Jak starou samici sklípkana lze spářit.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.5.2014 13:30
jstambera

XXX.XXX.244.128

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zkušenějších chovatelů. Jak stará samice může být aby byla možná napářit??

děkuji všem za odpovědi

16.5.2014 15:06
araneus84

XXX.XXX.156.230

Dospělou....
Nedá se napsat, za kolik let samice dospěje. Pominu to, žes nenapsal ani rod ani druh (brachypelmy dospivaji za 2-3 roky, Grammostoly oproti tomu napr az za 6 let). Hodně záleží na podmínkách v jakých si ji choval (teplota, vlhkost, intenzita krmení, atd...).

Nejjednodušší máš vygooglit si za jak dlouho dospívá tebou chovaný druh pavouka, kouknut se na velikost v dospělosti a zkusit odhadnout, zda už dospělá je nebo není a podle toho koupit samce a "zkusit to"...
Optimisté se budeou řidit minimální dobou za kteoru může dospět, pesimisté tou pesimistickou...

16.5.2014 16:25
jstambera

XXX.XXX.244.128

asi jsem to špatně formuloval. Jde mi o to v jakém věku je ještě možno samici napářit. Jestli má cenu pářit třeba 12 let starou B. vagans např.

24.5.2014 21:49
tomasekjirka

XXX.XXX.244.116

Dobrý den, myslím si že ji má smysl pářit. Ve sklípkanech se skoro vůbec nevyznám, ale čtu o všem:)
Brachypelmy se běžně dožívají kolem 20ti let. Pokud vím samička může reprodukovat kdykoli, dokud je při síle.

2.6.2014 13:35
avicularia.azmodan

XXX.XXX.98.204

zajímalo by mě, jak se pozná že je samice dospělá.

Nebudu se bavit o letech, protože to, jak jste tu psal, je individuální a záleží to na jiných okolnostech.

Zajímalo by mě v jakém svleku a dle jakých znaků to poznáte?

Už jsem se na to ptal a dle odpovědí mi přišlo že vlastně nikdo neví, neco vám lidi řeknou a zpravidla říkají věk, kdy už by dospělá být měla. Takže nějaké univerzální "po čtyřech letech" nebo "v 10. svl" (upraveno samozřejmě druhem jak tu bylo již napsáno) Ale přesné znaky u samice jsem se nedozvěděl...

U samce je to jednoduché a tak jediné směrodatné by asi bylo to zkusit. Bud dospělá bude a spáří se nebo ne a bude se ho bát nebo ho sežere. Ale musí být přece nějaké znaky které vám, podobně jako u samce, reknou "ted proběhl ten dospělostní svlek".

2.6.2014 18:04
spider83

XXX.XXX.237.230

Tak B.vagans už by snad po 12ti letech dospělá být mohla:)
Jinak já osobně považuju samice za adultní(vyjímaje možná podčeleď Theraphosidae) cca po 10sv,ale už jsem měl i odchov od 9sv samic(H.incei,P.irminia a kamoš E.cyanognathus)
Nedávno kámošovi dokonce udělala planý kokon samice E.rufescens myslím po 7či 8svleku.

3.6.2014 15:57
araneus84

XXX.XXX.156.230

avicularia.azmodan napsal(a):
zajímalo by mě, jak se pozná že je samice dospělá.

Nebudu se bavit o letech, protože to, jak jste tu psal, je individuální a záleží to na jiných okolnostech.

Zajímalo by mě v jakém svleku a dle jakých znaků to poznáte?

Už jsem se na to ptal a dle odpovědí mi přišlo že vlastně nikdo neví, neco vám lidi řeknou a zpravidla říkají věk, kdy už by dospělá být měla. Takže nějaké univerzální "po čtyřech letech" nebo "v 10. svl" (upraveno samozřejmě druhem jak tu bylo již napsáno) Ale přesné znaky u samice jsem se nedozvěděl...

U samce je to jednoduché a tak jediné směrodatné by asi bylo to zkusit. Bud dospělá bude a spáří se nebo ne a bude se ho bát nebo ho sežere. Ale musí být přece nějaké znaky které vám, podobně jako u samce, reknou "ted proběhl ten dospělostní svlek".

Svleky jsou u sklípkanů opět individuální. Neříká to skoro nic. Chovejte sklípkana ve špatných podmínkách a bude se vám svlíkat "každou chvíli", takže těch svleků může mít za 3 roky klidně 20 a dospělý přesto nebude.

Žádný znak jak poznat dospělou samici sklípkana oproti subadultní neexistuje. Určení dospělosti je možné prostě pouze odhadnout dle zkušeností chovatele a velikosti a stáří sklípkana. Nic víc, nic míň. V přírodě nemusí být vždy vše snadno určitelné.
Prostě až samice dosáhne určitého věku/svleku, zkuste ji spářit...

Přidejte reakci

Přidat smajlík