Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.11.2014 09:12
skadrys

XXX.XXX.203.57

Dobrý den přátelé,
rád bych se zeptal, jestli máte někdo zkušenost s děláním substrátu pro larvy, jako to dělá Daniel Ambühl. Zajímalo by mě, co do něj všechno dává, jak dlouho se to musí nechat uležet a pro jaké larvy je to vhodné. Předem děkuji za odpovědi.

https://www.youtube.com/watch?v=Y-jUgjeAOEk&list=UU9D0c5aHaK_jrBiLliNVv7w

29.11.2014 15:17
t.hops

XXX.XXX.244.131

Myslim , že z videa je všechno jasný. 10 kg bukovejch pelet , voda , 2 kg sušenejch otrub a nějaká kultůra z kompostu aby měl ten život z čeho bujet.uzrát ve stínu a teple 2-3 měsíce.(takže bych počkal na léto)

29.11.2014 16:33
skadrys

XXX.XXX.203.57

A prosím je to v hodné pro larvy rodu mecynorrhina ?A kde seženu tu kurturu?

1.12.2014 14:24
t.hops

XXX.XXX.139.148

To sem jedinej komu stojíš za odpověď.Mno jak moc je to dobrý ozkoušeno nemám.Ale pro Mecyny to bude asi dobrý,zima na experimenty není moc vhodná.Lepší je to mít venku , doma sem si to zamořil smutnicema až bych brečel.Ta kultůra(mikroorganismy) je v každym neupraveným substrátu v hrabance , nebo když proseješ substrát s larvama tak v těch fekálních peletách.Jesli sis všiml na tom videu jak tam mixuje hlínu ve vodě tak to je na nastartování kultury v pilinách.stačí málo,rozjede se to rychle.nastuduj na fóru na bugnation.co.uk , s překladačem to snadno přelouskáš.smajlík

1.12.2014 17:16
michal.siegel

XXX.XXX.20.199

Tak co já osobně jsem koukal, tak Daniel Ambühl v jednom videu ukazuje, jak vytváří substrát pro Mecynorrhiny - smíchá hrabanku s trouchem v poměru 1:1 a do výslednou směs smíchá z tlejícím listím tak, že listí tvoří mezi 30 - 40% objemu smajlík. Tlející listí se sbírá na podzim těsně před opadem, jedná se prakticky o tu vrstvu, kterou každý chovatel odhrne, než nasbírá hrabanku smajlík. A když už jsme u Mecynorrhin, tak doporučuji přikrmovat je mrkví smajlík.

6.12.2014 22:45
marek660

XXX.XXX.248.128

co plíseň a roztoči?

7.12.2014 00:08
michal.siegel

XXX.XXX.25.217

marek660 napsal(a):
co plíseň a roztoči?

V chovu jsem je zatím nezaznamenal, proč se ptáte?

7.12.2014 08:28
marek660

XXX.XXX.248.128

protože mrkev jsem nezkoušel,tak mě zajímalo jaké jsou zkušenosti

7.12.2014 08:53
marek660

XXX.XXX.248.128

ještě k mrkvi-z článků a diskuzí jsem pochopil,že je to jen úspora substrátu a že příkrm mrkví nemá vliv na výslednou velikost brouků nebo jejich rohů-souhlasíte?

7.12.2014 12:30
michal.siegel

XXX.XXX.25.217

marek660 napsal(a):
ještě k mrkvi-z článků a diskuzí jsem pochopil,že je to jen úspora substrátu a že příkrm mrkví nemá vliv na výslednou velikost brouků nebo jejich rohů-souhlasíte?

Rozhodně nesouhlasím smajlík. Bohužel jsem si až před nedávnem pořídil slušný fotoaparát, takže nemohu doložit fotkami z minulosti. Ale pokud stejně staré larvy M. ugandensis nepřikrmované mrkví mají 27g a ty přikrmované mají 38g, tak už to samo o sobě o něčem vypovídá. Jinak v mém chovu mrkev ani salát nebo zelí neplesniví, jediné, co mi plesniví, jsou granule, ale tam si na plísni larvy pochutnávají, a ovoce u Dicronorrhin a Pachnod, kde si na ní larvy také pochutnávají, ale roztoči se také množí jeden za druhým, takže larvy potom v karanténě zbavím roztočů smajlík.

7.12.2014 19:09
chudoba.josef

XXX.XXX.187.187

t.hops napsal(a):
Myslim , že z videa je všechno jasný. 10 kg bukovejch pelet , voda , 2 kg sušenejch otrub a nějaká kultůra z kompostu aby měl ten život z čeho bujet.uzrát ve stínu a teple 2-3 měsíce.(takže bych počkal na léto)

Zdravím všechny, vrátím se k původní myšlence tohoto vlákna. Mám doma pytel bukovych hoblin, tak bych to v létě zkusil. Hodil bych to na pár měsíců do sudu, jen jsem se chtěl zeptat, zda-li je potřeba to míchat a taky jestli má být sud po celou dobu uzavřen nebo to má větrat? Jsem z města, tak bych to dal k rodičům na zahradu, jenže tam bych se tak často nedostal pokud bukovych to bylo třeba michat ... Díky moc za odpověd ;-)

8.12.2014 14:30
t.hops

XXX.XXX.244.131

Míchat bys to měl , aspoň ze začátku každý den , než se ustálí teplota.Jak to začne pracovat tak vzniká teplo a čim větší nádoba tím víc tepla (mícháním to srazíš) a neměl by ses dostat nad 40°C.A ještě to provzdušňuješ mícháním a to taky urychluje zrání.Jenže jak to pracuje a jak to mícháš tak se to i rychle vysouší tak je dobrý hlídat vlhkost.Takhle bys měl mít hotovo za + - měsíc.
Nebo to udělej jak Daniel , že to dáš do pytle od brambor (ten dýchá po celém povrchu) a na zahradě ve stínu a teple to máš za 3 měsíce.Pytle nepokládej přímo na zem , ale radši na něco polož aby ti tam nenalezly žížaly a jiná havěť.

8.12.2014 16:13
chudoba.josef

XXX.XXX.135.246

t.hops napsal(a):
Míchat bys to měl , aspoň ze začátku každý den , než se ustálí teplota.Jak to začne pracovat tak vzniká teplo a čim větší nádoba tím víc tepla (mícháním to srazíš) a neměl by ses dostat nad 40°C.A ještě to provzdušňuješ mícháním a to taky urychluje zrání.Jenže jak to pracuje a jak to mícháš tak se to i rychle vysouší tak je dobrý hlídat vlhkost.Takhle bys měl mít hotovo za + - měsíc.
Nebo to udělej jak Daniel , že to dáš do pytle od brambor (ten dýchá po celém povrchu) a na zahradě ve stínu a teple to máš za 3 měsíce.Pytle nepokládej přímo na zem , ale radši na něco polož aby ti tam nenalezly žížaly a jiná havěť.

smajlík Díky moc, udělám to v tom pytli, pac nebudu moct se o to starat a za 3 měsíce si dojdu pro hotovku smajlík Snad si to udrží požadovanou vlhkost, předpokládám že nevadí že na to zaprší...

8.12.2014 16:41
michal.siegel

XXX.XXX.20.225

chudoba.josef napsal(a):
smajlík Díky moc, udělám to v tom pytli, pac nebudu moct se o to starat a za 3 měsíce si dojdu pro hotovku smajlík Snad si to udrží požadovanou vlhkost, předpokládám že nevadí že na to zaprší...

Déšť nevadí, alespoň se to trochu provlhčí smajlík. Tedy jsou i pytle, které nepropustí krom vzduchu nic, tak tam se taky nic nestane.

8.12.2014 19:09
chudoba.josef

XXX.XXX.135.246

Super, díky chlapy, určitě to zkusím ať jsou pak brouci pěkně velicí ;-)

10.12.2014 08:02
t.hops

XXX.XXX.244.131

chudoba.josef napsal(a):
Super, díky chlapy, určitě to zkusím ať jsou pak brouci pěkně velicí ;-)

Ale určitě né tak velký jako tento smajlík
http://www.wcinsects.com/world-record-beetle-breeding

10.12.2014 13:43
michal.siegel

XXX.XXX.20.78

t.hops napsal(a):
Ale určitě né tak velký jako tento smajlík
http://www.wcinsects.com/world-record-beetle-breeding

V Japonsku jsou specialisté na nosorožíky a roháče, mají tam pro ně speciální obchody a plno parádních doplňků, které u nás neseženete. Daniem Ambühl říkal i něco o speciálním časopise, kde jsou prezentovány ty největší kousky smajlík.

11.12.2014 12:09
t.hops

XXX.XXX.139.148

Když už byla řeč o substrátu , tak by mě zajímalo jestli nějak může ovlivňovat vývoj půdní reakce (pH) substrátu.Počítám že když je hrabanka z lesa tak bude i mírně kyselá a pomůže to upravit do neutrálu?
Dík MS za odpověď smajlík

11.12.2014 20:01
michal.siegel

XXX.XXX.20.68

t.hops napsal(a):
Když už byla řeč o substrátu , tak by mě zajímalo jestli nějak může ovlivňovat vývoj půdní reakce (pH) substrátu.Počítám že když je hrabanka z lesa tak bude i mírně kyselá a pomůže to upravit do neutrálu?
Dík MS za odpověď smajlík

smajlík Tak abych se přiznal, myslím si, že to není dobrý krok. Přeci jen je hrabanka přirozená, tudíž je přirozené i kyselé prostředí. Zásadité prostředí by larvám nemuselo dělat dobře smajlík.

Přidejte reakci

Přidat smajlík