kdybych věděl, co tam budou nabízet... smajlík.

11.4.2014 17:57
Lukáš Dupaľ

XXX.XXX.166.210

Stačí napsat lidem co tam nabízejí.

11.4.2014 18:46
michal.siegel

XXX.XXX.52.208

No jo vlastně, máš recht smajlíksmajlík.

16.7.2014 19:26
nicolas.coleoptera

XXX.XXX.138.100

Ahoj,
vím že jdu s křížkem po funuse, ale...

většinu z toho, co tam máš za druhy jsem choval, až na diceros,dyspilophora a diplognathu. Fornasini jdou hodně špatně (resp. F. fornasini se mi ještě nepovedl - larvy chcípli před svlekem do L3, F. russus jsem neměl, ale kolega je odchoval, F. aureosparsus mi letos nevykladl), Conradtia jsou naprosto v pohodě, caelorrhina(což je starší název pro eccoptonemis) mi šly dvě generace, pak se mi nesešel pár, Ranzania, tam bývá až 50% úhynu u larev, ale jdou, Cheirolasia je taky v klidu, jen nevlhčit kokon, Amaurodes larvy kanibalismus, Stephanocrates - preussi jde(blbě, ale jde), ale je tak o polovinu menší)benningseni nešel, dohertyi jsem neměl a kiellandi, o tom si můžu nechat leda tak zdátsmajlík Neptunides no, mě šel jak kdy(často mi import nevykladl), ale kolegům se daří téměř vždy a Jumnos(ruckeri, jinej druh jsem v ČR nepotkal) je docela v klidu

Nicolas

16.7.2014 21:17
michal.siegel

XXX.XXX.20.210

nicolas.coleoptera napsal(a):
Ahoj,
vím že jdu s křížkem po funuse, ale...

většinu z toho, co tam máš za druhy jsem choval, až na diceros,dyspilophora a diplognathu. Fornasini jdou hodně špatně (resp. F. fornasini se mi ještě nepovedl - larvy chcípli před svlekem do L3, F. russus jsem neměl, ale kolega je odchoval, F. aureosparsus mi letos nevykladl), Conradtia jsou naprosto v pohodě, caelorrhina(což je starší název pro eccoptonemis) mi šly dvě generace, pak se mi nesešel pár, Ranzania, tam bývá až 50% úhynu u larev, ale jdou, Cheirolasia je taky v klidu, jen nevlhčit kokon, Amaurodes larvy kanibalismus, Stephanocrates - preussi jde(blbě, ale jde), ale je tak o polovinu menší)benningseni nešel, dohertyi jsem neměl a kiellandi, o tom si můžu nechat leda tak zdátsmajlík Neptunides no, mě šel jak kdy(často mi import nevykladl), ale kolegům se daří téměř vždy a Jumnos(ruckeri, jinej druh jsem v ČR nepotkal) je docela v klidu

Nicolas

Zdravím,

rozhodně ti děkuji za reakci, informace z příspěvku jsou pro mě cenné. Momentálně jsem si teda obstaral jiné brouky, ale příště, až budu opět rozšiřovat chov toto určitě použiju. Zeptám se k Eccoptonemis - pár se ti nesešel proto, že ses zbavil velkého počtu larev, nebo prostě jedno pohlaví kompletně chybělo? Jinak o rodu Jumnos jsem mi bylo řečeno, že zas tak jednoduší nejsou... Ale tak já zase neodchovám Pachnody a jiné druhy mi problém nedělají smajlík.

Michal

24.7.2014 19:26
nicolas.coleoptera

XXX.XXX.138.100

Ahoj,

sorry, že tak pozdě, neměl jsem moc času...ecoptonemisy se mi nesešly ze 20 larev, líhly se hrozně roztahaně cca 4 měsíce, samci první, než vylezly samice, už byli v háji. Jumnos - no občas někdo tvrdí, že potřebujou písek na kuklení, já je odchovávám i bez toho. A co se chovu pachnod týče, zcela souhlasím, zrovna se mi nepovedly flaviventriskysmajlík, pachnoda trimaculata taky nevypadá moc nadějně, zato mám čerstvě larvy Argyropheges kolbei a Neptunides polychrous marginipennis...

ať se daří v chovu i jinde
Nicolas

5.8.2014 01:40
michal.siegel

XXX.XXX.20.106

Ahoj,

taky mám zpoždění, poležel jsem si chvíli v nemocnici. Tak koukám, že už je nás několik, co odchovají hravě brouky hodnocené jako ne zrovna vhodné pro začátečníky a "hloupé" Pachnody nám prostě nejdou smajlík. Já jsem začínal na rodech Chelorrhina, Mecynorrhina a Eudicella, takže když jsem si před nedávnem pořizoval Pachnody, měl jsem za to, že to bude hračka, když je to brouk pro úplné začátečníky (tedy tuším krom Pachnoda marginata aurantia). Larvy se mi zakuklily, ale imaga se nepářila. Každopádně jim chci dát ještě šanci. Momentálně mám Pseudinca incides, který je údajně na chov podobný, jak Pachnody, tak uvidím, kam to dotáhnu smajlík.

S pozdravem
Michal Siegel

5.8.2014 07:00
jarda59

XXX.XXX.20.189

Ahoj
Trochu to zjednoduším¨, ale drtivá většina Pachnod chce hodně světla a hlavně tepla.
Přes léto, když teploty lezou přes 30C jsem klasické žárovky vymněnil za úsporky u Pachnod, thoracica , margina a ephippiata a okamžitě se přestaly pářit a vykazovaly mimimální aktivitu.
Po14 dnech jse vrátil žárovky zpět, a jsou v pohodě.
smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík