Dobrý den, potřeboval bych takovou radu. O víkendu jedu do Brna si koupit na burzu prvního pavouka a psal mi pan. Řehák že si mám u něho zamluvit pavouky abych ho měl jistého. Co to znamená třeba 0,1 8 svlek.. svlek vím ale co to 0,1? A co znamená ještě SUB/ADULT? Popřípadě kolikátý svlek si mám koupit? Díky za rady
SUB/ADULT znamená, že může být již dospělý, ale nemusí. U bezobratlích z odchytu bývá určení pohlavní dospělosti dost komplikované (velikost totiž bývá dost různorodá (i v případě stejné lokality)). Ono komplikované je to ostatně i u těch z odchovů.
Pokud se tedy nejedná o druh a pohlaví s viditelnými znaky pohlavní dospělosti, které se projeví až v té dospělosti (např. bulby u adult samců pavouků).
araneus84
napsal(a):
SUB/ADULT znamená, že může být již dospělý, ale nemusí. U bezobratlích z odchytu bývá určení pohlavní dospělosti dost komplikované (velikost totiž bývá dost různorodá (i v případě stejné lokality)). Ono komplikované je to ostatně i u těch z odchovů.
Pokud se tedy nejedná o druh a pohlaví s viditelnými znaky pohlavní dospělosti, které se projeví až v té dospělosti (např. bulby u adult samců pavouků).
Jak napsal kolega,označení subadult či sub/adult se udává u jedinců,kteří jsou domněle svlek před dospělostí,což ale nemusí znamenat,že adultní už třeba nejsou(v případě importů už za sebou klidně můžou mít i nějaký ten odchov)V případě odchovaných jedinců taky záleží na tom v jak velkém prostoru vyrůstají,jak jsou krmení,při jaké teplotě,atd...
Takže i když se zdá být pavouk relativně malý,může už být klidně dospělý.
Ale pozor na miniatury(např:Heterothelle,Holothele,Euathlus,Hapalopus,atd...)ti Vám nikdy tak velcí jako např.Brachypelmy,atd..nevyrostou:)
Já obecně považuji za adultní u afrických a asijských samic(z Ameriky pouze Aviculariinae) tak 10-11sv.(i když už jsem viděl odchovy i u 9sv samic P.irminia a E.cyanognathus)
U amerických zemních většinou dospívají samice o pár svleků později.
S pozdravem,Jozef.