Od vánoc mám potkanici, které by se dalo přezdívat, pochcaná Marry´. Ze záčátku, když byla malá, se nedala ani chovat. Nyní je to snesitelnější, ale můžu jí u sebe mít max. pár minut a hned je všude mokro. Pustit jí někde po pokoji tedy nepřipadá v úvahu. Asi to nebude moc normální? Předchozí potkani toho nedělali. Slyšela jsem že myši neovládají své vylučovací ústrojí ale tohle? Nechci jí stále trápit v kleci ale taky nechci být několikrát denně počuraná od hlavy až k patě (leze všude). Napadlo nás vyrobit jí nějaké potkaní spodky ale to byl opravdu jen vtip, i když by sakra pomohl . Vodu jí též brát nebudu. Co vaši potkani? Dělají to také? Máte nějakou vychytávku?
lexi7892
napsal(a):
Od vánoc mám potkanici, které by se dalo přezdívat, pochcaná Marry´. Ze záčátku, když byla malá, se nedala ani chovat. Nyní je to snesitelnější, ale můžu jí u sebe mít max. pár minut a hned je všude mokro. Pustit jí někde po pokoji tedy nepřipadá v úvahu. Asi to nebude moc normální? Předchozí potkani toho nedělali. Slyšela jsem že myši neovládají své vylučovací ústrojí ale tohle? Nechci jí stále trápit v kleci ale taky nechci být několikrát denně počuraná od hlavy až k patě (leze všude). Napadlo nás vyrobit jí nějaké potkaní spodky ale to byl opravdu jen vtip, i když by sakra pomohl . Vodu jí též brát nebudu. Co vaši potkani? Dělají to také? Máte nějakou vychytávku?
Všichni potkani značkují, ale jestli vás takhle počůrává hodně - je vůbec ochočená? Není vystrašená, že ji berete a saháte na ni? Je sama?
Ochočená je řekla bych až moc. Od prvních dnů s námi byla v obýváku, každý den se jí věnuji, někdy semnou chodí i do koupelny a na rameni nakoupit. Vystrašená není, když otevřu klec hned vyběhne z domku a chce ňamku. U lidí je ráda, u mě extra, ale stále někam spěchá a něco hledá, asi jídlo. Je v kleci sama, vím co to pro ni znamená, ale moje alergie by mě po dvou myších asi odporoučela. Snažím se jí věnovat jak to jde ale svůj klid samozřejmě taky má.
lexi7892
napsal(a):
Ochočená je řekla bych až moc. Od prvních dnů s námi byla v obýváku, každý den se jí věnuji, někdy semnou chodí i do koupelny a na rameni nakoupit. Vystrašená není, když otevřu klec hned vyběhne z domku a chce ňamku. U lidí je ráda, u mě extra, ale stále někam spěchá a něco hledá, asi jídlo. Je v kleci sama, vím co to pro ni znamená, ale moje alergie by mě po dvou myších asi odporoučela. Snažím se jí věnovat jak to jde ale svůj klid samozřejmě taky má.
No, neberte to hnusně, ale v tom případě bych si teda pořídila zvíře, na které alergii nemám, a jí našla nový domov někde, kde bude mít všechno, co potřebuje, včetně kamarádů stejného druhu. Možná si myslí, že když bude běhat dostatečně daleko, najde i jiného potkana...
Zbavovat se jí rozhodně nebudu, přijde mi horší zbavovat se již koupeného zvířete než že tu žije sama, jako to dělají lidi kteří už o zvíře nemají zájem. Navíc nikoho jiného nemám. Jedniné na co nemám alergii jsou možná tak rybičky. U nich zábavu ani rozptýlení nenacházím. Ale také si nemyslím, že když by našla krysí kamarády, že přestane takhle močit.
lexi7892
napsal(a):
Zbavovat se jí rozhodně nebudu, přijde mi horší zbavovat se již koupeného zvířete než že tu žije sama, jako to dělají lidi kteří už o zvíře nemají zájem. Navíc nikoho jiného nemám. Jedniné na co nemám alergii jsou možná tak rybičky. U nich zábavu ani rozptýlení nenacházím. Ale také si nemyslím, že když by našla krysí kamarády, že přestane takhle močit.
To by sice možná nepřestala, ale rozhodně by se cítila lépe ve společnosti jiných potkanů. Přes veškerou vaši snahu jí nemůžete poskytnout to, co společnost vlastního druhu. Já chápu, že je to těžké, ale v podstatě o co jde? Máte ji ráda a tak chcete, aby se měla co nejlépe? Pak nejde o zbavování se již koupeného zvířete, ale o to, abyste jí poskytla to nejlepší, co můžete.
Ale jestli je nejdůležitější to, že vy nikoho jiného nemáte... zkuste si najít kamarády a netrapte kvůli tomu zvíře.
Toto neni laska, ale jen sobecka potreba nekoho vlastnit a diktovat mu. Kdyz si nekdo porizuje socialne zalozene skupinove zvire do samoty, zvire kteremu je navic prirozene znackovat si sve uzemi a vse, co se mu libi, a jeste se pohorsovat nad tim, ze to dela... Ubohost, sobectvi a nadutost nekterych lidi nezna mezi. Zvlaste, kdyz slecinka evidentne vi, co znamena samota a jak je frustrujici, proc to zamerne a sobecky dela tomu zvireti, to normalni clovek nepochopi. Stacilo by poridit druheho potkana stejneho pohlavi, adekvatne velkou klec, a jednoduse se smirit s tim, ze potkani proste znackujou. Zajimave, ze si lidi neporizujou do bytu treba kravu, protoze nutne potrebuji mleko. A urcite to neni tim, ze krava je velka a nevesla by se do pokoje...krava je hlucna, vyprodukuje spoustu odpadu, musi hodne zrat a musi mit k sobe dalsi kravy aby nebyla sama. Uz si lidi zvyknete, ze i mnohem mensi zvirata maji sve potreby a svou prirozenost! Pokud nejste ochotni zajistit splneni prirozenych potreb a tolerovat prirozene chovani, pak si to neporizujte. Ublizujete zvireti a navic porusujete zakon na ochranu zvirat proti tyrani.
ChS Od Pekelneho Strazce.
Madam Marcie, otázka je sice úplně jiná ale od srdce jsem se zasmála :) děkuji za příspěvek. Urážejte prosím někoho jiného, nechápu proč sem taháte věci o kterých nic nevíte. Týrání zvířat? Opravdu? Tady to vážně nemá cenu.
PS: hned teď nesu potkana zpět do obchodu ať si ho koupí někdo kde bude mít stejné podmínky (bude sama) a krávu do činžáku? Pořizuji zítra
Nanny

XXX.XXX.199.180
Marcie má naprostou pravdu, chov jednoho samotného potkana je týrání zvířat. U nás bohužel nejsou zákony proti týrání zvířat tak přísné, například ve Švýcarsku je chov sociálně žijících zvířat (např. morčata, potkani a pod.) přímo zákonem zakázaný.
Lexi, ze jste nekde slysela, ze mysi neovladaji vylucovaci ustroji, tak to me povezte kde jste to slysela. Co se tyce potkanu, maji velice rychly metabolismus a potrebuji casto jist a pit a tim padem take casto curaji a kakaji. A napriklad mladata jeste casteji nez dospelci.
Pokud mate pocit, ze potkan prilis moci, chtelo by to vypozorovat kolik vody potkan denne vypije. Potreba piti je ruzna v zavislosti na veku a celkove hmotnosti potkana, druhu krmiva a teploty v mistnosti. Pije- li potkan moc, je mozne, ze nejsou v poradku napriklad ledviny. To je vec pro veterinare, a ne na diskuzi.
Pokud mate pocit, ze je v poradku, aby socialni zvire zilo v samote, zkuste odcestovat na nejaky opusteny kus zeme, kde nejsou lide. Pobudte tam cca mesic a pak si o tom promluvime. Clovek je socialne zalozeny zivocich stejne jako potkan. V zakone na ochranu zvirat je jasne uvedeno, ze se nesmi vyvolavat bezduvodne neprimerene pusobeni stresovych vlivu biologicke, fyzikalni nebo chemicke povahy. Je vedecky dokazano, ze potkan jakozto socialni zvire, samotou psychicky trpi a zivot ve skupine je podstatna nutnost pro jeho wellfare.
Ve Svycarsku byste za drzeni potkaniho jedinacka dostala flastr a jeste by vam zvire odebrali za tyrani. Tam maji v zakone u potkana jmenovite, ze nesmi byt chovan v samote a co vim, tak ve Svycarsku na to dbaji opravdu hodne. Skoda ze v Cechach to nikdo nehroti...
Pokud mi neverite, muzete se napriklad informovat a konzultovat vas problem s MVDr. Romanou Kastlovou z veterinarni kliniky Animal Hope. To je odbornice na potkany, ktera jim zasvetila poradny kus sveho zivota. A jestli se chcete smat, smejte se, prosim...
Reggaeshark

XXX.XXX.28.224
Žaneta kocková
napsal(a):
No, neberte to hnusně, ale v tom případě bych si teda pořídila zvíře, na které alergii nemám, a jí našla nový domov někde, kde bude mít všechno, co potřebuje, včetně kamarádů stejného druhu. Možná si myslí, že když bude běhat dostatečně daleko, najde i jiného potkana...
Ľudia tieto vaše retardovane príspevky nikomu nepomôžu :D nie každý je sám bez priateľov a musí si kvôli tomu zaobstarať 5 potkanov. Ste len ina variácia tej starej ženskej s kockami v Simpsons
Uživatel s deaktivovaným účtem

Reggaeshark
napsal(a):
Ľudia tieto vaše retardovane príspevky nikomu nepomôžu :D nie každý je sám bez priateľov a musí si kvôli tomu zaobstarať 5 potkanov. Ste len ina variácia tej starej ženskej s kockami v Simpsons
Předešlé (ač starší) příspěvky mají ale pravdu. Potkan je společenské zvíře a držení jednoho o samotě JE týrání. Byť "jenom" psychické. Nesrovnávat s kočkami . ty jsou samotářky - i když...
Minori

XXX.XXX.28.171
Já mám taky alergie na zvířecí srst a tak podobně...a přes to chovám 6 potkánků. 3holky a 3 kluky..plus jsem teď dostala i morče....potkany chovám od svých 13 let (teď je mi 21) a na ty malé prcky nedám dopustit. Stačí si vzít nějaký prášek na alergii a je klid...třeba zodac nebo zenaro je volně prodejný a nepotřebujete žádný recept ani návštěvu doktora. Takže tak... 😁😊
Není třeba se potkanka hned zbavovat, ale ta společnost dělá hodně.
Navíc je i speciální podestýlka pro hlodovce, která je hypoalergení a pohlcuje pach více, než třeba kočkolit nebo piliny. I to hodně pomáhá, když máte alergii.
Nyx681

XXX.XXX.120.170
Má kamarádku ? Může you třeba z toho docela rozrušená a proto se nenechá vzít ...
Taky u potkanů je normální močit všude možně protože si třeba značkují teroterium
Ale jestli fakt hodně močí tak radši zajít k veterinářovy ...
Potkanijsousuper

XXX.XXX.68.84
Dobrý den sice je to hrozně staré ale stejně něčím přispěji potkani, myšky, morčata, psy a kočky a nevím co ještě mají bezsrstou variantu a když o zvíře pečujete je to skvělé pro alergiky. A bezsrsté zvíře můžete mít i s dalšími ale od mlada aby se nepraly protože bezsrstá zvířata jsou na škrábance náchylnější.
Kajiiseek

XXX.XXX.242.94
Já mám kluky i holky odděleně a když je vypustím na gauč, tak mě, také neustále značkují. Vždy mám vše počůrané. Klasika. Posílám zajímavý článek, proč to dělají. Když máte alergii a nechcete parťáka k němu, tak doporučuji aspoň hodně vaši pozornosti. Jsou to velmi přátelští kamarádi. Já je miluji. ❤️
http://m.blesinky.webnode.cz/skupinove-interakce/
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!