Závažný důvod mám, alespoň pro mě je to závažný důvod. Mám 4 morčátka (2 samce a 2 samice), bohužel se mi spolu nesnesou ani 2 samice ani 2 samci. Když je náparuji, tak mají hned mladé a zase každé morče zvlášť mít nechci, proto jsem se ke kastraci rozhodla. Pro Davidka- děkuji za info, už jsem v týdnu volala na VFU, jelikož jiné veteriny kastrace (obzvlášť samic) moc nedělají. Cena u samic je opravdu vysoká, nakonec jsem se rozhodla pro kastraci samců, jelikož cena je příznivější a hlavně u nich jde o menší zákrok a bylo mi řečeno, že to i lépe zvládají. Alespoň je pak můžu napárovat a mohou spolu bydlet vesele dál :).
Bohužel si nemohu vzpomenout kdo to byl, ale o kastraci morčecího samce už jsem u nějaké chovatelky četla, sameček byl prý hned po operaci stejně vitální jako dřív, rána se hojila velmi dobře. Pamatuji si to, protože mě překvapilo, že měl i stejné samčí projevy, jako před kastrací. Ne že by samice nakrýval, ale takové to typické naparování a zvuky. Docela by mne zajímalo, jestli i přes tyto projevy by druhý samec poznal, že to není konkurence a jestli by se prali.
Prali. když k tomu mají sklony před kastrací, pak se budou prát i potom.
morčecí samci spolu vycházejí velmi dobře (i líp, než holky, ty jsou haštěřivější), pokud si nikdy ani nečichnou k samici.
když mají nějakou "dámu" v blízkosti, velmi pravděpodobně se začnou s nástupem dospělosti bít. na výjimku jsem zatím nenatrefila.