Zdravím,
chtěla bych vás poprosit, zda byste mi mohli říci, co je tenhle pavouk zač. Děsí mě v domě čím dál tím více. Děkuji
Dle mého názoru ano . Nebojte se, jedovatí pavouci v ČR jsou mám pocit jen tři a jejich jed má výraznější účinech jen na alergiky (podobně jako včely a vosy). Prvním je křižák pruhovaný, druhým zápřednice jedovatá a třetím stepník moravský. Všichni tito pavouci obývají luka, pole a polní cesty, doma se s nimi nesetkáte. Navíc i když na toho křižáka semtam narazíte, setkat se se zápřednicí je vážně náhoda, protože se orientuje na jižní část republiky a ještě k tomu je silně lokální. Se stepníkem moravským jsem se nikdy nesetkal a to jsem Moravák
.Samozřejmě, fobie je fobie, ale strach z jedu o pavouků mít nemusíte
. Pokud to není nějaká potvora, co utekla chovateli, ale tu byste asi poznala na první pohled
. Pokud můžu poradit, tak - nevím, jestli byste to zvládla vy, kdyžtak někoho poprosit - pavouka pomocí sklenice (nebo jako já prostě rukou
) vypustit ven do přírody, kde se mu bude líbit. Tedy za předpokladu že ho nesezobne pták
. Já je takhle pouštím už nějakou dobu, jsem si jist, že jich máme plnou zahradu, i když nejsou vidět a zbavili jsme se velkého množství komárů a podobných potvor
.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na fotografii je s největší pravděpodobností Pokoutník stájový (Malthonica ferruginea, Agelenidae). Je to opravdu impozantní a užitečný druh.
Ve spojených státech je považován za jedovatý, nicméně v našich končinách nebyl zaznamenán žádný vážnější případ a všechny léze byla bez dalšího poškození nebo sekundární infekce.
Dovolil bych si poupravit výše zmiňovaný žebříček.
Křižáka pruhovaného bych vynechal, jeho toxin je pro člověka zcela bezvýznamný pokud vůbec pavouka přimějete kousnout.
Zápřednice jedovatá (Cheiracanthium punctorium, Miturgidae) může prokousnout lidskou kůži a to v případě ofenzivního chování jako je bezprostřední ohrožení nebo obrana mláďat. Nejčastěji tak dochází při neopatrné manipulaci nebo přímém kontaktu s hnízdem. Ta si s oblibou staví na konci travin rodu Calamagrostis.
Velkým nepřítelem pavouků jsou zdělovací prostředky, které často napáchají více škody než užitku. Jedna taková medialní rada za účelem vyhubení těchto mnohonohých příšer, které k nám v posledních letech přivadrovala s letištěm Václava Havla a globálním oteplováním je groteskní nápad rádobyodborníka - nechat pokosit lokalitu s prokazatelným výskytem zápřednic v domnění, že je vyhubí. Pochopitelně se to minulo účinkem. Zápřednice slehlou travinu houfně opouštěly s razancí budoucích matek. Záhy se Media a pseudozoologové odmlčeli..
Incidenční období je zápřednic považována perioda dospívají což je koncem června, následně námluvy, kdy jsou velcí samečci mimo své úkryty. Mláďata se líhnou v pozdním létě až podzimu. Koncem září až října samice hynou.
Účinky jejich toxických enzymů mají u hmyzu a drobných bezobratlých živočichů silný insekticidní a cytotoxický účinek následně vyvolávají svalové dystrofie.
Pro člověka však nepředstavuje větší nebezpečí. Kousnutí je ale bolestivé.
Jed našich stepníků včetně E. moravicus může vyvolat otok a svalové dystrofie, ale díky velmi skrytému způsobu života, nepředpokládám, že by jej někdo úmyslně doloval ze země a následně mačkal v rukách…
V současné době máme potvrzený výskyt nejspíše 4. druhu stepníka a zároveň největšího zástupce rodu Eresus na našem území. Můžeme předpokládat stejné nebo silnější účinky než u stepník moravský. Připomínám, že všechny druhy stepníků se nachází v červené knize ohrožených živočichů a jsou zákonem chráněny.
Relativně časté je kousnutí od pavouků, vyskytujících se v blízkosti obydlí, např. rody Dysdera (Dysderidae) nebo cedivky rodu Amaurobius (Amaurobiidae), zejména velká synantropně se vyskytující A. ferox.
Jeden nedávný případ za všechny: k zasažení klepítky došlo při neopatrném vynesení nezvaného hosta v holých dlaní mimo vinná sklepení. i když to byl zajisté dobrý úmysl, pavouk vás za kamaráda nepovažuje a tak s odpovědí k narušiteli nejspíše dlouho neotálel. Naštěstí pro oba - přežili. Pro dotyčnou osobu šok a pouze intenzivní brnění po dobu 6-ti hodin. Pro pavouka nejspíše návrat odkud byl vypuzen..
Taktéž může být nepříjemné kousnutí od velkých snovaček rodu Steatoda což je blízká příbuzná černých vdov rodu Latrodectus (Theridiidae)
Rozhodně bych tyto tvory nepodceňoval. Na to jsme slezli teprve nedávno ze stromů..
Druhů, kteřé při neopatrném zacházení dovedou prokousnout lidskou kůži je celá řada. Nicméně jejich jed až na výjimky vykazuje zanedbatelné účinky.
Zdaleka nemáme zmapované jejich obranné mechanizmy nemluvě o geograficky se rozšiřující areal nepůvodních druhů.
Ať je láska k pavoukům a pavoukovcům sebeupřímější, do holých rukou je nikdy nebereme a to včetně těch nejmenších.
Mnohdy si tak ušetříme nepříjemná překvapení.
Standa Macík
Zde i já musím poděkovat, za vyčerpávající příspěvek, který mi přinesl leccos nového. Abych se přiznal, když jsem se před pár lety o zápřednici dozvěděl, při vyhledávání informací jsem si s velkým sebezapřením přečetl článek na Novinky.cz. Musím uznat, že (a ne, že by to byla výjimka) větší snůšku žvástů jsem nikdy nečetl. Teď jsem si článek znovu našel a všiml si věty: "Kousnutí se dá srovnat s bodnutím včely nebo sršně." Chtěl bych upozornít, že když já sám jsem výše něco takového napsal, nečerpal jsem z tohoto článku a myslel jsem to tak, že stejně jako u vos a včel jsou spíše v "ohrožení" alergici. Z mediálních cest nečerpám žádné informace, ani co se týče chovu, ani mimo to, z čehož něco jste sám vypsal a naprosto s Vámi souhlasím, že to jsou žvásty.
Hlavně abych se přiznal, tak ohledně pavouků mám pouze obecné znalosti, které jsem mimo studia čerpal z pár knih, které se věnují bezobratlým obecně a se článků na internetu (na pohled věrohodných), takže do hloubky jsem šel jen u faktů a druhů, které mne zajímaly.
Naprosto s Vámi soushlasím, že manipulaci rukou je dobré se vyvarovat, ovšem vždy jsem měl dojem, že riziko napadení hrozí hlavně u lučních pavouků, jako jsou křižáci (Araneus, Argiope), lovčíci (Pisaura, Dolomedes), čelistnatky (Tetragnatha), snovačky (Enoplognatha, Achaeranea) nebo různé šetiočky, maloočky a lepovky. Nenapadlo by mne, že i od běžně doma se vyskytujících jedinců se člověk může dočkat nemilého překvapení. Je tedy pravda, že svůj strach z pavouků jsem již dávno hodil za hlavu a teď tyto potvůrky zbožňuji, takže je nechávám doma, když na nějakého narazím, takže už s nimi nemanipuluji. Pokud zrovna nemám strach, abych ho při úklidu neporanil.
Je vidět, že pavoukům rozumíte a já si toho dovolím mírně využít k otázce - kdysi, když jsem se s tématem pavouci blíže seznamoval, narazil jsem ve Velké knize živočichů na slídáka tatarského (Lycosa singoriensis). Zaujal mne, protože v této knize jsou co si pamatuji jen druhy, které se vyskytují v ČR. Hledal jsem na internetu a na myslím dvou stránkách se zmiňovali, že tento pavouk u nás byl ve volné přírodě zaznamenán, ale že je velmi vzácný. Ovšem není na seznamu ohrožených druhů. To pro mne bylo jasnou zprávou, že tento druh se u nás nevyskytuje. Ovšem na seznamu ohrožených druhů je i štír kýlnatý (Euscorpius carpathicus), jehož existenci u nás mnozí vyvrací, takže jsem usoudil, že tímto se řídit nelze. Vyskytuje se u nás tento druh? Protože jinak netuším, proč by byl v knize u českých pavouků.
Michal Siegel
michal.siegel
napsal(a):
Zde i já musím poděkovat, za vyčerpávající příspěvek, který mi přinesl leccos nového. Abych se přiznal, když jsem se před pár lety o zápřednici dozvěděl, při vyhledávání informací jsem si s velkým sebezapřením přečetl článek na Novinky.cz. Musím uznat, že (a ne, že by to byla výjimka) větší snůšku žvástů jsem nikdy nečetl. Teď jsem si článek znovu našel a všiml si věty: "Kousnutí se dá srovnat s bodnutím včely nebo sršně." Chtěl bych upozornít, že když já sám jsem výše něco takového napsal, nečerpal jsem z tohoto článku a myslel jsem to tak, že stejně jako u vos a včel jsou spíše v "ohrožení" alergici. Z mediálních cest nečerpám žádné informace, ani co se týče chovu, ani mimo to, z čehož něco jste sám vypsal a naprosto s Vámi souhlasím, že to jsou žvásty.
Hlavně abych se přiznal, tak ohledně pavouků mám pouze obecné znalosti, které jsem mimo studia čerpal z pár knih, které se věnují bezobratlým obecně a se článků na internetu (na pohled věrohodných), takže do hloubky jsem šel jen u faktů a druhů, které mne zajímaly.
Naprosto s Vámi soushlasím, že manipulaci rukou je dobré se vyvarovat, ovšem vždy jsem měl dojem, že riziko napadení hrozí hlavně u lučních pavouků, jako jsou křižáci (Araneus, Argiope), lovčíci (Pisaura, Dolomedes), čelistnatky (Tetragnatha), snovačky (Enoplognatha, Achaeranea) nebo různé šetiočky, maloočky a lepovky. Nenapadlo by mne, že i od běžně doma se vyskytujících jedinců se člověk může dočkat nemilého překvapení. Je tedy pravda, že svůj strach z pavouků jsem již dávno hodil za hlavu a teď tyto potvůrky zbožňuji, takže je nechávám doma, když na nějakého narazím, takže už s nimi nemanipuluji. Pokud zrovna nemám strach, abych ho při úklidu neporanil.
Je vidět, že pavoukům rozumíte a já si toho dovolím mírně využít k otázce - kdysi, když jsem se s tématem pavouci blíže seznamoval, narazil jsem ve Velké knize živočichů na slídáka tatarského (Lycosa singoriensis). Zaujal mne, protože v této knize jsou co si pamatuji jen druhy, které se vyskytují v ČR. Hledal jsem na internetu a na myslím dvou stránkách se zmiňovali, že tento pavouk u nás byl ve volné přírodě zaznamenán, ale že je velmi vzácný. Ovšem není na seznamu ohrožených druhů. To pro mne bylo jasnou zprávou, že tento druh se u nás nevyskytuje. Ovšem na seznamu ohrožených druhů je i štír kýlnatý (Euscorpius carpathicus), jehož existenci u nás mnozí vyvrací, takže jsem usoudil, že tímto se řídit nelze. Vyskytuje se u nás tento druh? Protože jinak netuším, proč by byl v knize u českých pavouků.
Michal Siegel
Zdravím,
populace slídaka tatarského (Lycosa signoriensis)
http://arachnos.eu/cs/araneomorphae/lycosidae/lycosa/item/7-lycosa-singoriensis-confirmed-appearance-of-fauna-in-the-czech-republic
se opet zacinaji navracet diky adekvatnim klimatickym podminkam...sice se jedna spise o endemity ale byly zaznamenany i pripady vyskytu v tesne blizkosti lidskych obydli, (sklady, staveni apod.) ikdyz se nejedna o ryze synantropni druh ;) je to dano prevazne zlepsenim geografickych a klimatickych zmen, ty prospivaji opakovanym migracim, adaptacim a zakladanim novych populaci... co se tyce stira kylnateho v poslednich nejmene 15. letech nebyly zaznamenany takrka zadne vyskyty ale vzhledem ke zmenam ktere jsem uvedl vyse je velika moznost znovu navraceni, usidleni :) coz by bylo velice prinosne pro ceske arachnologicke odvetvi a sub. ekologicke obory.. nazorny priklad (vzhledem ke globalnimu oteplovani ktere je prirozene a opakuje se nesoumerne, cyklicky v radech desitek, stovek i vic let) tomu je u pocetnych populaci Argiope brunechi a Cheiracanthium punctorium ktere zde vyse uvedl kamarad, kolega Standa ..
Ondřej Reichmann
Páni, po těchto článcích jsem ještě více šokována. Jak už jsem prozradila, mám opravdu značnou fóbii z těchto zvířátek a věřte, že v danou chvíli, kdy něco takového potkám, leze to po mně a podobně, je mi jedno, co je to za pavouka, jakou má velikost, zda je chráněný a podobně...(zřejmě s tím nebudete souhlasit a budete naštvaní), ale já tyto tvorečky hubím..
Bejvalá měla taky fóbii... Tak jsem jí jednou hodil subadult samce Brachypelma vagans na břicho, a když zjistila, jak pěkně to lechtá, tak začala mít pavouky ráda a furt mě přesvědčovala, ať jich nakoupim víc :D Je to jen o psychice, zkuste je radši poznat a zjistit, co je na nich krásnýho, než je hubit ;)
Kate235

XXX.XXX.37.98
anubishb

XXX.XXX.233.34
Zdravím všechny
Obracím se na vás s prosbou zda by mi někdo dokazal říct co je to za pavouka. Dneska mě vyděsil když mi lezl v práci po peněžence.
Díky za odpověď.
Issues

XXX.XXX.160.77
V pavoucích se vůbec nevyznám, ale když se pánům tolik líbil na té fotce, tak se se svým exemplářem taky pochlubím... jako laikovi se mi zdá ještě hezčí.
vercos

XXX.XXX.144.16
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat na pavouka co má na zadečku kusadla a zadeček je jako vosa jenom tmavý.Děkuji Veronika.
ruza135

XXX.XXX.33.126
Dobry den nevite nekdo co je to za pavouka? Jen jsem zvedavi;-D.
Ala,70

XXX.XXX.166.139
Dobrý den, múžete mi prosím prozradit, co je to zač?
Sdílíme spolu kancelář, tak abych věděla s kým mám tu čest.
Děkuji.
LeniRo

XXX.XXX.155.75
Dobrý den, zajímalo by mě s kým to skoro sdílím polštář, ubytoval se mi během vichřice víceméně za hlavou. Díky za odpověď.
LeniRo

XXX.XXX.155.75
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to pokoutník domácí.
LeniRo

XXX.XXX.39.21
Díky.
Marek123456

XXX.XXX.18.62
Dobrý den omlouvám se, ale partnerku kousl tento pavouk jen pro jistotu nevíte co je to za druh ?