Dobrý den, děkuji za reakci a protože víte o broucích víte hodně tak bych se vás chtěl na něco zeptat.Pořídil jsem si L3 Chelorrhina polyphemus confluens a jedna larva má černou nohu a je strašně agresivní,vadí to pak nějak až z ní bude imaga?Žere normálně a za 5 dní přibrala 2g.
https://lh4.googleusercontent.com/-Bt8lutJ9bHI/U6SwtANz_iI/AAAAAAAANAU/sqrJkD8Fp60/w529-h881-no/IMAG3597.jpg
Zdravím,
pokud Vám záleží na velikost, je dobré k tomu všemu, co je psáno výše ješte doplnit do stravy kravský trus. Ovšem ten suchý. Ono larvy ho dobře přijímají a někdy je lepší než granule. Já osobně jsem od granulí upustil kvůli věčnému kontrolování a plesnivění. Do substrátu přimíchám sušený a lehce nadrcený kravský trus a je to. Docílil jsem tak imág Chelorrhina polyphemus confluens o velikosti i přes 8 cm
. Brzy budou od nich larvy k dispozici..
Dávám to tak 50:50. Já už přímo sbírám ty suché. Není v nich žádný nežádoucí hmyz a hlavně nezapáchá. To je základ, potom to nemusí být zrovna příjemné mít to doma. Ten suchý stačí jen obrat od trávy, nadrolit a zamíchat do substrátu. Tuším, že se dá koupit přímo granulovaný kravský nebo koňský u zahrádkářů ale s tím nemám zkušenosti.
Samozřejmě můžete dát i méně . Více ale určitě ne. Mě ho konzumovali celkem dobře, tak jsem jim dopřával
. S koňským trusem nemám zkušenosti ale kamarád mi říkal že ho dává a v pohodě.
Omlouvám se že reaguju až teď,byl jsem pro ten kravskej trus
Je suchej ale na spod ještě trochu vlhkej tak ho nechám proschnout a pak ho namíchám do substrátu. Nevadí teda že budu přikrmovat nadále salátem a šlupkama od jablka když budou mít vydatnej substrát? Abych je nějak nepřekrmil :D Jinak chtěl bych vám pochválit váš web na který chodím každý den a furt si ho čtu dokola,máte tam ho opravdu hezky udělanej.
V pohodě, to jste celkem rychlík . Já pro nejbližší trus musím daleko. Určitě ho nechte proschnout a potom nadrťte a přimíchejte do substrátu. Tam ho už můžete lehce porosit. S dalším přikrmováním by problém být nemusel. Uvidíte sami jak to budou přijímat, zda bude ubývat substrát nebo příkrm a podle toho budete doplňovat popřípadě něco vynecháte. Můžete zkusit 5 larev krmit jen příkrmem a 5 substrátem s trusem a potom uvidíte, co mělo větší úspěch a v tom budete pokračovat
. Já dávám některým jen substrát + ten trus a jsem s výsledky spokojen.
Jinak díky moc za pochvalu webu. Teď bohužel není moc čas tam doplňovat nové příspěvky ohledně chovu jednotlivých druhů ale určitě se brzy na to vrhnu a dodělám vše co mám odchované.
To má u vás všechno tak velké rohy? Snad ty moji brouci budou mít alespoň poloviční rohy jako ty vaši brouci. CO se týče brouků tak je tady to můj druhý druh tak snad se mi podaří odchovat krásné a velké brouky.Až se poštěstí tak oživím tuto diskuzi pár fotkama. K trusu to mám kousek,známej chová dvě kravky a u něj jsem za 20 minut tak mám kde ten trus brát,ale tý trávy co v tom je,zítra dopoledne u telky tu trávu vyberu.
Tak to víte, že se najdou i jedinci co vylezou s menšími rohy, takže všechno ne . Ale snažim se jim dopřát kvalitní živiny. Brouci se potom odvděčí jak velkou velikostí, tak i samice jsou potom plodnější a snášejí více vajíček a mohou se i déle dožít.
Určitě se potom pochlubte jak to dopadlo.
Pro ty Chelorrhiny je ideální velikost substrátu těch 10 - 15 cm. Pro menší druhy jako např. Smaragdesthes, Tmesorrhina a podobné stačí do těch 10 cm.
12 cm bude určitě stačit takže v pohodě, klidně ho můžete snížit na 10 cm, ať tam máte nějakou rezervu mezi substrátem a mřížkou. Ono kdyby jste ten substrát měl nakloněný, může se stát, že ho brouci srovnají a bude se sypat přes ty mřížky.
Tak dávám sem fotky, abych trochu "zkrášlil" tuto diskuzi když už se to týká brouků. Určitě také budete chovat krásné brouky.
Jen nabrat zkušenosti a pak už je to vesměs to samé + - jiné detaily v nárocích jednotlivých druhů.