Ahoj chci si nekdy koupit domaciho mazlicka a nevim jakeho. Doufam ze mi poradite, nemam zadny urcity vyber ale jako vetsina deti bych rada neco na mazleni. Ale ne kocku nebo psa, proto pisu sem- neci mensiho. A aby mi sem vsichni nepsali ze kdyz o zviratech nic nevim tak at si je nekupuju tak az si vyberu (doufam ze s vyberem pomuzete) si hodne knih prostuduju a zeptam se odbornika. Zatim dik vsem.
Bohužel Vám musím napsat přesně to, co nechcete slyšet - pořiďte dítěti plyšáka a ne živého tvora na mazlení. O každé zvíře, se musí někdo starat a pokud počítáte s tím, že protože je to zvíře pro dítě, tak se o něj bude starat ono, tak to tak nefunguje.
Až budete přemýšlet o tom, že si pořídíte domů malé zvíře (smířená s tím, že se o něj budete několik let starat Vy), které zvládne kontakt s dítětem, které si s ním, pochopitelně, bude chtít hrát a mazlit. Tak to bude jiná.
Ale zadavatelka je to dítě
Pokud rodiče souhlasí a jsou ochotní ti v péči o malého živého tvora pomoci, doporučovala bych ti potkany nebo osmáky. Oba tyto druhy jsou společenské, proto musíš počítat s minimálně dvěma.
Snadněji se ochočí potkan, osmák má zas výhodu delšího života.
Potkan více smrdí než osmák, ale zase je s ním více legrace, je schopen se naučit i jednoduché triky (přeskakování překážek, přijde na zavolání, zvládne jednoduchý aport papírové kuličky apod.).
Hodně dětí má křečka nebo morče, ale s těmi moc zábavy není. Křeček přes den spí a bývá kousavý, morče jen leží a žere.
davidka
napsal(a):
Pokud rodiče souhlasí a jsou ochotní ti v péči o malého živého tvora pomoci, doporučovala bych ti potkany nebo osmáky. Oba tyto druhy jsou společenské, proto musíš počítat s minimálně dvěma.
Potkan více smrdí než osmák, ale zase je s ním více legrace, je schopen se naučit i jednoduché triky (přeskakování překážek, přijde na zavolání, zvládne jednoduchý aport papírové kuličky apod.).
Hodně dětí má křečka nebo morče, ale s těmi moc zábavy není. Křeček přes den spí a bývá kousavý, morče jen leží a žere.
Prene tak ja jsem to dite, dik, premyslela jsem prave nad osmakem, podkanem nebo i nad morcetem(krecka take moc nechci) a pro odpoved pred tim vim ze se zvirete bezbavim az me nebude bavit a kazdodeni pece je samozdrejmosti dik moc a prosim piste dal.
davidka
napsal(a):
Ach, to se omlouvám - měla jsem dojem, že to bylo napsáno trochu jinak. Asi jsem se přehlédla.
Jinak jsem stejného názoru.
Já bych ti doporučil toho křečka, sice píšeš že ho moc nechceš. Já je chvám už 5 let a jsou super! Na mazlíka je dobrej křeček syrský ten je akorát velkej, ale zase má nevýhodu, že přes den spí. Probouzí se okolo 19 h, ale přes den asi 2y vyleze se napít a najíst.
Ještě bych ti doporučil bezsrstá zvířata, ty mají ůůůůžasně jemnou kůži a jsou přítulné a komické :D.
tvdnatka
napsal(a):
To prece vim. Pardon jestli sem to blbe napsala ale ujistuju vas ze kdxz uz tak jenom 2.
Tak to mi spadl kámen ze srdce a omlouvám se já, v poslední době narážím na samé husičky, co chtějí tahle zvířata po jednom a ještě na tom trvají :)
Morčata - jsou komunikativní (hodně vokalizují - brumlají, hvízdají), relativně přítulná (musíš si je ale samozřejmě vychovat). Nemají problém s denní aktivitou. Ale někomu přijdou "tupější" - mazlit se nechají, pokud jsou na to naučená, ale spíš si přijdou pro podrbání a hurá k misce. Potřebují "dlouhé" ubikace, aby měla dost prostoru pro běhání.
Osmáci - jsou velice aktivní, méně mazliví (dojdou si pro podrbání, naučí si brát krmení z ruky, ale jak se něco šustne, mohou brát "roha"). Zase záleží na tom, jak moc si je ochočíš. Jsou "hezčí" než potkani (zejména pro rodiče, mají chlupatý ocásek se štětkou na konci), ale jsou to spíš zvířata ke koukání než k tomu pravému mazlení. Taky je rodiče ale víc akceptují, protože nemají tak výrazný pach (prakticky žádný) jako jiní hlodavci (morče i křeček jsou cítit více, o potkanech a nedejbože myších ani nemluvě). Potřebují velkou klec plnou vybavení, je u nich vhodné i běhací kolečko (samozřejmě bezpečné a dostatečně velké), což pro většinu hlodavců vhodné není. Hodně hryzají a mají často noční aktivitu. Klec by měla mít skleněné nebo kovové dno, s oblibou se plastovým prohlodají do volného výběhu, kde v hlodání pokračují. Jsou trochu nároční na výživu (skoro žádné pamlskování, mají sklony k cukrovce).
Potkani - jsou aktivní a mazliví, aktivně vyhledávají lidské drbání (pokud jsou zase na to naučení). Ale rodiče je často neschválí ("hnusný" ocas, zápach a pověst "špinavého" zvířete). Za to jsou velice inteligentní, jsou schopni se naučit i různým kouskům. Když nemáš čas, zabaví se sami, když máš čas, budou se bavit s tebou. Nevýhodou je taky krátký život (ale v jistém ohledu je to i výhoda, nevíš, kolik času budeš mít třeba za tři roky...). Potřebují větší klec se spoustou prolézaček, závěsných pelíšků a pod. Mají sklony k obezitě, výživa by měla být kvalitní, ale nepřekrmovat je.
Ono každé zvíře má něco do sebe a svoje kouzlo, jen ho musíš odhalit :).
Pokud půjdeš do potkanů, tak doporučuju načíst tohle http://potkanomilec.konicky.net/prirucka.htm
Sice je to starší příručka a některé věci (třeba ohledně krmení) tam jsou zastaralejší (dnes víme už více), ale pořád je podstatně více informativní než všechny knížky o potkanech, co vyšly česky, tam je vždycky spousta blbostí.
Nějaké kvalitní info ještě najdeš tady: http://potkani.rodent.cz/
A pak doporučuju diskuzi na http://www.potkani-forum.cz/ - tam ti neporadí špatně, kdybys nevěděla. Nebo jestli dáváš přednost facebooku, tam je přímo skupina, jmenuje se Potkani, kde je spousta zkušených a znalých chovatelů.
A ještě tedy dodatek - potkany je lepší si brát z chovatelských stanic, které mají registraci pod klubem, protože zejména když jsi začátečník, tak tím předejdeš zbytečným komplikacím a problémům (jak třeba vychovat potkana, který není zvyklý na lidi, co dělat s nečekaně březí samici, jak se zbavit bouliček na uších - svrabu a pod.).
Velké plus také je, že chovatel ti je ochotný kdykoliv s čímkoliv ohledně potkanů poradit a vysvětlit :) (Ne jako ve zverimexu, kde ti prodavačka strčí krmení pro potkany, co mají zrovna na skladě a prodá ti omylem samce se samicí, protože se neumí ani podívat na pohlaví).
Jsem pro křečky, stačí jeden. A když dítě po čase omrzí tak mu to neva a když je dítě vytrvalé tak i z křečka umí být super mazlík co přiběhne na zavolání. Jako dítě jsem s křečkama začínala a našim dětem jsem je taky pořídila. Chodí na křeččí záchod, tak se zápachem není problém. A když pojedem na výkend pryč tak má vodu v napáječce a krmení v misce. Osmáci, pískáči, potkani, myši všichni žijí ve zkupinách a jsou opravdu společenští.
tvdnatka
napsal(a):
Dik moc za to. Ted sem nemocna tak muzu procitat ;-) a ta stanice pude jestli nebude nejak extra daleko ale stejne nekam zajedu (do chovatelske stanice).
Seznamy chovatelských stanic:
http://potkani.rodent.cz/index.php/clenstvi/seznam-chs/
http://www.czkp.cz/informace-o-klubu/seznam-clenu-ckp/
A i když třeba bydlíš někde, kde není stanice poblíž, často se dá domluvit s někým, že mláďata převezou, když mají cestu tvým směrem a pod :).