T. Stirmy - problémy při svleku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.8.2014 09:39
avicularia.azmodan

XXX.XXX.50.167

chovám pavouky cca 11 let a rukama mi prošlo několik druhů. To co ale předvádí má T. Stirmi jsem ještě nikdy neviděl.

Je to pavouk starý cca tři a půl roku a její "ségra", které už se v pořádku svlékla má v těle cca 9cm a v nohách cca 21 cm.

Tato T. Stirmy si lehla na záda, že se bude svlékat včera kolem 22hod. dnes ráno v 6:00 však nejevila žádnou změnu. Její "ségru" jsem časově neměřil, ale za tu dobu jsem očekával že už se bude soukat ze své staré kůže ven. Neděje se tak...jelikož mi to přijde časově příliš dlouhé tak se obávám, že je/bude pavouk mrtvý.

Samozřejmě uvidím až se v pět hodin vrátím domů z práce, nicméně mě tato situace netěší. Setkal se někdy někdo s tímto?

Stalo se mi, že si při svleku pavouk utrhl nohu, že měl deformované nohy nebo že krátce (do půl roku) po svleku pavouk zemřel, ale nikdy tohle...
Ještě bych dodal, že je chována ve stejných podmínkách jako její sestra. Zbytky potravy, živé krmení, plísně, nečistá voda, nic takového v teráriu není. Teplota se pohybuje teď v létě mezi 24-27 stupni, vlhkoměr nemám, ale substrát mají obě permanentně vlhký a mají i misku s vodou. Bez problémů lovily a žraly. Samozřejmě po dobu svleku nic nepřijímaly. Pavouk během svleku nebyl rušen, je na klidném místě v tmavé chodbě...tak nevím co se mohlo stát... smajlíksmajlík

15.8.2014 10:39
dzira

XXX.XXX.242.244

Zdravím. Se stirminama jsem zatím nikdy problém při vslecích neměl. Ba naopak mi příjde, že to vyrušováni snesou dobře. Jedna velká samice se mi začala svlékat v plastový krabičce cestou do auta, když jsem stěhoval a zvládla to jako by se nic nedělo.
Tohle jsem ale řešil u B. vagans. Taky byla na zádech a krom toho, že ji puknul karpax, se nic nedělo. Pavouk ve svlečce uvázl. Pro pavouka je to jistá smrt a jediný co se dá zkusit je, pomocí pinzety nebo co vás napadne mu z toho pomoct. Ale je to dost náročná piplačka a díky ještě měkkému tělu pavouka dost pro pavouka poškozující. Mně se to díky malénu vzrůstu pavouka nepovedlo a pavou zemřel :/
Řekl bych, že se nejedná o špatné podmínky, které by vedly k téhle situaci. Spíše se přikláním k tomu, že tento náročný proces prostě pavouk nezvládl. Při ležení na zádech se v pavoukově těle musí dostatečně zvýšit tlak, aby svlečka praskla a udělal se v ní prostor, aby se z něj dokázal vysoukat.
Doufám,že si stirmina dává jen na čas a že až příjdete domů, bude již v novým kabátu.
Toto je odkaz na youtube, kde chovatel zkouší své blondi pomoc:

https://www.youtube.com/watch?v=d_3IW-od198&list=UUU_EzYoj9nO_2hv-fXP5-vQ&index=102

Tomáš J.

Přidejte reakci

Přidat smajlík