Dobrý den, potřebovala bych poradit. Měla jsem dvě téměř čtyřleté samičky osmáka degu. Jedna z nich bohužel dnes zemřela a já mám obavy, že ta zbylá bude trpět samotou, ale nevím, jestli by se snesla s novým mláďetem samičkou.Dávat k ní starší se bojím, že se budou rvát. Samečka k ní dávat nechci, protože už nechci mladé. Nebo ji mám nechat samotnou a ještě víc se jí věnovat a bude to stačit? Moc děkuji za názory.
Určitě ji pořiďte další samičku, nejlépe asi mládě. Ale i starší by asi nebyl problém, ten občas bývá jen u kluků než si mezi sebou vyřídí kdo bude ten dominantnější. Jiné to pak bývá u velkých skupin když mají přijmout nového člena, ale ne u dvojice.
Pro jistotu ale doporučuji dát nového osmáčku do jiné klece (tak na dva tři dny)a nechat ji vedle té kde je vaše osmačka ať na sebe vidí a mohou se očichat. Také je vhodné seznamovat osmáčky na neutrální půdě, třeba udělat nějakou ohrádku na zemi a na chvilku to zkusit tam než je dáte společně. Když uvidíte že se k sobě chovají pěkně tak je můžete dát k sobě dřív.
Uvidíte, určitě se budou mít rádi - žádný osmák nechce být sám