Dobrý den,
prosím o radu. Mám 7 pískomilých samiček - matka a 6 dcer. Jsou spolu samozřejmě od narození malých, to je 3/4 roku. Včera matka začala dcerám čuchat k zadečku, skákat na ně jako při sexu a prohánět je. Chvíli takhle dceru honí po terárku, pak se dcera naštve a začne prohánět mámu. Nejdříve to vypadalo jako neškodné dovádění, dneska jsem ale pískomily prohmatávala, jestli se při tom nekoušou a máma je celkem dost pokousaná na zádech a zadku. Několikrát jsem viděla, že už i dcery začínají útočit první. Dala jsem jim tedy do terárka přepážku a prohazovaním dcer jsem zjistila, že matka provokuje jen 2 konkrétní dcery, ostatních si nevšímá. Nikdy takový problém nebyl. Až teď a trvá to už dva dny. Může to souviset s chutěmi na samečka? Po takové době?
Věděli byste, čím to je a jestli to přejde? Co mám dělat?
Děkuji za rady. Martina.
Martina Böhmová
napsal(a):
No, čekám, že je to za pár dní třeba přejde a budou zase v pohodě. Skáče na ně jako na samečka, tak na něj má asi chuť a skáče prostě na holky. To snad ale přejde, ne? Hledám tu fakta a ne názory. To, že oddělit je je nejjednodušší řešení, neznamená, že je nejlepší.
...takže než je rozumně oddělit a nechat spolu jen ty se kterými vychází a než "tady" najdete ta fakta, tak jim raději necháte ubližovat... může jim ve finále také ublížit tak, že to pro ně dopadne fatálně...
Peett: Já se jen ptala, jestli někdo neví, čím to může být a jestli je to přejde. Pokud to Vy nevíte, nereagujte. Dneska jsem je dala na chvíli dohromady a hlídala, aby se nepraly. A bylo to o hodně LEPŠÍ, sice dcery stále očuchává, ale ony už tak agresivně neútočí. Zítra můžou být už v pohodě. Každé zvíře je individuální a chová se jinak. Rozhodně je po pouhých třech dnech nedám od sebe. Pokud nemáte jinou radu, děkuji a na shledanou.
Nevím, do jaké míry může být v cca max.12 letech chovatel zkušeným (odvozuji od otřesného pravopisu a autíčkového obrázku). A ti další jakbysmet. Poprosím o reakce dospělé lidi. Je otřesné, co na chovatelském serveru tady reaguje za lidi. Bylo by fajn, kdyby to iFauna trošku moderovala. Sice nemám odpověď, ale tahle vlákna se vážně číst nedají.
@Martina: Možná doporučím jiný server...
Martina Böhmová
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu. Mám 7 pískomilých samiček - matka a 6 dcer. Jsou spolu samozřejmě od narození malých, to je 3/4 roku. Včera matka začala dcerám čuchat k zadečku, skákat na ně jako při sexu a prohánět je. Chvíli takhle dceru honí po terárku, pak se dcera naštve a začne prohánět mámu. Nejdříve to vypadalo jako neškodné dovádění, dneska jsem ale pískomily prohmatávala, jestli se při tom nekoušou a máma je celkem dost pokousaná na zádech a zadku. Několikrát jsem viděla, že už i dcery začínají útočit první. Dala jsem jim tedy do terárka přepážku a prohazovaním dcer jsem zjistila, že matka provokuje jen 2 konkrétní dcery, ostatních si nevšímá. Nikdy takový problém nebyl. Až teď a trvá to už dva dny. Může to souviset s chutěmi na samečka? Po takové době?
Věděli byste, čím to je a jestli to přejde? Co mám dělat?
Děkuji za rady. Martina.
Ne, samička opravdu, ale opravdu nemá chuť na samečka, jak jste to napsala. Tohle je u pískomilů i osmáků celkem bežná věc, kdybyste měla dva kluky dělo by se totéž... Ta, která naskakuje, jak jsem pochopila, je matka, takže maminka se snaží vynutit si vyšší postavení (přesně tím, že na dcerku naskakuje). Jde o to, že ale ne všichni pískomilové jsou ochotni akceptovat nižší postavení ve skupině, ale chtějí se sami dostat na vyšší (v tomto případě matčino) místo. Tím, že se dcera brání v podstatě vyjadřuje nesouhlas. Jinými slovy se vám setkaly dvě dominantní samice ;) Buď je oddělíte, aby se k sobě nedostali a nebo je nechte společně, ale ze svých zkušeností bohužel mohu zaručit, že ta slabší bude v lepším případě jen dokousaná (a to jen tehdy, když se nakonec podvolí), v horším případě mrtvá.. Takže z mých zkušeností, ty co dělají problémy prostě budete muset oddělit.
raziel-cz
napsal(a):
Nevím, do jaké míry může být v cca max.12 letech chovatel zkušeným (odvozuji od otřesného pravopisu a autíčkového obrázku). A ti další jakbysmet. Poprosím o reakce dospělé lidi. Je otřesné, co na chovatelském serveru tady reaguje za lidi. Bylo by fajn, kdyby to iFauna trošku moderovala. Sice nemám odpověď, ale tahle vlákna se vážně číst nedají.
@Martina: Možná doporučím jiný server...
Tady je DISKUZE (pokec).
A může si sem psát každý
a ano, píší sem i děti.
Kolik může být zadavatelce ?
Takhle suverénní bývají právě "pubertky" .
Martina Böhmová
napsal(a):
Peett: Já se jen ptala, jestli někdo neví, čím to může být a jestli je to přejde. Pokud to Vy nevíte, nereagujte. Dneska jsem je dala na chvíli dohromady a hlídala, aby se nepraly. A bylo to o hodně LEPŠÍ, sice dcery stále očuchává, ale ony už tak agresivně neútočí. Zítra můžou být už v pohodě. Každé zvíře je individuální a chová se jinak. Rozhodně je po pouhých třech dnech nedám od sebe. Pokud nemáte jinou radu, děkuji a na shledanou.
Promin'te že jsem tak nesmyslně odpověděl.Podle mě máte vy pravdu.
Santinan
napsal(a):
Ne, samička opravdu, ale opravdu nemá chuť na samečka, jak jste to napsala. Tohle je u pískomilů i osmáků celkem bežná věc, kdybyste měla dva kluky dělo by se totéž... Ta, která naskakuje, jak jsem pochopila, je matka, takže maminka se snaží vynutit si vyšší postavení (přesně tím, že na dcerku naskakuje). Jde o to, že ale ne všichni pískomilové jsou ochotni akceptovat nižší postavení ve skupině, ale chtějí se sami dostat na vyšší (v tomto případě matčino) místo. Tím, že se dcera brání v podstatě vyjadřuje nesouhlas. Jinými slovy se vám setkaly dvě dominantní samice ;) Buď je oddělíte, aby se k sobě nedostali a nebo je nechte společně, ale ze svých zkušeností bohužel mohu zaručit, že ta slabší bude v lepším případě jen dokousaná (a to jen tehdy, když se nakonec podvolí), v horším případě mrtvá.. Takže z mých zkušeností, ty co dělají problémy prostě budete muset oddělit.
Díky za reakci, kterou jsem tu očekávala. Zatím to tu byly jen samé žvásty. Každopádně všechny pískomilky jsou už 6 hodin pohromadě a jsou v pohodě. Mám je vedle sebe pod dohledem. Podle mé známé, zkušené chovatelky mohlo jít i o chuť na samečka - viz. samostatný příspěvek níže.
Na ukázku přikládám konstruktivní odpověď zkušené chovatelky. Vezměte si příklad, prosím pěkně.
"Dobrý den,
předpokládám, že na sebe útočí kvůli postavení ve smečce. Matka cítí, že jsou tam samice které by její pozici mohly ohrozit a ty si to pruzení samozřejmě nenechají líbit. Takhle to bohužel bývá, když se setká více dominantních zvířat na malém prostoru, odkud nemohou jednoduše zmizet. V přírodě by je samice vyhnala, tady tu možnost nemá.
Možností je trvalé oddělení, což jak píšete nechcete/nemůžete, ale jestli se mladé samičky nepodřídí, je pravděpodobnost, že se budou řezat neustále.
Samozřejmě je možné, že se to uklidní, samice zrovna mohly být v říji a prostě si tentokrát nesedly.
Asi bych je nechala pár dní oddělené a pak vrátila do skupiny. Kdyby se to ale neuklidnilo, tak bych jim našla nový domov. Trvalý stres by nebyl dobrý ani pro matku, ani pro ty dvě."
Mimochodem, všechny pískomilky jsou již 6 hodin pohromadě a jsou v pohodě, trochu se ještě očuchávají, ale už neútočí, spí spolu a fungují jako obvykle.
Tímto pokládám toto téma za uzavřené.
Martina Böhmová
napsal(a):
Edánek: Nikdo nikomu neubližuje, pokud umíte číst, tak jsem psala, že jsou oddělené. A že dcery ubližují matce, ne že ona jim, vraťte se do první třídy. Vidím, že "tady" se rozumné rady opravdu nedočkám. Beru na vědomí.
...prosím neurážejte, já Vás také neurážím...je jedno kdo komu ubližuje, prostě základem je oddělit zvířata která napadají od těch, která jsou napadaná...ještě mně napadlo, nemůže to být malým prostorem na počet zvířat, která v něm žijí...chce to se každopádně obrátit na někoho, kdo léta chová a má zkušenosti s chovem toho daného druhu, ale to tuším jste již udělala...